Utbrändhet är långt ifrån härligt…

Och tyvärr är det också en av vår tids stora folksjukdomar. Allt för många drabbas av det och det som gör det hela ännu mer frustrerande och sorgligt är att det är vi själva som skapat problemet.

Det här är dock inte en artikel om hur illa det är, utan om hur du kan undvika utbrändhet genom att hålla på lite koll koll på vanliga tecken.

Här är 9 tecken på utbrändhet du bör vara uppmärksam på.

1. Du blir lätt sjuk

Som vi nämnt tidigare är viljestyrka en förbrukningsbar kraft, det är alltså inte så att man har en viss nivå av viljestyrka, utan den fungerar mer som en muskel. Du kan träna upp den men används den så tröttas den ut. När man är utbränd så är ens viljestyrke-förråd tömda och minsta lilla utmaning eller motgång blir oerhört ansträngande. Resultatet? Du blir kroniskt utmattat och ditt immunförsvar blir lidande.

2. Du känner att du inte hinner ta en paus

Avkoppling och återhämtning är oerhört viktigt för hälsan, både mental och fysisk. Känner du att det inte finns något utrymme för vila och blir stressad av tanken på att ta det lugnt? Då kan du vara illa ut och bör se över din livsstil.

Av dessa 9 tecken på utbrändhet så är detta ett av de tydligaste.

3. Ditt omdöme försämras

Med utmattning kommer ofta irritation och irrationellt tänkande. Utbrändhet har ofta en tendens att försämra ditt omdöme. Vilket katastrofalt nog ofta leder till felprioriteringar och fokus på fel saker, så som mer arbete istället för vila.

Tecken På Utbrändhet 3

 4. Du är inte riktigt närvarande

Många som är utbrända beskriver en känsla av frånvaro, det kännas som att de inte riktigt är med, som att deras kropp är avtrubbad och att de har svårt att ta in upplevelser, dofter, smaker och känslor.
Precis som utmattning är detta ett klassiskt tecken på utbrändhet och något du bör ta på allvar.

5. Kronisk trötthet

Är du kroniskt trött och har ett underskott på energi? Det kan bero på att du blir både fysiskt och psykiskt utmattad av pressen som stress sätter på dig.

6. Du får knappt något gjort

När man är på väg att bli utbränd så är det vanligt att känna att man anstränger sig men inte får något gjort, att man är ineffektiv trots stor ansträngning. Det är en ond spiral rätt ned i skiten och leder ofta till att man jobbar hårdare, men glömmer bort att prioritera och stanna upp för vila och eftertanke.

Tecken På Utbrändhet

7. Entusiasmen sviker

Känner du att inget riktigt spelar någon roll? Varken jobbet eller fritiden. Känns det omöjligt att lägga ned din själ i något och känna passionerat inför något? Ett mycket vanligt tecken på utbrändhet. En känsla av hopplöshet och meningslöshet är nämligen väldigt vanligt bland utbrända.

8. Småsaker retar upp dig

Känner du att små, till synes meningslösa detaljer gör dig irriterad och frustrerad, kanske till och med fullkomligt galen? Försök då stanna upp och reflektera över hur rimligt det egentligen är att hetsa upp sig i den specifika situationen. Om du hela tiden inser att det bara är en bagatell du blivit arg över så bör du fundera över vad det är som gör dig så irriterad över de här småsakerna, troligtvis är det stress.

9. Du känner dig överväldigad av arbete

Känns det som att det plötsligt bara väller in arbete? Som att du inte har någon kontroll över allt? Det här är ett tydligt första tecken på utbrändhet.

”Bör jag oroa mig?”

Om du regelbundet känner av 3 eller fler av dessa symptom så rekommenderar jag att du ser över din livssituation. Utbrändhet kan vara oerhört destruktivt och det är kritiskt att man är uppmärksam på klassiska tecken på utbrändhet tidigt. Annars är det lätt försent, och när man väl blivit utbränd så brukar man säga att det tar 4 gånger så lång tid att bli återställd som det tog att bli utbränd.

Läs mer om tecken på utbrändhet

Vill du läsa mer om utbrändhet och hur du kan upptäcka det i tid så rekommenderar vi böckerna Utbrändhet den nya folksjukdomen och Vägen vidare. Det är även en bra idé att läsa på lite extra på 1177.

Stämmer dessa tecken på utbrändhet in på dig?

Vilka av dessa tecken på utbrändhet stämmer in på dig?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om dessa 9 tecken på utbrändhet

Utbrändhet är mycket vanligare än man vill tro, och de som drabbas av det tänker ofta: ”Men inte drabbar det mig”. Känner du regelbundet av 3 eller fler av dessa symptom så bör du se över din livssituation och verkligen försöka identifiera vad det är som får dig att känna som du gör.

  1. Du blir lätt sjuk
  2. Du känner att du inte hinner ta en paus
  3. Ditt omdöme försämras
  4. Du är inte riktigt närvarande
  5. Kronisk trötthet
  6. Du får knappt något gjort
  7. Entusiasmen sviker
  8. Småsaker retar upp dig
  9. Du känner dig överväldigad av ditt arbete

Där har du det, 9 tecken på utbrändhet som du bör ha koll på!

Föregående artikelDigital Nomad – Vad Är Det Egentligen Och Vilka Jobb Passar?
Nästa artikelDe 3 Viktigaste Accessoarerna – Glöm Inte Detaljerna
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.