Stämmer det? blir man lycklig om man går upp tidigt?

Jag har aldrig träffat en framgångsrik person som sagt -”Du borde sova lite längre, sitt gärna upp mer på kvällarna och surfa efter roliga kattklipp”. Har du?

Innan vi går djupare på ämnet så kanske vi bör definiera ordet ”Lycka”. Personligen så anser jag att lycka är något vi både måste tillåta oss själva att känna, och något vi måste ha en realistisk syn på. Lycka är inte att äga hela världen, eller att vara ekonomiskt oberoende och bo en tropisk ö. Lycka är att dagligen känna att man har kontroll över sitt liv, att man gör något vettigt med det och att man inte saknar några grundläggande bitar. Att vara lycklig handlar lika mycket om att kunna hitta det positiva i det man har som att sträva efter det man ännu inte har.

Vi börjar med en anekdot

När jag precis hade kommit igång i arbetslivet så hamnade jag på en middag med en sån där klassiskt svinrik medelålders man. Han var inte rik på något patetiskt sätt (ärvda pengar eller dyl.) utan han hade helt enkelt ansträngt sig och lyckats.

Jag passade på att fråga honom om han hade några råd eller visdomar att dela med sig av, efter 3-9 glas vin så var han tack och lov ganska pratglad och berättade friskt om olika möjligheter han fått. Han berättade hur han ansträngt sig för att göra allting snäppet bättre än konkurrensen och liknande, klassiska saker. Men det som verkligen träffade mig, och som jag minns starkast var hans råd om att gå upp lite lite tidigare än de flesta andra. Ett enkelt men värdefull råd.

Tack vare den middagen så svarar jag tveklöst ”JA!” om någon frågar mig: ”Ligger det någon sanning i ordspråket: 'Gå upp tidigt och bli lycklig'?”. Här är varför.

Inget vettigt händer efter kl 22:00 ändå

Enligt Malcom Gladwells bok Outliers så är autonomi (självstyre) och möjligheten att påverka sin egen vardag de två saker som driver oss människor mest. Som alltid så tror man att det skall vara pengar och ära, men det är långt ifrån sanningen.
Med de här två sakerna i åtanke så inser vi att vi rimligtvis bör sträva efter att göra sånt som tar oss närmare dem. Vi vill ju hitta det som verkligen gör skillnad i vår vardag och våra liv.

Skall man vara krass så händer det troligtvis inget av värde efter kl 22 , dagen är stängd, ICA har låst portarna och folk har gått in i ”vilo-mode”. Mellan kl 05-07 däremot, det som händer då hör till den nya dagen, allt du gör under den tiden är ett försprång mot alla andra, framförallt mot dig själv.

Ser du till att få ut mer av den tid då du faktiskt kan göra skillnad i ditt liv, och spenderar den smart så garanterar jag den enkla rutinen att gå upp tidigare kommer hjälpa dig att nå de två saker som driver oss alla mest, autonomi och en chans att påverka sin egen situation.

Gå Upp Tidigt Och Bli Lycklig 2
Att bara gå upp tidigare kommer troligtvis inte leda till stordåd, men använder du de nyfunna timmarna till något produktivt så garanterar jag effekt

Dagen börjar på morgonen – Duh!

Det kan ju låta som en redundant sak att säga, men det briljanta ligger ofta i enkelheten. Dagen börjar på morgonen, och som med allting så är det en stark fördel att ha tid på sig för förberedelse, oavsett vad man skall göra. Går du upp tidigt så får du mer tid på dig innan det kritiska drar igång (jobb, skola, lämna på dagis etc.) det i sin tur gör att du har oerhört mycket större chans att få en bra start på dagen, och en bra start är aldrig fel.

Du ligger steget före dig själv

Den här punkten går hand i hand med föregående. Men skiljer sig ändå kraftigt när det gäller punchline.

Stress är en verklighet i nästan alla människors liv. Många gånger handlar stress om att vilja hinna med allt man behöver göra. Inte allt man drömmer om, som att bada i jordnötssmör eller få en stadsdel uppkallad efter sig, utan allt det grundläggande, träna, jobba, umgås, läsa böcker etc.

Att hela tiden misslyckas med att göra alla dessa saker föder stress, och det är en stress som göder sig själv eftersom du aldrig kommer hinna med allt du känner att du behöver. En ond cirkel helt enkelt.

Men låt oss tänka lite smart ett tag. Den överväldigande majoriteten av alla de där sakerna kräver att de utövas under den del av dygnet då världen fortfarande är vaken. Du kan absolut träna kl 23:30, om du har energi då så varsågod. Men du kommer ha svårare att umgås med dina vänner eller dina barn kl 23:30 en tisdag i Februari. Du kommer även ha jäkligt svårt att uträtta ärenden då.
Går du upp tidigare så får du fler timmar under dygnets vakna tid. Är du uppe sent så får du bara fler timmar av den tid på dygnet då dagens eftertexter rullar, och ingen kollar ju på eftertexterna.

Så kom ihåg. Du kan aldrig göra dagen längre genom att sitta upp på kvällen. Däremot gör du per automatik dagen längre om du går upp tidigare.

Gå Upp Tidigt Och Bli Lycklig
Går du upp tidigare så får du ett försprång både över dig själv och alla andra

Testa 1 månad och se skillnaden

Om din första reaktion på rubriken ovanför är ”En månad!! Är du tokig!” Då måste jag tyvärr säga att du skulle kunna gå upp hur tidigt som helst, du kommer ändå aldrig lyckas med något. Om du tycker att en ynka månad är för lång tid att testa något som du hoppas på skall ha en världsomvälvande effekt på ditt liv, då får du fan ta och kamma till dig.

Så lova dig själv att testa en månad, jag garanterar att du märker skillnad. Om du är osäker på vart du skall börja så tycker jag du skall läsa vår guide till att sova bättre och orka gå upp tidigare, den kommer göra allt lite lättare.

Föregående artikelHur Länge Håller Öppnat Vin? Svaret, Och Hur Du Får Det Att Hålla Längre!
Nästa artikelSvensexa I Stockholm – Våra Bästa Tips För En Lyckad Dag!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.