Låt oss prata om garderobens mest flexibla plagg…

Pikétröjan är ett fantastiskt flexibelt och mångsidigt plagg. Den funkar till ett par jeans om du bara ska åka och handla, den är ett klockrent alternativ till skjorta på jobbet och den funkar under en kavaj på en något finare fest. Flexibel helt enkelt!

I den här guiden går vi kort igenom pikétröjans historia, och sen går vi in på hur du snyggast bär upp en pikétröja, oavsett om du har en sportig/avslappnad stil eller en mer dressad sådan.

Pikétröjans historia

Pikétröjans engelska namn är ”Polo shirt”, så man kan ju tro att den har sitt ursprung i ”The sport of Kings”, alltså hästpolo. Men så är inte fallet, nej den kommer urpsrungligen från tennisen.
Detta är ganska lustigt, eftersom man på svenska säger: ”Tenniströja” om pikétröjan. Så vi fick alltså namnet rätt, även om underlaget vi hade att gå på var felaktigt. Vissa blir nu så klart sugna på att skrika: ”Polo shirt är ju amerikanska!” och inte brittisk Engelska, och att tennisen kommer från England, och att man där minsann har ett annat namn. Men då hänvisar vi galant till Cambridge dictionary där ”Polo shirt” står med, och beskrivs som en helt vanlig pikétröja. Case closed och 1-0 till Sverige.

Var kommer pikétröjan ifrån?

Pikétröjan föddes ur tennisens ursprungliga och mycket osmidiga klädsel. Från början var tennisen en riktig överklasssport, det är den till viss del även idag, men på den tiden var det extremt. I tennisens tidiga dagar spelade man i så kallade ”tennis whites”, vilket var flanellbyxor, vit långärmad skjorta och slips. Kläderna var tjocka, varma och tunga, självklart helt odugliga att sporta. Känner du igen det här? Ja visst är det väldigt likt rugbytröjans historia?

piketröja historia var kommer den ifrån

På 1920-talet ledsnade dock den sjufaldiga Grand Slam-vinnaren René Lacoste, och han designade sin egen version av en optimal tenniströja.
Han valde ett lätt och luftigt piqué-tyg, korta ärmar, bytte helknäppningen mot endast knappar i halsen, och slutligen så bytte han den hårda och stärkta kragen mot en mjuk sådan, dock tillräckligt stadig för att kunna vikas upp och skydda nacken från solen (ja, det är därför kragen finns).

Hans tröja debuterade på U.S. Open 1926, som van vann överlägset, både i poäng, stil, och bekvämlighet.
1933 började Lacostes ikoniska pikétröjor säljas till män världen över.

Så bär du en Pikétröja snyggast!

Pikétröjan är som sagt ett väldigt mångsidigt och flexibelt plagg, men det betyder inte att du kan bära den hur som helst, och till vad som helst. Här är våra bästa tips på hur du snyggast bär upp den, oavsett vilken stil du har.

Passform

När det gäller passformen så har du inte alls samma frihet med en pikétröja som med en kortärmad skjorta. En pikétröja ska sitta tight över bröstet och över biceps, samt följa figuren över mage och rygg. Gör den inte det så ser du oftast väldigt slapp och slarvig ut, speciellt om den är slapp över biceps.

Längden är också viktig, eftersom den oftast bärs utan att du stoppar in den (även om du kan bära den instoppad). Optimalt är om tröjan slutar någon centimeter under bältesspännet. En för lång piké ser ut som ett nattlinne, och en för kort blir lätt väldigt lik en magtröja. Så var noga med längden.

piketröja stiltips

Pikétröjans ”Do's & Don'ts”

Även om den är ytterst flexibel så finns det vissa saker du bör, och inte bör göra när du bär pikétröja.

1: Bär inget under den

Använd inte undertröja eller linne under pikén, den är tänkt att bäras ensam eller som understa plagg. Sticker en vit t-shirt fram under den så ser det bara bylsigt och konstigt ut.

2: Vik inte upp kragen!

Det ser bara oerhört förjävligt ut, så gör det inte…

vit pike blå kritstrecksrandiga byxor

3: Var noggrann med knäppningen

En pikétröja ska aldrig knäppas hela vägen upp, effekten blir att det ser ut som att du är med i en religös sekt, eller som att din stränga faster har klätt på dig inför ett strikt släktkalas.
Med det sagt så är det dock viktigt att du inte bär den allt för uppknäppt. Knapparnas avstånd och antal är väldigt olika från modell till modell, så det finns ingen enkel regel om hur många knappar man ska knäppa, du får helt enkelt göra en avvägning från piké till piké. Men i grund och botten så vill du varken se sliskig eller religös ut.

