Gratis Nyhetsbrev!

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du det bästa från veckan som gått, rätt i din inkorg varje fredag!

Är Old Fashioned den mest sofistikerade cocktailen?

Old Fashioned, en klassisk, seriös drink som passar lika bra som fördrink på en fest som ett svalkande tidsfördriv på balkongen, oavsett sommar eller vinter så funkar alltid en Old Fashioned. Det är den perfekta ”gå runt och smutta på”-drinken.

En Old Fashioned görs med Bourbon, Angostura bitter, råsocker, apelsinskal samt sodavatten. En välgjord Old Fashioned smakar tydligt av Bourbon men är mildare och utan den stickande känslan av ren sprit.

Vad innehåller en Old Fashioned?

 • 4-5 cl Bourbon, gärna Makers Mark
 • En gnutta Angostura bitter
 • 1 Råsockerbit
 • En Apelsin
 • Sodavatten
 • Is, gärna en gigantisk isbit, men vanliga stora isbitar går också bra

Hur gör man en Old Fashioned?

 1. Lägg en råsockerbit i ett glas
 2. Stänk Angostura på sockerbiten och låt den dra i någon minut
 3. Mosa sockerbiten med en muddler
 4. Häll på Sodavatten så pass mycket att det skulle täckt sockerbiten
 5. Rör om ordentligt, tills allt socker lösts upp
 6. Ta en lagom stor bit apelsinskal och pressa ur oljan ur skalet, ner i drinken. Ställ sedan skalet i drinken som garnering
 7. Lägg i rikligt med stora isbitar, snyggast blir dock med en gigantisk isbit
 8. Häll på 4-5cl Bourbon och rör om
 9. Vinst!

Vad tycker du? Är Old Fashioned manligast av dem alla? Gå in och rösta i vår stora undersökning där vi korar världens manligaste drink!

old-fasioned-recept

Lite kuriosa om Old Fashioned

Old Fashioned är utan tvekan en drink som de flesta inte känner till, något som är positivt om man vill ha något att prata om i ett stelt sällskap. På senare tid har Old Fashioned dock fått ett enormt uppsving tack vare tv-serien Mad Men, där den är frontfiguren Don Drapers favoritdrink. Mad Men är för övrigt en serie som ligger oss på Obsid varmt om hjärtat då serien är både intelligent och till skillnad från så gott som alla andra serier håller ett lugnt tempo och saknar en storslagen intrig.

Vad är Angostura Bitter?

Angostura Bitter är heller inge som de flesta känner till, det är en örtbaserad sprit som är mycket koncentrerad, man använder ofta Angostura som smaksättare i olika drinkar.
Angostura skapades av en sjökapten på 1800-talet som ett botemedel mot bland annat sjösjuka, i dagsläget produceras den i Trinidad. Angostura har nr 741 på Systembolaget och är ganska sällsynt, troligtvis kan du behöva be dem beställa hem en flaska.