3 Olika mönster på en gång, får man ha det?

Att få till en riktigt snygg outfit känns ofta lite tröstlöst. De flesta av oss safear med svart och vitt, eventuellt så hettar vi till det med lite grått någon gång då och då. Men så skall det inte vara! Vi på Obsid vill att du börjar använder mer färg. Varför? För att färg gör allt bättre!

Om du känner dig osäker på hur du får in färg på ett snyggt sätt så rekommenderar jag dig att läsa vår guide om att färgmatcha kläder rätt. Det är en bra, grundläggande guide till att börja jobba med färg.

Nog om vikten av färg, den här guiden hjälper dig matcha slips med skjorta och kostym!

Matcha slips med skjorta och kostym

Den mest grundläggande regeln när det handlar om att matcha slips med skjorta och kostym är att tänka på färgmatchningen (än en gång), färgen på kostymen, skjortan, slipsen och bröstnäsduken måste matcha. Lyckas du hitta ett bra färgkombo så är du mer än halvvägs hemma.

Men det räcker dock inte med en gnutta färg för att få till det perfekta kostym-kombot, du bör även slänga in lite mönster.

Matcha slips med skjorta
Om du känner att det är svårt att matcha både färger och mönster så finns det alltid säkra kort, vitt och blått är ett. Här kan du alltid slänga in ett mönstrat plagg för att göra det hela lite mer livfullt, utan att oroa dig för att det blir fel

A: Den enkla vägen

Vill du på enklast möjliga sätt skapa ett riktigt snyggt kombo mellan skjorta, slips, kostym och brösnäsduk så skall du hålla dig till regeln om ett mönster. Jobbar du med att ha ett mönstrat plagg/detalj så blir det väldigt enkelt att hitta snygga combon. T.ex. kan du ta en mörkgrå kostym, vit skjorta och paisleymönstrad rosa slips samt en vit bröstnäsduk, enkelt. Endast en del av outfiten är mönstrad, och grått, vitt och rosa är ett perfekt färgkombo.
Anledningen till att jag rekommenderar att du jobbar med mönster är därför att de livar upp kostymen enormt mycket. En hel outfit bara i enfärgat kan bli lite väl stelt.

B: Den ”svåra vägen”

Men hur är det med att matcha olika mönster? Får man det? Självklart! Det handlar bara om att veta hur man gör det.

matcha slips med skjorta
Enkelt. En marinblå kostym, ljusblå skjorta, vit bröstnäsduk och en stickad grön slips.
Slipsen står för mönstret och färgen, resten följer samma färgskala riktigt snyggt!

Matcha mönster

Det mest komplicerade när det kommer till att sätta ihop den perfekta kombinationen av slips, skjorta och kostym är att lära sig matcha mönster på rätt sätt. Minst ett mönstrat plagg/accessoar är att rekommendera, så länge du inte är ute efter en superstrikt look. Men man kan även bära 2-3 olika mönster, utan att det blir ”stökigt”.

Generellt sätt så skall man vara försiktig med att bära allt för mycket mönster, ett mönstrat plagg i kombination med enfärgade kläder i övrigt brukar som sagt vara att rekommendera. Men när det kommer till kostymer däremot så gäller inte nödvändigtvis den regeln.

Så här gör du för att matcha mönster!

1: Bär mönster av olika storlek

För att kunna ha olika mönster på t.ex. slipsen och kostymen så är det viktigt att detaljerna är olika stora, en kritstrecksrandig kostym i kombination med en paisleaymönstrad slips och vit skjorta är ett bra exempel på hur du snyggt kombinerar två olika mönster.

Så länge mönstren är i rätt proportioner i förhållande till varandra så blir det riktigt snyggt!

matcha olika mönster skjorta och slips
små-prickig slips, rutig skjorta och enfärgad kostym i ett riktigt snyggt färgkombo!

2: Använd samma färgpalett

Men även om du hittar mönster i rätt proportioner så finns risken att din outfit blir en enda förvirrande röra, så länge du inte matchar dem efter färgpalett.
En mörkblå slips med ett paisleymönster i vitt passar utmärkt till en kritstreckad marinblå kostym med dova vita ränder och en vit skjorta. Färgmatchning gör som sagt enormt stor skillnad. Skulle man bara säga att man skall blanda randigt och blommigt så låter det befängt, men när man gör det på rätt sätt så blir det riktigt snyggt.

Matcha slips med skjorta och kostym
Enfärgad kostym, randig skjorta, prickig slips och en paisley-variant på bröstnäsduken. Det låter helt sinnessjukt, men det blir riktigt snyggt så längre färgerna matchar, och så länge mönstren är i rätt proportioner

Få allt att gå ihop

Följer du alla ovanstående råd så kan jag garantera att du lyckas matcha slips med skjorta, kostym och bröstnäsduk till en riktig snygg outfit.
Det kan verka komplicerat att få till ett bra kombo, men när du gjort det några gånger så kommer det kännas naturligt vad som funkar och inte. Så oroa dig inte, på med kostymen bara!

Ute efter nya slipsar och skjortor som du kan matcha?

Hos Arket och Oscar Jacobson hittar du mängder med både skjortor och slipsar, där kan du också enkelt sortera dem efter färg, så det blir så enkelt som möjligt för dig att köpa slipsar och matchar dina skjortor.

Här är några fler guider som du bör läsa igenom när du ändå är i farten

Här är några guider som kan hjälpa dig att bli ännu bättre på att matcha dina kläder till den snygg outfit.

Föregående artikel4 Möbler Och Inredningsdetaljer Du Inte Bör Snåla Med
Nästa artikel5 Aktiviteter För Herrmidagen – Något Som Passar Alla
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.