Några tips som kan hjälpa dig med balansen i livet…

Människan sover cirka en tredjedel av sitt liv. För en del människor är sova “livet”, medan andra anser att det mest är slöseri med tid. Faktum kvarstår att vi behöver tillräckligt med sömn för att fungera korrekt, och vi riskerar att prestera sämre både intellektuellt och kroppsligt om vi inte får tillräckligt med sömn.

Trots att sömn är en avgörande faktor för hur vi mår är det just sömnen som blir lidande när vårt liv inte är i balans. För de som lider av återkommande sömnbesvär, eller av sömn av dålig kvalitet är ett alternativ att använda sig av receptfria sömntabletter eller tyngre receptbelagda sömnmediciner som kan hjälpa till vid insomning eller hjälpa personen i fråga att sova bättre.

Dessvärre är tunga sömnmediciner inte det bästa svaret på frågan, eftersom dessa inte tar tag i problemet i grunden utan endast hjälper användaren att sova bättre på kemiskt vis.

Om du är en person som har problem med sömnen kan därför det bästa alternativet vara att försöka hitta roten till problemet och / eller försöka balansera vardagen med hjälp av något av följande tips för bättre sömn.

1: Sätt upp rutiner

Föräldrar är ofta noga med att deras barn har en rutin när det kommer till att sova, men glömmer att det är minst lika viktigt för en vuxen. Att lägga sig och sova och att gå upp ungefär samma tid varje dag oavsett om det är helg eller vardag kommer göra det lättare för dig att somna och vakna i tid.

Ha gärna en ungefärlig läggtid varje kväll och se till att den föregås med rutiner som inte innefattar skärmtid. Bra rutiner kan till exempel vara att ta ett avslappnande bad, eller en stunds meditation, följt av tandborstning, kroppsvård eller liknande.

sova bättre utan att vakna

2: Undvik att stimulera dina sinnen innan läggdags

Att stimulera dina sinnen precis innan det är dags att gå och lägga sig är knappast en bra idé. Speciellt dåligt är det med skärmtid. Många av oss har dessvärre som vana att scrolla på mobilen och / eller titta på TV när det är dags att lägga sig.

Det här är inte enbart dåligt eftersom vi stimulerar hjärnan med mer information som hindrar den att gå ner i varv. Ljuset från skärmarna kan dessutom påverka vår utsöndring av hormonet melatonin, vilket är till för att hjälpa oss att falla till sömns.

3: Undvik negativ stress

Många gånger beror sömnbesvär på att man känner sig stressad ellerorolig för något. Därför är det viktigt att, i den mån det är möjligt, ta tag i det som orsakar stressen eller oron. Om stressen helt enkelt beror på att du har för mycket ansvar på dina axlar kan det vara bra att börja säga nej, eller be om hjälp där det går. Långvarig stress kan vara mycket skadligt och tillsammans med sömnbrist kan det orsaka utmattningssyndrom.

4: Ät mångsidigt och motionera regelbundet

Du har hört det förr och du hör det igen. En mångsidig och hälsosam kost och regelbunden motion är grunden för alla människors välmående och kan vara A och O när det kommer till en god natts sömn.

Motion kan leda till minskad stress och oro, är du utomhus i dagsljus får du även en dos välbehövlig D-vitamin, och dessutom lösgörs “må bra” hormoner som kommer hjälpa dig att må bättre, vilket i sin tur gör det lättare att sova gott.

5: Skapa en trivsam sovmiljö

Du behöver inte ha en säng för tiotusentalskronor för att sova gott, men att ditt sovrum är en avkopplande plats med god luft, möjlighet till att mörklägga och inte är för varmt kan vara avgörande för god sömn.

Ditt sovrum ska sända ut signaler om avslappning och därför kan dova eller mörka färger vara ett bra val. En bekväm säng, rätt kudde och ett lagom varmt täcke kan också hjälpa.

Föregående artikelVad Kan En Skräddare Göra? Och Vad Kan De Inte Göra?
Nästa artikelHur Putsar Man Skor? 5 Enkla Steg Till Spegelblanka Skor!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.