Ett skönt mellanting mellan en slips och en scarf…

Det finns en mängd olika accessoarer för män, slipsar, klockor, armband, hängslen och bröstnäsdukar känner vi nog alla till, men plastrongen å andra siden, den är en riktig doldis.

Kort och gott kan man säga att plastrongen är en lite mer avslappnad variant av kravatten. En slags mix mellan en slips och en scarf som bärs innanför kragen på din skjorta. Till skillnad från slipsen så ska du bära skjortan uppknäppt när du använder plastrong (och kravatt för den delen) men till skillnad från scarfen så ska den inte hänga utanför vare sig kragen eller skjortan. Du ser rätt tydligt vad jag menar på bilden ovanför, och bilderna nedanför.

Plastrongen kan tyckas vara en utdaterad accessoar som endast bärs av Hugh Hefner-liknande play boys från 50-talet, men så är inte fallet. De senaste 10 åren har den ökat stadigt i populäritet för varje år. En plastrong är ett slags mellanting mellan att bära skjorta utan slips och med slips, plastrongen bryggar gapet där emellan, vilket gör den till en fantastisk accessoar som fler män bör använda sig av. Precis som bröstnäsduken så är plastrongen en accessoar du enkelt använder för att sätta en unik och personlig touch på din outfit och stil, och som kan höja vilken outfit som helst.

I den här guiden går vi igenom hur du knyter en plastrong, kort om historien bakom den samt lite annat intressant.

när bär man plastrong
Bildkälla: cravat-club.com

Plastrong, kort om dess historia

Plastrongen är en vidareutveckling av kravatten. Kravatten introducerades i Kroatien på 1600-talet där ridande soldater bra den som en del av sin uniform. Kort därefter blev den en mycket populär accessoar bland Europas överklass och var så ändå till slutet på 1800-talet. I slutet av 1800-talet var den legendariska hästtävlingen The Royal Ascot mycket populär bland den Engelska överklassen. Gästerna på denna tävling ombads att klä sig enligt den udda klädkoden ”Morning formal”. Detta ledde till att dåtidens modelejon, som gärna ville bära kravatt (men samtidigt kände att den var för formell för klädkoden) utvecklade plastrongen, som är en lite mer ”slapp” version av kravatten. Traditionellt bärs plastrongen i en ”halvfärdig” knut och är dessutom ofta gjord i ett lite mjukare material för att vara bekväm och stilig snarare än proper och formell.

vad är en plastrong
Bildkälla: cravat-club.com

När bär man plastrong?

Som accessoar är plastrongen tänkt att på ett skönt och ledigt sätt brygga gapet mellan uppknäppt skjorta och skjorta med slips, därför bärs den bäst i situationer där det är lika passande att bära skjorta utan slips som med slips. Detta är så klart ett väldigt svepande svar på frågan ”När bär man plastrong?”, men sanningen är den att det inte finns några särskilda situationer där den bör bäras eller där den absolut inte bör bäras. Man får hantera det hela med finess helt enkelt.

Men min personliga inställning är att plastrongen är mer av en festlig accessoar som bäst bärs på lättsamma tillställningar. Du bör därför undvika att bära den på begravning eller seriösa affärs-sammanställningar. Den gör sig allra bäst på sommarfester, bröllop, grillfester och liknande härligt lättsamma tillställningar där glädje står i fokus.

Hur knyter man en plastrong?

Precis som med slipsen och kravatten så knyter du din plastrong på ett specifikt sätt. Här nedanför är en enkel bildguide och lite längre ned hittar du en mer utförlig videoguide.

På tal om knutar så bör du även kolla in våra guider: ”Hur knyter man en slips?” och ”Hur knyter man en scarf?”.

hur knyter man en plastrong

Videoguide

Här är en relativt utförlig videoguide som är dig knyta plastrong.

Vad heter plastrong på Engelska?

På Engelska säger man oftast Ascot om plastrong, men ett annat vanligt förekommande namn är ”Day cravat”. Namnet Ascot kommer ifrån den legendariska hästtävlingen The Royal Ascot, där det sägs att plastrongen ska ha uppstått.

vad heter plastrong på engelska
Bildkälla: cravat-club.com

Äger du en plastrong?

Äger du en plastrong?

View Results

Loading ... Loading ...

Sugen på att addera en plastrong till garderoben?

Ska du köpa en plastrong så bör du först och främst kolla in Arket, de är Sveriges i särklass bästa butik när det gäller accessoarer. De har allt från bröstnäsdukar och slipsar till plastronger och strumpor.

Sammanfattningsvis om plastrong

Plastrongen är kravattens mjukare och med avslappnade lillebror. Den bärs innanför skjortkragen som ett slags mellanting mellan en slips och en scarf.

Plastrongen är en avslappnad accessoar som inte ersätter slipsen i mer formella sammanhang. Du bör undvika att bära den på begravningar och seriösa affärssammankomster. Eftersom den utstrålar lättsamhet och finess så passar den bäst på evenemang där glädje står i fokus, till exempel bröllop och sommarfester.

På Engelska heter plastrong Ascot, ett namn den fått från den legendariska hästtävlingen ”The Royal Ascot” där det sägs att plastrongen uppstod i slutet av 1800-talet.

Vill du köpa en plastrong så rekommenderar vi starkt Arket, de är i särklass bäst på accessoarer.

Förhoppningsvis har du nu fått upp ögonen för denna fantastiskt stiliga och skönt lättsamma accessoar!

Föregående artikelAllt Om Olika Typer Av Klockor, Piloter, Dykare och Atleter
Nästa artikelFördelarna med att använda ett mobilcasino
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.