4: Välj rätt färg för din hudton!

Pikétröjan finns i alla möjliga slags färger, och det är den där typen av plagg som folk gärna lite mer färgglada varianter av. Men bara för att det finns färgglada pikétröjor så betyder det inte att du ska köpa dem. Precis som alltid med kläder så är det viktigt att du jobbar med färger som passar dig. Har du en blek hudfärg och ljust hår så bör du undvika rosa, gul och beige, de kommer bara få dig att se ännu blekare ut. Välj istället marinblå, grå eller vit, de färgerna kommer få dig att se piggare ut.
Så motstå frestelsen som uppstår när du står och tittar på den gigantiska regnbågsfärgade väggen med Lacost-pikéer, och välj en färg som du faktiskt passar i.

piketröja stiltips jeans sneakers

5: Instoppad eller inte, valet är fritt

Med rätt typ av byxor kan det vara riktigt snyggt att bära en pikétröja instoppad. Men samtidigt så är det precis lika snyggt att ha den utanför. Det handlar bara om hur slimmad eller ”strikt” du vill att din outfit ska vara.

Pikétröja till dressad stil

Pikétröjan är som sagt ett fantastiskt mångsidigt och flexibelt plagg. Den går utmärkt att bära till ett par shorts och sneakers, men du kan också kombinera den med en blazer/kavaj om du vill dressa upp den. Planerar du att bära den under en kavaj till ett par chinos så bör du bära skor i skinn eller mocka, ett par sneakers skulle bara dra ned helheten av din outfit.

Vill du dressa upp den utan att dra på dig en kavaj så funkar det även utmärkt att bära den till kostymbyxor och ett par loafers eller oxfords, en väldigt clean och dressad, men bekväm outfit.

piketröja till kavaj och näsduk

Pikétröja till smart casual stil

Smart casual handlar om att bära dressade och mer avslappnade plagg ihop, för att skapa en skön balans som säger ”jag är välklädd, men inte stel”. Pikétröjan är som gjord för den här typen av stil, eftersom den är en blandning mellan en t-shirt och en skjorta.

Några riktigt snygga kombinationer med pikétröjan enligt klassisk smart casual-stil är:

  • Pikétröja, kostymbyxor och sneakers i skinn eller mocka
  • Pikétröja, jeans, kavaj och sneakers
  • Pikétröja, chinos och loafers

Var kreativ och testa dig fram. Pikén passar att bära under en pullover, till kavaj, eller bara löst som den är. Beroende på vilka plagg du kombinerar den med så blir din outfit mer eller mindre dressad.

piketröja till chinos och loafers

Pikétröja till sportig/avslappnad stil

Jeans, sneakers och piké, en snygg, enkel och klassisk kombination! En annan klassisk och avslappnad kombination är piké, skinnjacka och mörka jeans eller chinos. Skinnjackan dressar ned pikén och chinosen tillräckligt för att din outfit ska kännas vardaglig och avslappnad.

skinnjacka piketröja marinblå byxor

Köpa pikétröja?

Vart kan man köpa pikétröjor då? Vårt tips är att kolla in Care of Carl, de har ett stort utbud av alla möjliga märken, färger och stilar.

Är du ute efter en pikétröja i frotté, ett legendariskt strandplagg, så är det Orlebar Brown du vill ha, deras frotté-pike-tröjor har bland annat prytt James Bond sedan urminnes tider.

Sammanfattningsvis

Pikén är ett av de mest flexibla plaggen i en mans garderob. Du kan enkelt få den att passa in på en dressad fest, eller en kväll på bowlingbanan med dina polare.

Har du en dressad stil och vill dressa upp din pikétröja så gör du det bäst genom att välja chinos framför jeans och genom att ta på en kavaj eller blazer (LÄNK) över den.

Kör du en smart casual-stil så är pikétröjan din bästa vän. Oavsett om du kör sneakers eller loafers, jeans eller chinos, kavaj eller inte så kommer den passa in perfekt i din outfit.

Har du avslappnad stil så är det bara att dra på ett par jeans och ett par sneakers så är du klar. Svårare än så är det inte!

Föregående artikelSå Håller Du Dig Aktiv Utan Att Träna
Nästa artikelViktiga Fördelar Och Nackdelar Med Vinylgolv
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.