4 Steg till den perfekta passformen…

Vi har sagt det förut och kommer säga det många gånger igen, passformen på dina kläder är en av de absolut viktigaste sakerna om du vill se bra ut. Kläderna kan vara hur dyra och flashiga som helst, men om de sitter dåligt, ja då kommer du se ut som skit oavsett vilken designer som ligger bakom dem. Därför tänkte vi i den här guiden besvara frågan: ”Hur ska ett par byxor sitta?”.

När det gäller byxor så finns det 4 olika detaljer att ha i åtanke, och som du kan be en skräddare att korrigera så att de sitter så bra som möjligt på just dig. Dessa 4 mått är:

  1. Midjan
  2. Lår- och vad-vidden
  3. Längden
  4. Fotvidden

I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på när det gäller dessa 4 detaljer, samt vad som faktiskt är snyggast. Målet är som sagt att besvara frågan: ”Hur ska ett par byxor sitta?” en fråga många av våra läsare verkar ställa sig allt för ofta.
Men först…

Vad är sömsmån?

När man pratar om att ändra passformen på sina kläder, primärt när det handlar om att lägg ut plagg, så är man helt begränsad av plaggets sömsmån. Med sömsmån menas mängden extratyg man kan jobba med för att ändra passformen.

Om du tittar på ett par kostymbyxor så ser du att längst ned på benet så är byxans tyg vikt och sytt, vilket skapar typ som en ficka i tyget. Mängden tyg som är uppvikt är sömsmånen. Det innebär att du inte kan göra byxorna längre än mängden tyg som är uppvikt. Det samma gäller för byxans midja och ibland lår/vader där det också finns ”lite extratyg” för att kunna lägga ut dem.

1: Midjan på byxorna

Byxornas midja bidrar inte så mycket till siluetten och intrycket, men de är avgörande för hur bekväma de är.

De allra flesta kostymbyxor har några centimeters sömsmån att jobba med. Det du ska sträva efter när det gäller byxornas midja är helt enkelt bekvämlighet. Men du bör inte lägga ut dem mer än att du kan bära dem utan skärp eller hängslen.

Tyvärr är det bara kostymbyxor som i regel har sömsmån i midjan. När det gäller chinos och jeans så får du helt enkelt gå upp en storlek i midjemåttet och sedan korrigera längd etc. därefter.

Att ta in eller ut ett par byxor i midjan kostar ca 150 – 250kr

hur ska byxor sitta midjemått
Midjemåttet på byxorna påverkar inte siluetten allt för mycket, här handlar det istället om bekvämlighet

2: Tighta byxor eller inte?

Denna eviga fråga, hur ska ett par byxor sitta egentligen? Ska de vara tighta, slappa, eller mitt emellan? Det finns så klart ett visst mått av personlig preferens, men vill man se stilig och välklädd ut så är det viktigt att byxorna är närmare tighta än slappa i passforms-spektrat så att säga.

Ett par slappa byxor symboliserar slapp karaktär, ointresse för sitt utseende och att man helt enkelt inte orkar anstränga sig. Som alltid så är det tråkigt med fördomar, men vår filosofi på Obsid är att inte kämpa emot alla fördomar man stöter på utan att istället använda de harmlösa fördomarna till din fördel, så att man kan lägga sin energi på att kämpa emot de mer seriösa fördomarna.

Så, för att svara på frågan: När du väljer byxor så ska du alltid satsa på en passform som är hudnära så att säga. Med det menar vi inte att du bara ska ha byxor som är tighta som korvskinn, för det är lika fult som slappa byxor. Det vi menar är byxor som följer din figur och inte lämnar en massa överblivet tyg här och där. Här nedanför är en bild som visar hur ett par byxor bör sitta.

hur ska ett par byxor sitta lår längd midja
Kostymbyxor med perfekt passform, inte för tighta och inte för slappa

Lår- och vad-vidden

Du kan alltid sy in ett par byxor som är för slappa men vissa byxor har även en viss sömsmån i lår och vader i de fall du behöver ta ut dem. Detta är dock långt ifrån standard och sömsmånen är oftast bara någon centimeter.

Stiligast är alltid en passform som smalnar av successivt ned mot foten, det vill säga inte ett par med rak passform och självklart inte ett par med utsvängda ben.

Att korrigera ett par byxor i låren eller vaderna kostar ca 250-350kr

3: Hur långa ska byxor vara?

