Hur är det nu, ska man knäppa översta knappen???

Skjortor, pikétröjor och henleytröjor har alla knappar hela vägen upp till halsen. Men när ska man egentligen knäppa hela vägen upp? Är det någonsin snyggt? Eller ser man bara ut som en religös sektledare? I den här guiden går vi igenom ”best practice” när det gäller knäppning och svarar på den uråldriga frågan: ”Ska man knäppa översta knappen?”.

Skjorta

*Spoiler alert* Skjortans översta knapp är faktiskt den enda av alla översta knappar som man någonsin bör knäppa. Men du gör det endast när du bär slips eller fluga. Kör du plastrong så missar du hela idén om du knäpper den sista knappen, och knäpper du den utan vare sig slips eller fluga så kommer du se ut som någon som står i ett centrum och värvar folk till en sekt.

Vill du dock väldigt gärna se ut som en mexikanskt gangster, ja då är det fritt fram att knäppa den översta knappen på din skjorta.

knäppa sista knappen fult

Pikétröja

Pikétröjans plats är mellan skjortan och t-shirten. Den är avslappnad med inte helt ned-dressad. Att knäppa en piké hela vägen upp motverkar hela plaggets syfte. Det enda du kommer uppnå är den religiösa sektledar-looken, eftersom du försökt göra pikén mer proper än vad den kan va, och vad den vill vara.

Knäpp absolut aldrig den översta knappen på din pikétröja.

Henleytröja / Farfarströja

Farfarströjan som de oftast kallas i Sverige kan göra sig väldigt bra ihop med en kavaj eller blazer. Ensam är den ett vardagsplagg man bär hemma eller när man tar en promenad. Den har noll ”dressighet” och behöver därför kombineras med en kavaj för att vara godkänd i mer ordentliga sammanhang.

När det gäller farfarströjan så kommer du själv märka att det är extremt obekvämt att knäppa översta knappen. Så här tror jag inte att det finns ett dilemma som hos skjortan eller pikétröjan. Men om det nu är så att du tycker det är bekvämt att knäppa den hela vägen så vill du ändå inte göra det, eftersom det ser alldeles för stelt ut. Varför ha en helt vanlig tröja med knappar i halsen om du ändå ska knäppa dem alla? Ta på dig en collegetröja istället då.

Knäppa översta Knappen skjorta
Det är inte nödvändigtvis det här vi förespråkar, det finns så klart ett mellanting mellan att fläka upp hela bröstet och att se ut som en sektledare som knäpper översta knappen.

Hur brukar du göra?

Hur många knappar lämnar du oftast oknäppta?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Ska man knäppa översta knappen? När ska man knäppa den och på vilka plagg är det snyggt att knäppa den?

Man kan enkelt sammanfatta det så här: Bär du inte slips eller fluga så ska du ska aldrig knäppa översta knappen, och det är aldrig snyggt att knäppa den. Effekten av att knäppa sista knappen är den ökända sektledar-looken. Du kommer se stel, opersonlig och obehaglig ut.

Ganska tydligt va?

Skämt och sido: Det är inte snyggt att ha skjortan, pikén eller farfarströjan knäppt hela vägen upp.

Föregående artikel7 Ålandskryssnings-tips – Roliga Aktiviteter I Mariehamn
Nästa artikelVad Kan En Skräddare Göra? Och Vad Kan De Inte Göra?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.