Tänk om vad träning innebär för dig, och gör det till något som du faktiskt gillar och har tid med…

Fattar du ingenting när folk pratar om hur mycket de älskar att vara på gymmet? Känner du att du varken har tid eller lust att träna? Då är du inte ensam. Det är dags att omdefiniera vad träning betyder och fokusera mer på hälsa än på hur många reps du kan göra. I den här artikeln får du några förslag på hur du kan leva ett aktivt liv utan att ”träna”.

Ta vara på alla möjligheter

Det varierar lite hur mycket rörelse som rekommenderas av forskare och andra kunniga, men det är bra att sikta på att bli andfådd några gånger i veckan och att bibehålla och gärna öka muskelmassan. Här är några sätt du kan göra det på utan att det känns som ett träningspass:

  • Cykla eller gå till jobbet. Försök att inte ta bilen om det är möjligt att gå. Då får du in lite konditionsträning i vardagen, vilket faktiskt kan vara mer effektivt än att köra ett ordentligt pass på gymmet någon gång i veckan. Klassikern att ta trapporna i stället för hissen är aldrig fel heller.
  • Gör lite trädgårdsarbete. Att fixa i trädgården kan faktiskt vara bättre motion än man kan tro. När du klipper gräset, gräver ner ett äppelträd eller rensar ogräs i rabatten rör du dig på ett naturligt sätt. Du gör stora, svepande rörelser som aktiverar både armarna och core-muskulaturen, och när du sätter dig på huk jobbar du både på balans och rörlighet.
  • Låna en hund (om du inte redan har en). Hundar är perfekta motionspartners. Ta med din eller någon annans hund på en långrunda. När du var liten sprang du varje dag bara för att det var kul, och med en hund kan du väcka minnena till liv och helt enkelt bara röra på dig för att det känns bra. Du kan också kasta en frisbee eller boll till hunden och träna agility eller andra tricks. Det gör att både du och hunden får en mer aktiv livsstil.
  • Åk och bada. Oavsett om du badar på stranden eller i en pool är bad ofta bra motion, även om du inte känner för att simma massa längder. Hoppa eller dyk från kanten, simma ner på botten och plocka upp saker eller testa att stå på händer.
  • Bege dig ut i naturen. Så fort vi kommer ut i vildmarken så bryts vårt stela, kontorssittande mönster och vi börjar röra på oss på ett annat sätt. Pengarna som andra lägger på gymkort kan du lägga på sportartiklar som en schysst ryggsäck eller en uppblåsbar kanot.

må bra utan att träna

Prylar som underlättar ett aktivt liv

Det underlättar att ha bra utrustning när du ska leva ett aktivt liv. Vi ska nu gå igenom några saker som kan vara bra att ha hemma och som gör det lättare att röra på sig.

Ett par vandringskängor och walkingskor att använda till vardags är en bra investering som gör att du orkar gå längre. Välj en modell med bra stöd och dämpning och gärna med en ordentlig sula med grepp på olika sorters underlag.

Med en sportklocka kan du till exempel kolla hur många steg du gått och välja ut vilken rutt du ska ta under den där långa skogspromenaden. Vissa har även pulsmätare och andra funktioner som ger dig data om din hälsa.

Man brukar säga att en bil gör dig fet och går på pengar, medan en cykel sparar pengar och bränner fett, och det ligger mycket i det. En cykel är en investering som snabbt lönar sig. På vidaXL kan du köpa riktigt bra cyklar och mountainbikes.

En aktiv livsstil innebär oftast att du vistas mycket utomhus, och då är det bra att använda solglasögon som skyddar mot skadlig strålning. Om du använder glasögon i vanliga fall är det bra att skaffa solglasögon med styrka hos optikern.

När du promenerar eller cyklar är det smidigt att ha hörlurar utan sladdar som kan trassla in sig. Se till att välja ett par som du tycker sitter bekvämt i just dina öron, då passformen kan variera lite från person till person.

Om du jobbar vid ett skrivbord hela dagarna kan det vara praktiskt att sitta på en pilatesboll för att aktivera magmusklerna och balansen lite utan att du ens tänker på det.

bra form utan träning

En aktiv livsstil utan traditionell träning

Det är absolut inget fel på att träna. Men för alla känns det inte realistiskt att följa ett tufft träningsschema och vara på gymmet fem dagar i veckan. Så varför inte skapa ett liv där du är aktiv utan att du ens tänker på att du rör på dig? Då kan du ta hand om din hälsa och dessutom passa på att ha lite kul under tiden. Vi hoppas att de här tipsen gett dig inspiration och motivation.

Föregående artikelFixa Till Ungkarlslyan Med Några Enkla Uppgraderingar
Nästa artikelPikétröjan – Så Bär Du Den Snyggast, Oavsett Stil!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.