Enkelt, prisvärt och slitstarkt…

Det är många som lägger vinylgolv i sina hem. Men vad är ett vinylgolv egentligen, och vilka fördelar och nackdelar finns det med att lägga vinylgolv?
Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är vinylgolv?

Vinylgolv är ett golv i många lager som är tillverkat av exempelvis plast, glasfiber och/eller PVC. Många betraktar vinylgolv som ett perfekt alternativ till traditionella trägolv, och många uppskattar även att vinylgolv har unika egenskaper som få andra golvtyper har.
Mer specifikt består vinylgolv av en hård och stark kärna som kompletteras med ett toppskikt som ska vara motståndskraftigt nog för att hantera bland annat vatten och stötar på ett effektivt sätt.

3 fördelar med vinylgolv

Här är 3 tydliga fördelar med vinylgolv.

1. Det är billigt och lätt att installera

Ett vinyl-klickgolv är enkelt att installera då det i regel bara är att såga de färdiga klick-bräderna i rätt storlekar, klicka fast dem, montera på listerna igen och njuta av ett nytt golv. Många uppskattar även att vinylgolv i princip alltid är billigare än traditionella trägolv.

2. Det är komfortabelt att gå på

Vinylgolv är särskilt mjuka golv som därför ger alla som går på det ett bra stöd. Dessa golv kan även hålla exakt samma temperatur oavsett vilken årstid det är, vilket är en egenskap som många uppskattar.

En sak som få vet om är också att vinylgolv ofta har ljuddämpande egenskaper som mildrar både höga ljud och jobbiga ekon.

3. Det är slitstarkt

Vinylgolv är slitstarka och i erbjuder i regel också ett bra skydd mot vatten. I bästa fall är vinylgolvet helt vattentätt. Vinylgolv ger dessutom ett utmärkt skydd mot såväl stötar (tex. en kaffekopp som faller på golvet), fläckar (från tex. kaffe) och allmänt slitage (från tex. husdjurstassar och barn). Av dessa anledningar passar vinylgolv perfekt för högt trafikerade ställen såsom hall och vardagsrum.

2 nackdelar med vinylgolv

Även om vinylgolv har många fördelar så finns det så klart också nackdelar, här är 2 sådana.

1. Du kan inte slipa det

Du kan i regel slipa trägolv för att få det som nytt igen, men det kan du däremot inte göra med vinylgolv. Så om du får en skada på ditt vinylgolv måste du ersätta den skadade delen eller köpa ett nytt golv. På grund av detta är det superviktigt att du köper vinylgolv av hög kvalitet redan från första början. Du sparar alltså ingenting på att köpa lågbudgetgolv då de inte håller alls lika bra som premiumgolv i det långa loppet.

2. Stora kvalitetsskillnader mellan premium- och budgetgolv

Som vi redan var inne och nosade på är det en stor skillnad på vinylgolv som är av hög kvalitet och vinylgolv som är av låg kvalitet. Så om någon säger: ”Jag har köpt vinylgolv och lagt det överallt!”. Då säger det inte så mycket då kvalitetsskillnaden från tillverkare till tillverkare är enorm.

Vinylgolv från bra tillverkare är alltså som ett helt annat golv jämfört med vinylgolv från tillverkare som bara producerar lågbudgetgolv.

Föregående artikelPikétröjan – Så Bär Du Den Snyggast, Oavsett Stil!
Nästa artikelDigital Nomad – Vad Är Det Egentligen Och Vilka Jobb Passar?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.