Utan knappar så blir det inga hängslen…

Vi har tidigare skrivit en komplett stilguide till hängslen, där kan du läsa om allt från hängslenas historia till hur du snyggast bär upp ett par hängslen baserat på din kroppsform. Men något vi inte tog upp i den guiden var hur man syr dit ett par hängselknappar, vilka man så klart behöver för att över huvud taget kunna använda ett par hängslen.

Exakt hur du syr i ett par hängselknappar går vi igenom i den här guiden, på ett enkelt och konkret sätt.

Hur hängslen fästs

Hängslen fästs genom att man knäpper fast det som kallas för läderstroppar, vilket är läderöglor, i knappar som oftast sitter på insidan av byxan linning. Se bilden nedanför.

Knapparna sitter som sagt oftast på insidan av byxan, eftersom detta är absolut snyggast. Men ska man använda riktigt grova hängslen, kanske till ett par arbetsbyxor, ja då kan det vara rimligt att sätta dem på utsidan, eftersom hängslenas läderstroppar är så pass tjocka att det kan bli obekvämt att ha dem på insidan.

knappar till hängslen

När du ska sy dit hängselknappar så är det så klart viktigt att knapparna hamnar på precis rätt ställe, annars kommer det bli väldigt svårt att fästa läderstropparna rätt.

Kort om hängselknappar

Det är också bra att känna till att hängselknappar är annorlunda från vanliga knappar. De är lite större än vanliga byxknappar och de har alltid rundade kanter, eftersom knapparna kommer ligga direkt mot dina höftben/din midja. Utöver det så funkar de likadant som vanliga knappar.

Var köper man hängselknappar?

Vill du köpa hängselknappar för att sy dit själv så bör du gå till en sybehörsaffär eller tygaffär, alltså en affär där de säljer tyg, nålar, knappar osv. Det du letar efter är någorlunda stora knappar (dock inte så stora som man har på en rock, utan mindre än det) som har rundade kanter.

Olika typer av rygg på hängslen – välj en!

Hängslen kommer i 2 huvudsakliga typer, Y- och X-rygg, det handlar alltså om hur hängslena ser ut och fästs i ryggen. Till vänster ser du Y-rygg, och till höger ser du X-rygg.
Detta gäller både hängslen som fästs med läderstroppar och knappar samt hängslen med clips, alltså hängslen som inte fästs med knappar utan spännen som man knäpper fast direkt i byxans tyg.

De olika typerna av ”rygg” på hängslena innebär, som du förstår, att du behöver sy fast 2 knappar i ryggen om du använder hängslen med Y-rygg och 2 – 4 knappar om du använder hängslen med X-rygg, beroende på om det är dubbla eller enkla knapphål på läderstropparna i bak. Det är också rätt stor sannolikhet att om du syr dit knappar som ska passa ett par hängslen med X-rygg så kommer inte att passa ett par hängslen med Y-rygg. Så vår rekommendation är att välja den typ av rygg du föredrar och sedan enbart köpa den typen, så kan du ha alla dina hängslen till alla dina byxor.

olika typer av hängslen x och y rygg

Så syr du dit hängselknappar

Vill du att dina hängslen ska sitta bra så räcker det inte med att kasta upp byxorna i knäet och sy dit några knappar på måfå, då kommer de bara sitta snett och obekvämt. Det krävs helt enkelt lite precision. Följer du de här 4 stegen så kommer du få dit knapparna på precis rätt ställe, och dina hängslen kommer sitta perfekt.

1: Bestäm om du vill ha knapparna på insidan eller utsidan

Det absolut vanligaste är att man syr fast knapparna på insidan av byxorna, speciellt när det gäller alla slags dressade hängslen. Men det finns som sagt situationer då du kan vilja ha dem på utsidan.

