Åland är mer än att bara byta färja…

Planerar du en resa till Åland? Då ska du fortsätta läsa för här ger vi dig tips på roliga aktiviteter att göra ombord på kryssningsfartygen, samt framme i huvudstaden Mariehamn.

Vissa aktiviteter på listan lämpar sig bäst för sommarsäsongen, medan andra aktiviteter fungerar bra året om oavsett väder.

1: Frisbeegolf

Visste du att Åland har som ambition att bli en förstklassig discgolfdestination? Öns äldsta bana, Mariehamn DiscGolfPark, ligger 500 meter från hamnen i närheten av museiskeppet Pommern. Denna frisbeegolfbana erbjuder 9 hål med en vacker utsikt över havet.

Om du inte packade med frisbee-discar själv, kan du köpa några från någon av sportbutikerna i centrum. De flesta hotell lånar även ut discar till övernattande gäster och under sommaren går det att hyra ut discar från den närliggande glasskiosken i Badhusparken.

åland frisbee golf

2: Caférunda

Mariehamn är nog inte den bästa staden för en pubrunda, men det finns gott om läckra caféer att testa. I centrum finns bland annat Café Victor, Svarta Katten och Bagarstugan som alla erbjuder hembakade pajer, tårtor eller kakor. Naturligtvis har de Ålandspannkaka på menyn också.

Ett tips vid fint väder är att hyra en cykel för några timmar och cykla till Stickstugan Café på Järsö, en ö i sydspetsen av Åland. Cykeluthyrningsfirman RONO ligger mittemot terminalsbyggnaden och hotellen brukar också låna eller hyra ut cyklar till sina gäster.

3: Elscooter

Om cykling inte är din grej kan du hyra ut elscooter istället för att göra lite sightseeing. Mariehamn har bra cykelvägar och det är lite trafik jämfört med storstäder som Stockholm. Till exempel ÅSS gästhamnen har några elscootrar till uthyrning. Hotell Pommern har också det men dessa är endast för hotellgäster.

4: Shopping

Kryssningsfartygen erbjuder bra priser i sina tax free butiker, men inte lika bra urval som butikerna i Mariehamn. På Torggatan, som är Mariehamns huvudgata, finns det lilla shoppingcentret Sittkoff Gallerian, och en bit utanför staden ligger Maxinge köpcenter.

I båda ställena finns Alko, som är den finska motsvarigheten till Systembolaget. Det finns också butiker som säljer kläder, elektronik, åländskt hantverk och delikatesser. Observera att specialbutikerna stänger ganska tidigt på Åland, medan matbutikerna har öppet till sent på kvällen.

Mariehamn är även en bra stad för second hand shopping. Om detta intresserar dig ska du kolla in Emmaus, Retrobutiken och Loppis & Sånt. Alla tre är inom gångavstånd från hamnen.

ålands flagga

5: Live-musik

Många kanske förknippar Ålandskryssningar med stereotypen berusade finländare som sjunger karaoke i baren. Dock erbjuder rederierna även professionell live-musik, med dansband etcetera.

I Mariehamn finns det också gott om live-musik i barer och restauranger under högsäsongen. Den årliga Rock-off musikfestivalen som ordnas i slutet av juli är inte heller att förglömma.

Du kan köpa inträdesbiljett för att komma in till festivalområdet, eller så kan du göra som de flesta ålänningar och lyssna på utomhuskonserterna från en närliggande park.

6: Äventyrsgolf

Ångbåtsbryggan äventyrsgolf är en minigolfbana med 18 hål. Det går bra att spela även på kvällen när det blivit mörkt eftersom banorna är upplysta. Ta med vännerna och tävla om vem som är bäst på minigolf.

Ångbåtsbryggan är även en restaurang, så ni kan fira vinnaren med en hamburgermåltid eller något annat gott här.

7: Bastubad

Eftersom Åland är en del av Finland är resan inte komplett utan bastubad. Till exempel Viking Lines fartyg har en bastuavdelning ombord. Om du har fullt upp med att äta buffé eller andra aktiviteter ombord, finns det också bastumöjligheter i Mariehamn.

Badhuset Mariebad erbjuder uppvärmda simbassänger, bastu och jacuzzi. Det finns även utomhuspool och rutschkana. Om du inte orkar gå långt efter alla festligheter ombord är hamnhotellet Hotell Adlon med bastu och pool att hyra ut ett alternativ.

Gymmet Avancia, som erbjuder dagspass till turister, har bastu i sina omklädningsrum. Perfekt med lite träning och bastubad som avslut på din Ålandssemester.

Föregående artikelSkillnaden Mellan Italienska, Engelska Och Amerikanska Kostymer
Nästa artikelKnäppa Översta Knappen – När Är Det Snyggt Att Knäppa Den?
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.