Det är ingen hemlighet att en av de vanligaste gemensamma nämnarna bland framgångsrika personer är att de går upp tidigt, väldigt tidigt.

Att gå upp tidigt är sällan en favorit. De flesta är mer eller mindre morgontrötta och håller sin sömn helig. Men det är något speciellt med att gå upp så pass tidigt att man ser solen gå upp och veta att när alla andra vaknar, då har jag redan kommit långt.

En mängd framgångsrika personer genom historien är kända för att gå upp/ha gått upp väldigt tidigt. Robert Iger, VD för Disney går upp 04:30 varje morgon. Tim Cook, VD för Apple brukar ses på gymmet kl 05:00, och Bejamin Franklin sägs ha myntat uttrycket ”Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise. Detta är bara ett fåtal av en stor mängd framgångsrika personer som startar dagen mycket tidigt.

Men oroa dig inte om du är morgontrött, här är en lista med 3 tips för hur du lättare kommer upp tidigt på morgonen.

gå upp tidigt kända personers morgonrutiner
Benjamin Franklin sägs ha gått upp senast kl 05:00 varje dag och ställt sig själv frågan: What good shall I do this day?”

1: Gör dig av med gamla tankesätt

Sedan skoltiden sitter det inpräntat i de flesta att morgonen är jobbig, man skall vara trött och måndagar är veckans värsta dag. Självklart är detta bara åsikter, helt utan en vettig anledning så sitter det här tankesättet kvar.

För att du skall börja njuta av tidiga morgnar, eller egentligen bara klara av dem, så måste du göra dig av med detta gamla tankesätt från skoltiden. Att gå upp tidigt ger dig mer kvalitativ vakentid per dygn, med andra ord så får du längre dagar och mer tid att leva.

Tänk om, tänk nytt. Gå upp tidigt och få mer tid och en bättre start på dagen.

2: Ha alltid något att se fram emot när du vaknar

Det absolut viktigaste för att lyckas börja gå upp tidigt på morgonen är att alltid ha något att se fram emot. Om du varje gång du vaknar känner: 'Ahh, härligt nu skall jag äntligen få…' så kommer det definitivt inte bli några problem med att vänja dig vid att gå upp någon timme tidigare.

Vad du ser fram emot är självklart individuellt, men här är en kort lista med saker jag gör på morgonen för att alltid ha något att se fram emot:

  • Ha alltid din favoritfrukost redo
  • Gå ut och spring
  • Titta på din favorit-tv-serie
  • Spela Tv/Dator-spel
  • Ha alltid en bra bok hemma som du läser i varje morgon
  • Ta en lång dusch

Om du uppskattar något av de ovanstående så garanterar jag att det kommer vara betydligt mycket lättare att gå upp en timme tidigare varje morgon om du ser till så att du alltid kan ägna dig åt det.

gå upp tidigt springa på morgonen
Om du har något att se fram emot varje morgon så blir det lättare att ta sig upp, som t.ex. en joggingrunda, en kopp te eller en stunds Tv-spelande

3: Skaffa dig en morgonrutin

Det brukar sägas att man behöver göra något minst 20 gånger för att det skall bli en vana, bryter man ett mönster innan det blivit en vana så är det lätt hänt att man faller tillbaka till där man var innan.

Har du en specifik morgonrutin så blir du varje morgon påmind om att genomföra den, eftersom väckarklockans signal kommer påminna dig om att du brukar göra något specifikt varje morgon. Inom beteendeförändring kallas detta för en 'trigger', något som påminner dig om ett specifikt beteende, och det brukar anses som en mycket viktig del i processen att skapa nya och bättre vanor.

Vad bör jag ha för morgonrutin?

En rutin kan vara vad som helst som passar dig, det viktiga är att det är något som är lätt att påbörja och genomföra. Är det en jobbig sak du skall göra så är du mer benägen att hitta på ursäkter, men är det något så enkelt som att gå upp, gå på toaletten och skölja ansiktet med kallvatten så skall det mycket till för att du inte skall klara av att genomföra det.
Viktigast är att det är en rutin som är enkelt att komma ihåg och som sagt, lätt att genomföra.

gå upp tidigt komma igång med dagen
Är det inte härligt att känna att du redan har kommit igång när de flest andra vaknar? När de kliver upp så ligger du långt före dem!

Men jag kan inte somna förrän kl 01:00, jag kan ju inte sova mindre än 6h per natt?

Det som de flesta ser som ett stort problem är just sömnen, hur skall man hinna bli utvilad? När skall man gå och lägga sig och hur somnar man tidigt?

Det finns två olika strategier som regelbundet kommer upp när man diskuterar detta.

1: Konsekventa tider

Det första sättet är att ställa klockan på samma tid varje morgon och se till att alltid gå och lägga sig samma tid varje kväll. Då kommer kroppen in i en rutin, och som vi vet så gillar kroppen rutiner.

2: Följ kroppen

Det andra sättet är mer urtida, gå och lägg dig när du är trött och gå upp när du är utvilad. Det låter enkelt, men det finns ett stort problem med den metoden. Om kroppen själv får bestämma sina tider så kommer du i snitt att sova fler timmar per natt.
Detta har uppmärksammats i en mängd experiment, med bland annat fångar och astronauter. Skillnaden är upp till flera timmar extra i veckan.

Vilket sätt är bäst?

Min åsikt är att inget av sätten är optimalt. Själv lärde jag mig gå upp tidigt genom en mix av båda metoderna.
Nyckeln är att alltid ställa klockan på samma tid varje morgon och att gå och lägga dig när du är tillräckligt trött.
Detta resulterar i att du kommer vara trött de första dagarna, men kroppen kommer säga ifrån och få dig att gå och lägga dig i lagom tid för att vara utvilad när klockan väl ringer.
Med denna metod så kommer du efter bara några dagar att ha vant kroppen vid att gå upp tidigt, och vara utvilad. Detta eftersom du kommer sova betydligt mycket bättre de timmar du sover. Kroppen säger till när den vill sova, och att gå och lägga sig tidigare än så, för att ligga och vänta på sömn är ett enormt slöseri med tid.

gå upp tidigt kaffe på morgonen
Han något att se fram emot, och håll fast i dina rutiner, det är allt som krävs

Sammanfattningsvis

Även om det kan vara trevligt att sitta upp sent så är det inte då de flesta är som mest produktiva. En riktigt bra start på dagen är betydligt mycket viktigare för humöret för de flesta, och en bra start betyder inte att snooza 45 min varje morgon. De där extra 45 minuterna gör ingen nytta, det enda som händer är att du får en stressig morgon, blir slö och fruktar väckarklockans signal ännu mer.

Så lär dig gå upp tidigt, kom igång före alla andra och få en bra start på dagen!

Föregående artikelApple bjuder in till event den 10e September
Nästa artikelBlått med brunt – En fantastiskt tidlös färgkombination
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.