När mörkret faller så stiger paniken

2011 Släppte Techland Dead Island. Ett ganska annorlunda Zombiespel som utspelade sig på en tropisk ö istället för i ett brunt industriområde. Spelet hade mängder med sköna saker som gjorde det stundtals riktigt bra. Men som med allt för många spel så föll de på lite detaljer här och där och i slutändan blev det en 7a. Vilket visserligen ändå är långt över medel, men det är inget man minns 10 år senare.

Nu är de tillbaka med ett nytt Zombiespel, Dying Light. Spelet utspelar sig i den fiktiva staden Harran någonstans i mellanöstern. Huvudpersonen släpps ned med fallskärm, och sen skiter sig allt.

Här är vår Dying Light recension!

När ”Volatiles” får syn på dig på natten och släpper iväg ett jävligt obehagligt ljud så drar man instinktivt upp fötterna i soffan

Dying Light recension
Rätt i ansiktet

Storyn

Storyn i Dying Light är tyvärr lite väl klassisk. Det är en epidemi som bryter ut, ett område sätts i karantän och inom det området så uppstår det olika fraktioner som slåss om förnödenheter, klassiskt zombie-upplägg helt enkelt.

Det finns dock några intressanta detaljer som gör spelet till något mer än bara det gamla vanliga. Huvudpersonen är inte i staden för att rädda alla oskyldiga. Han är där av helt andra anledningar. En detalj som gör storyn helt ok faktiskt.

Grafik

Dying Light är riktigt snyggt, inte på den nivå man förväntar sig när det står i beskrivningen att det skall vara ”mind blowing graphics” men helt klart i topp bland samtida spel. Synen när man kapar kroppsdelarna på zombies eller när solen går upp efter en hård natt är jäkligt imponerande.

Dying Light recension
Ut med skiten

Ljud & Musik

Spelmusik är något som kommit att bli allt mer uppmärksammat det senaste åren, och det vill vi tacka någon ansvarig för. Få saker kan göra så enorm skillnad för stämningen i ett spel som musiken.
Dying Light kör lite på samma spår som Far Cry-serien och leverera stundtals väldigt bra musik som perfekt smälter in i situationerna och höjer dem 2 snäpp. Riktigt bra!

Det är fortfarande ofantligt tillfredsställande att totalt krossa en zombies huvud med en enorm slägga!

När det kommer till ljudeffekterna så blir vi heller inte besvikna. Zombievrålen som hörs när någon avfyrar en pistol ger en gåshud och när ”Volatiles” får syn på dig på natten och släpper iväg ett jävligt obehagligt ljud så drar man instinktivt upp fötterna i soffan.

Spelglädjen

Här måste jag tyvärr börja med en rant. Bland det tråkigaste jag vet i spel är när utvecklarna av någon outgrundlig anledning bestämmer sig för att inte sno bra idéer från sina konkurrenter. Det finns ingen aspekt av spel som inte någon redan utfört helt perfekt. Logiskt sett borde man därför kunna anta att inga spel någonsin skulle behöva lida av dåliga menyer, klumpig UI eller ett extremt otydligt vapen-uppgraderings-system. För det är ju bara att kolla på konkurrenterna och göra exakt likadant när man känner att man inte får till det.

Techland har tyvärr inte tittat på sina konkurrenter, utan bara kört sitt race. Vilket är lite tråkigt. Menyn är värdelös, och man stöter då och då på en massa meningslösa moment som drar ned inlevelsen i spelet. Hade de istället bara stulit lite bra idéer så hade det kunnat bli riktigt bra!

Dying Light recension
På natten skiter det sig rejält!

Men missförstå mig rätt här. Det är fortfarande ofantligt tillfredsställande att totalt krossa en zombies huvud med en enorm slägga. Eller att sparka ned en aggressiv överlevare från ett tak så han landar i en grupp zombies. Eller att ta sig fram i stan med sina episka parkour-skillz. Men de små irriterande sakerna drar ned spelet från en skön 9a till en jäkligt nice 7a.

Supernice co-op

Techland tog inte bara med sig Zombies, krossade skallar och tunga närstridsvapen från Dead Island, det lyckade Co-op-läget fick tack och lov också följa med!

När som helst kan du i Dying Light välja att joina någon som kommit ungefär lika långt som du i storyn. Upp till 4 personer kan spela samtidigt och zombieslakten blir rätt frenetisk när alla köttar tillsammans!
Co-op-läget ger verkligen spelet en helt ny dimension och även de mest simpla sakerna blir rätt kul när man kör tillsammans.

Utöver co-op så finns det även möjlighet att invadera andra spelares världar och jaga dem. Du som invaderar styr då en super-zombie och det blir en mini-tävling om vem som har ihjäl varandra flest gånger. Ett riktigt kul avbrott i det vanliga zombie-mördandet, och ett rejält stresspåslag för den som blir jagad.

Livslängd

Det finns mängder med platser att utforska och saker att crafta, samt ett drös sidouppdrag. Men jag har svårt att se mig själv pressa mig mot 1000/1000 Gamerscore när storyn väl är över. Vissa spel har den magnetiska dragningskraften att man bara vill göra och se allt, men Dying Light saknar den tyvärr.

Köpa eller inte?

Gillar du Zombiespel så är det ett klockrent köp. Är du däremot ute efter ett bra actionspel i en öppen värld så skulle jag rekommendera Far Cry 4 framfrö Dying Light.

ÖVERSIKT
Story
7
Grafik
8,5
Ljud & Musik
9,5
Spelglädje
8
Livslängd
6
Föregående artikel4 Snygga skinnjackor som funkar år efter år
Nästa artikel6 Råd som hjälper dig undvika utbrändhet!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
dying-light-recensionDying Light går ett steg närmare hjälplösheten i DayZ men håller sig fortfarande tillräckligt klassisk "zombie-splatter" för att först och främst vara ett actionspel. Stort plus för parkour-elementen, ett minus för många onödigt klumpiga designval.