2: Måtta ut och sy fast knapparna som ska sitta baktill på byxan

Knapparna som ska sitta baktill i byxan är enklast att måtta ut direkt, eftersom de alltid sitter på samma ställe, oavsett hur breda axlar eller stor mage man har. Knapparna ska sitta ca 3-5 cm från mitten av byxan.

Har du hängslen med X-rygg så är det enklast att mäta var knappen närmast mitten på vardera sida bör sitta, den andra knappens position ser du automatiskt när du lägger läderstroppen över knapphålet du mätt ut för den första knappen.

hängslen passform guide

När du sedan ska sy fast knapparna så gör du det precis som du alltid gör nu syr dit en knapp. Om du behöver hjälp med det så är det bara att kolla in vår extremt enkla och tydliga guide: ”Sy i en knapp – Så gör du det på enklast möjliga sätt!”.

De allra flesta chinos och kostymbyxor har dubbel tyg i linningen, vilket gör att du kan fästa knappen i det ena lagret, så att tråden som du fäster knappen med inte syns på utsidan av byxan.

3: Häng hängslena över axlarna

När du har sytt fast knapparna på baksidan av byxan så knäpper du hängslena baktill och drar dem sedan över axlarna. När de väl hänger ned på framsidan, precis som de kommer göra när du har dem på dig så justerar du hängslena tills du får en känsla och stil som du är ute efter, markera sedan var läderstropparna hamnar på insidan av byxlinningen, framtill.

4: Sy i knapparna framtill

När du mätt ut var knapparna ska sitta framtill så är det bara att sy dit dem i det inre lagret av tyg i byxans linning.

hängslen stilguide

Så syr du i hängselknappar – Videoguide

Föredrar du att se någon annan göra, och förklara, stegen du ska gå igenom? Perfekt, då behöver du bara titta på videoguiden nedanför, den går igenom alla nödvändiga steg när du ska sy i hängselknappar.

Eller så låter du skräddaren göra det

Du kan självklart också bara gå till skräddaren och be denne göra det. Det är både enklare och mer tidseffektivt. Men, du går dock miste om en intressant erfarenhet, och känslan av att kunna säga att du själv sytt dit knapparna, vilket är något de flesta män aldrig gjort.

Kolla in vår guide: Vad kan en skräddare göra? för mer detaljer om vad skräddaren kan hjälpa dig med.

Läs mer om hängslen!

Om du gillar hängslen så kommer du definitivt att gilla våra stora, men enkla, stilguide till hängslen. Där kan du läsa om allt från hängslenas historia till hur du snyggast bär upp ett par hängslen baserat på din kroppstyp!

sy i hängselknappar guide

Sammanfattningsvis

Traditionella hängslen fästs med knappar som sys fast på insidan av byxans linning, i höjd med knappen som du knäpper byxorna med. Utan dessa knappar så går det helt enkelt inte att använda den här typen an hängslen. Vill du använda hängslen med clips däremot, ja då behöver du inga knappar, men vi föredrar klassiska hängslen med läderstroppar, det är betydligt mycket snyggare.

När du ska sy dit hängselknappar så bör du följa de här 4 stegen, detta för att hängslena ska sitta perfekt.

  1. Bestäm om knapparna ska sitta på insidan eller utsidan av byxan – Insidan är det man väljer i 99% av fallen
  2. Måtta ut och sy fast knapparna som ska sitta baktill på byxan
  3. Knäpp fast hängslena baktill och dra dem över axlarna, justera dem sedan tills de sitter precis så som du vill ha dem. Markera nu var läderstropparna hamnar på framsidan av byxan
  4. Sy fast knapparna i byxans linning på framsidan av byxan. Var noga med att sy fast dem i det första, inre lagret tyg på byxan, annars syns tråden på utsidan.

Där har du det, så gör du för att sy fast hängselknappar i dina byxor!

Glöm inte att följa oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram

Föregående artikelDrinkvagnen – Hemmets Mest Stilfulla Accessoar!
Nästa artikelOuzo-Lemonad – Uppfriskande Grekiskt Med Lite Honung
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.