Enkelt, dubbelt eller inverterat? Det är frågan…

Som med det mesta inom mode så är inte allt alltid snyggt. Men i perioder är det både trendigt och snyggt med ett litet uppvik på byxorna, antingen bara en liten rackare, eller två-tre rejäla uppvik så att man visar hela ankeln.

I den här guiden går vi igenom de 4 huvudsakliga sätten att vika upp ett par byxor på, samt vilken typ av skor de passar till och lite allmänt vad man bör tänka på för att det ska bli snyggt när man viker upp sina byxor.

Men innan vi går in på detaljerna så är de viktigt att först fundera på varför du ska vika upp dem, är de för långa? Eller vill du bara skapa en snygg detalj i din outfit? För beroende på varför du gör det så finns det optimala sätt att vika upp byxor på och stilmässiga detaljer att ta hänsyn till.

A: Vika upp för långa byxor

Har du ett par för långa byxor så gör du i 9 fall av 10 bäst i att be en skräddare sy upp dem. Du kan läsa mer om byxor och deras olika mått i vår guide: ”Hur ska ett par byxor sitta?”.

Men har du inte tid, ork eller pengar att lägga på ett besök till skräddaren så kan det ofta vara en helt ok strategi att bara vika upp byxorna lite snabbt. I dessa fall så blir det oftast absolut snyggast med ett inverterat uppvik (se nedan), alternativt enkelt eller dubbel uppvik beroende på om du gillar den stilen eller ej.

hur rullar man upp byxor snyggt chinos

B: Vika upp byxorna ”bara” för att det är snyggt

Har du ett par byxor som är lagom långa, (half break eller quarter break) men ändå känner för att vika upp dem, ”bara” för att det är snyggt, då är det viktigt att tänka på 2 saker.

 1. Att du har rätt strumpor
 2. Att du har rätt skor

Att vika upp ett par byxor när du har sneakers eller loafers och låga ankelstrumpor på dig kan skapa en riktigt fräsch och sommrig look. Men gör du detsamma när du bär chelsea boots och vanliga svarta strumpor så kan det lätt bara se ut som att du har för korta byxor på dig, den medvetna stilfaktorn försvinner liksom.

Något du behöver säkerställa är att du inte visar hud mellan byxor och strumpor om det inte är medvetet (som med ett par ankelstrumpor) och att du har ett par snygga strumpor om planen är att visa upp dem. Du vill alltså inte vika upp byxorna och flasha ett par svarta basic-strumpor, nej här behöver det vara färg och mönster för att det ska ge någon effekt. Som nämnt ovan så är detta dock inte alltid trendigt, men när det är det så kan det bli riktigt snyggt.
Vilka skor som passar kan du läsa mer om lite längre ned på sidan!

Nu när vi gått igenom de olika anledningarna till att vika upp byxor, samt vad man bör tänka på när man gör det så kan vi gå in på de 4 olika sätten att vika upp ett par byxor!

1: Enkelt uppvik

hur rullar man upp byxor snyggt

Det enklaste och mest grundläggande sättet att vika upp ett par byxor på. Börja med att ta tag i byxbenets nedre del, vik en gång så att du får en skarp kant nedtill, du ska alltså inte rulla tyget, utan vika det en gång.

Det här är så klart den allra enklaste typen av vikning och funkar utmärkt för all typer av färger, tyg, och stilar.

Vilken typ av byxor passar det till?

Det enkla uppviket funkar till alla typer av byxor, allt från jeans till kostymbyxor.

2: Dubbelt uppvik

hur viker man upp jeans snyggt

Vik upp byxan och se till så att du får en rak kant på viket. Vik sedan byxbenet ännu en gång så att tyget blir dubbelt så tjockt, även nu är det viktigt att du får till en rak kant på vikningen.

Det dubbla uppviket skapar lite av en rockabillykänsla om du gör det på ett par blå jeans, så beroende på vad du är ute efter så bör du undvika alternativt föredra den här typen av uppvik för just blå jeans. Kör du dubbelt uppvik på ett par chinos så skapar det dock bara en mer somrig stil, det finns alltså ingen risk för rockabilly-missförstånd när du kör chinos.

Vilken typ av byxor passar det till?

Dubbelt uppvik passar bäst till chinos, jeans och cargo-byxor.

3: Inverterat uppvik

Med inverterat menas alltså att vika byxorna inåt, för att undvika att skapa ett kontrast i färg mellan insidan och utsidan på tyget, vilket är det som händer när man jobbar med exemplen ovanför.

Syftet med det inverterade uppviket är dock inte att skapa en stildetalj eller på något sätt påverkar byxans utseende, utan det handlar helt enkelt om att göra den kortare utan att ändra så mycket på utseendet.

Vilken typ av byxor passar det till?

Det inverterade uppviket passar perfekt för alla typer av byxor som är för långa.

4: Slag

hur ska ett par byxor sitta

Ett slag är ett slags permanent enkelt uppvik. Det handlar helt enkelt om att man går till skräddaren som lägger en söm i viket, för att skapa ett permanent uppvik (ett slag). Slagets bredd kan variera mellan 2-7 centimeter, helt beroende på hur långa byxorna är och vilken typ av känsla du vill skapa.

Vilken typ av byxor passar det till?

Slag passar bäst för byxor som är lite mer formella, alltså byxor i ull, ullmix eller linne, allra snyggast blir det på byxor med pressveck, som du ser på bilden ovanför.

Vilken typ av skor passar upprullade byxor till?

Som nämnt ovan så är valet av skor kritiskt i de fall du väljer att vika upp byxorna för att skapa en avslappnad och lite Italiensk look.

Den typ av skor som funkar bra till denna look är:

 • Loafers
 • Monk straps
 • Brogues
 • Sneakers

Som du ser i listan så är inte alla klassiska herrskor med, t.ex. så är den alltid lika fantastiska Oxfordskon inte med, just eftersom den är lite för formell för att paras med ett par upprullade byxor som visar antingen en färgglad strumpa eller ankel. Skorna nämnda ovan är de som gör sig bäst i outfits som försöker vara dressade men inte klassiska, som männen på bilden nedanför:

moderna stilmisstag dressa ned

Strumplöst i ett par loafers är typisk Italienskt stil, riktigt snyggt och fräscht på sommaren!

Sammanfattningsvis

Det finns 4 sätt att vika upp byxorna på. De lämpar sig olika bra för olika typer av byxor, skor, strumpor och stilar. Så se till att välja rätt för att skapa snyggast möjliga outfit.

Här nedanför är några grundregler att hålla koll på:

 1. Det inverterade uppviket är snyggast om du bara behöver korta av ett par för långa byxor
 2. Det dubbla uppviket skapar en rockabilly-känsla om du bär blå jeans
 3. För kostymbyxor med pressveck är det snyggast att sy ett slag
 4. Allt för formella skor går bort om du vill vika upp byxorna så pass mycket att det ger en avslappnad och lite somrig/Italiensk känsla, satsa på sneakers, monk straps eller loafers för bäst effekt
 5. Du får aldrig visa hud mellan strumpan och byxbenet, FÖRUTOM när du använder ankelstrumpor, då är det ju lite hela grejen

Ett par rejält uppvikta/upprullade byxor kan skapa en fantastiskt fräsch och somrig look, med rätt skor, rätt strumpor och framförallt, i rätt läge.

Föregående artikelDitt Första Intryck Baseras Till 100% På Det Här 2 Sakerna
Nästa artikelLADDAD FÖR LADDBOX? En guide till att ladda bilen hemma
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.