”Oxidation is a bitch”

Tyvärr kan man inte alltid dra i sig en hel flaska vin, eller så har man kanske dragit i sig en och en halv falska. Oavsett orsaken till att en öppnad flaska vin blir övergiven så är det viktigt att ta hand om den, annars blir det tyvärr odrickbart. Men hur länge håller öppnat vin egentligen? Vi vet, och här är svaret

Varför håller inte öppnat vin?

Till att börja med så måste vin luftas för att alla smaker skall komma fram, men för mycket syre förstör vinet. Det som händer så snart du öppnar en flaska vin är att syret börjar reagera med positivt laddade järnjoner i vinet. Detta skapar en kedjereaktion som successivt bryter ned de delikata smakerna och aromerna. Till en början är detta positivt, eftersom det kan mjuka upp smaken något, vilket är varför man luftar vinet. Men med tiden så leder det till att smaken förstörs helt.

Hur länge håller öppnat vin?

Hur länge en flaska vin håller är dels beroende på vilken färg vinet har, samt även hur mycket tanniner det innehåller.

Vitt och rött håller olika länge

  • Vitt vin håller generellt sett i 1-3 dagar.
  • Rött vin kan hålla upp emot 5-6 dagar.

Anledningen till att vitt och rött håller så pass olika länge är just för att rödvin innehåller så mycket mer tanniner. Det innebär alltså att ett strävt rödvin som är extra rikt på tanniner håller längre än ett lättare rödvin.

Vad kan man göra för att öppnat vin skall hålla längre?

Det bästa du kan göra är att korka igen flaskan och ställa in den i kylen om du inte tänkt dricka upp den (jag föredrar dock att bara ”man up” och dricka upp det). Korkar du igen den så tillför du inget nytt syre, men syret som redan kommit i kontakt med vinet fortsätter dock bryta ned det. En kedjereaktion som inte går att stoppa, så att korka igen hjälper vinet att hålla längre, men det håller ändå bara någon dag.

Hur länge håller öppnat vin
Vill du att öppnat vin skall hålla så länge som möjligt så är det kritiskt att korka igen

Vad kan man göra med ”dåligt” vin?

Vin som inte längre smakar gott nog för att vara värt att dricka är perfekt att hälla i en köttgryta eller en riktigt härlig köttfärssås. Ett bra sätt att undvika att det bara går till spillo.

Föregående artikelBär Hängslen! – Den Bortglömda Men Oerhört Stiliga Accessoaren
Nästa artikelGå Upp Tidigt Och Bli Lycklig – Därför Är Det En Sanning
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.