Det finns 4 termer man slänger sig med när man pratar om längden på byxor. Troligtvis så känner inte alla skräddare till dessa 4 termer (som vi går igenom i detalj nedanför), men de förstår precis vad du menar om du förklarar vilken stil du är ute efter.

hur långa ska byxor vara
Hur långa ska byxor vara? Enkelt förklarat med de 4 officiella längderna, Full Break, Half Break, Quarter Break och No Break. Vilken föredrar du?

Full break

Full Break innebär att byxorna bryter mer än en gång mot skon. Undvika denna längd då den bara får dig att se bylsig och slapp ut.

Half break

Half Break innebär att byxan faller rakt på baksidan av skon, alltså till precis ovanför klacken, men att de bryts en gång på skons framsida/ovansida. Half Break är den längd som de flesta passar absolut bäst.

Quarter break

Den rätt så sällsynta längden Quarter Break är en mix av No Break och Half Break. Det vill säga att byxan inte når ändå ned till klackens övre del och nästan bryter en gång på skons framsida/ovansida. Det är en hårfin gräns mellan No Break och Quarter Break.

No break

No break innebär att byxorna är så pass korta att tyget inte veckar sig alls, de hänger helt enkelt precis ovanför skon.

No break ger ofta det mest moderna intrycket, men det är värt att tänka på att om du gillar tighta byxor så kommer byxan glida upp alldeles för mycket när du går och framförallt sitter ned, sats då istället på Quarter Break om du gillar något kortare byxor.

Vilken är snyggast?

Vilken av dessa längder som är ”rätt” är omöjlig att säga eftersom det till viss del handlar om personlig preferens. Men vi kan lugnt säga att Full Break är något du vill undvika. Det är aldrig snyggt oavsett vad som är mode för tillfället, det enda du uppnår är att du ser kortare ut och att byxorna ger ett bylsigt och slappt intryck.

Vi rekommenderar att satsa på Half Break om du vill safea med en tidlös stil. No Break är knepigt att bära upp och om det är en trend för tillfället så kommer den vara kortlivad. Satsa därför hellre på Quarter break om du gillar kortare byxor.

I perioder är det dock snyggt med uppvika byxor – kolla in vår stora guide: ”Hur viker man upp byxor snyggt?”, där får du lära dig allt om olika typer av uppvik, vilka skor som passar till uppvika byxor och hur man ska tänka med strumporna.

Att lägga upp eller ta ut ett par byxor i längden kostar ca 250 – 300kr

4: Fotvidden på byxorna

Fotvidden är kanske inte ett mått man tänker på så ofta, men det är helt instrumentalt för byxans siluett och intryck.
Gillar du smalare byxor så är det viktigt med en smal fotvidd, annars kommer inte byxan att brytas på ett snyggt sätt mot skon, utan snarare lägga sig över skon och få det att se ut som att du har ett par utsvängda byxor på dig.
Har du väldigt stora fötter så kan det dock vara värt att utöka fotvidden på dina byxor för att göra dem enklare att ta på.

De vanligaste måtten på byxors fotvidd är 18, 19 och 20 centimeter. Oftast så finns det en viss sömsmån (extratyg) för att kunna korrigera fotvidden på dina byxor.

Att korrigera en byxas fotvidd kostar ca 200-350kr.

byxors fotvidd
Byxornas fotvidd är viktigare än man kan tro för siluetten och intrycket

Ute efter nya byxor?

Behöver du utöka din garderob med nya byxor med rätt passform? Kolla då in Arket eller COS, där hittar du definitivt något som passar, oavsett vad du har för stil!

Sammanfattningsvis

Ett par byxor har 4 huvudsakliga mått som är viktiga för intrycket, siluetten och så klart känslan.

  1. Midjan
  2. Lår- och vad-vidden
  3. Längden
  4. Fotvidden

Ett par byxor ska inte vara för tighta men heller inte för slappa. Är du osäker på passformen så ska du alltid satsa på en passform som är närmare tight än slapp.
Längden på dina byxor bör vara Half Break då detta är snyggast i flest sammanhang och är håller oavsett vad som är trendigt just nu.

Att gå till skräddaren och få byxornas passform ändrad är ingen dyr affär, och eftersom det totalt förändrar intrycket dina byxor ger så är det väl värt investeringen.

Förhoppningsvis så känner du nu att du fått ett utförligt, men ändå enkelt svar på frågan: ”Hur ska ett par byxor sitta?”.

Föregående artikelBra Tinder-Bio Som Kille – 5 Tips Och 6 Exempel!
Nästa artikel5 Saker Du Bör Ha Koll På När Du Ska Låna Pengar
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.