Sömn, mänsklig kontakt och en dos egoboost, det är bra medicin!

Utbrändhet är ett hemskt tillstånd. Man kan känna sig konstant utmattad och otillräcklig, något som oftast spär på utbrändheten. Som du förstår så är det en ond cirkel och det är oftast en mycket lång väg tillbaka till ett normalt liv.
Det bästa sättet att undvika utbrändhet är att vara lyhörd på sin kropp och sitt psyke. Det är så klart lättare sagt än gjort, så istället för bara ett flummigt råd så kommer här 6 specifika råd som kan hjälpa dig undvika utbrändhet!

1: Meditera 5 minuter om dagen

Meditation må vara lite flummigt och svårt att förstå sig på. Men det borde ju ligga något i det, eller hur? Jag tycker det känns rimligt att dra en parallel mellan lyckliga och fredliga människor och meditation, och då kan det ju inte vara annat än positivt.

Hur som helst, du har säkert hört det förut, men det är värt det att lära sig meditera. En bra start är att kolla in vår guide till hur man mediterar.

2: Träna regelbundet

Träning gör så otroligt mycket gott för oss. Våra kroppar är till för att röra på sig och även om det är både en klyscha och frustrerande att höra om och om igen så är det 110% sant. Tränar du regelbundet så kommer du må bättre. Punkt jävla slut.

Har du svårt att hinna med träning i vardagen så rekommenderar jag dig att kolla in vår guide till HIIT, det är en snabb, effektiv och rolig träningsform som baseras mycket på kroppsviktsövningar, något du kan göra hemma. HIIT ger bra resultat även om du bara har 20-30 minuter över.

3: Ta en micropaus lite då och då

Fokusera på dina andetag i 20 sekunder. Fokusera noga på varje andetag. En sån här micropaus kan göra underverk när det handlar om att bli av med stress.

undvika utbrändhet
Gör som munkarna och meditera lite

4: Skapa kontakt med andra människor

Vi stöter på en hel del människor varje dag, men vi skapar väldigt sällan kontakt med dem. Jag vill sträcka mig så långt som att hävda att vi inte ens skapar kontakt med vår familj när vi kommer hem. Vi kanske umgås lite med dem, äter middag och kollar på en film. Men vi skapar ingen riktig kontakt.

Riktig kontakt skiljer sig gränslöst mycket från att bara umgås. När du knyter an till en annan människa så märker du det. Det handlar inte om att berätta om din uppväxt eller hur jobbigt du tycker det är att stå på scen. Det räcker med att verkligen lyssna på en annan människa och bara respondera med det du känner. Gör du det så kommer ni skapa kontakt med varandra, och det är otroligt bra för ”själen”.

5: Gör något du är bra på varje dag

Vi är alla bra på något, det kan vara att laga mat, mecka med bilen, skriva eller måla. Oavsett vad det är du är bra på (för du är definitivt bra på något) så får du inte glömma bort att göra det. För det stärker din självkänsla LÄNK TILL ARTIKEL OM SJÄLVKÄNSLA och lyfter dig, något som är otroligt viktigt om du vill ha en bra mental hälsa.

6: Sov mer

Sömnbrist är allt för vanligt, och det är något som långsamt bryter ned oss. Vi har vad man kan kalla för sömndepåer, och vi klarar oss utmärkt om vi tar lite från dem då och då. Men det kräver att vi fyller på dem också. Lider du av sömnbrist allt för länge så kommer du bara att ta och ta, du fyller inte på depåerna. Detta bryter ned dig både fysiskt och mentalt.

Har du svårigheter med att sova så rekommenderar jag att läsa igenom vår sömnguide. Den är fylld med tips och råd som hjälp både mig och många i min närhet att sova bättre.

undvika utbrändhet
Sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till utbrändhet

Din erfarenhet?

Har du varit utbränd eller lider du av utbrändhet just nu? Berätta gärna om dina erfarenheter i en kommentar här nedanför. Eller ännu bättre. Har du egna tips och råd på hur man kan undvika utbrändhet?

Föregående artikelDying Light recension – Mörkrädd och snabb som fan
Nästa artikelVaskduellen – När du trodde Svensk satir var död
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.