Här är 2 högst intressanta frågor vi alla ställer oss själva, undermedvetet…

Vi har skrivit om vikten av att göra ett gott första intryck ett flertal gånger, just därför att det är så sjukt viktigt. Inom 2 sekunder har någon gjort sig en bedömning av dig, och så länge ni inte blir nära vänner så det tyvärr rätt så svårt att få dem att ändra åsikt.

Men den här gången tänkte jag diskutera en annan del av det här med första intrycket, inte hur man gör för att folk skall uppfatta en på ett positivt sätt, utan fokusera på vad som får folk att uppfatta dig positivt.

Harvard har kollar närmare på det

Harvardpsykologen Amy Cuddy har studerat fenomenet med första intryck i över 10 år, och enligt hennes senaste bok, Presence Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges, så är det två frågor som folk omedelbart besvarar när de träffar dig för första gången:

  1. Kan jag lita på den här personen?
  2. Respekterar jag den här personen?

Intressant!

Men vad innebär då det här, vad är skillnaden, och hur uppfattar vi någon som får ett jakande svar på fråga 1, men ett fett ”NEJ” på fråga 2?

Värme och Kompetens

första intryck hodor

Inom psykologi så kallar med de här två variablerna för värme och kompetens. Vi är mer benägna att lita på någon som utstrålar värme och chansen är stor att vi känner respekt inför någon som vi uppfattar som kompetent.

Så om en person utstrålar båda dessa egenskaper så tenderar folk att gilla dem, oavsett vem de möter.

A: Värme men ingen kompetens

Någon som utstrålar värme men ingen kompetens kommer väcka känslor av medömkan och att man vill beskydda personen. Tänk dig brorsan i Den Där Mary eller Hodor i Game Of Thrones.

B: Kompetens men ingen värme

Personen som utstrålar kyla och kompetens blir ofta starkt ogillade, de väcker nästan fientliga impulser hos folk. Tänk dig en Bond-skurk eller Tywin Lannister i Game of Thrones.

Vad innebär då det här?

Många andra siter hade kanske tagit tillfället i akt att pusha för att man inte skall ha fördomar, och att man skall försöka stoppa sina instinkter för att inte placera folk man träffar i olika fack. Men det kan de roa sig med, jag tycker det är oerhört mycket mer intressant att ta den andra diskussionen. Nämligen, hur kan jag använda den här informationen till min fördel?

första intryck personlighet

Hur får man folk att lita på en?

Här handlar det som sagt om att utstråla värme. Det gör du bäst i att i första hand släppa in den andra personen, att få hen att känna sig sedd och uppmärksammad. T.ex. så kan du göra något så enkelt som att upprepa personens namn när ni hälsar, och följa upp med, trevligt att träffas, istället för det klassiska ”Hej, Leffe.”, eller vad du nu heter.

Utöver att lyssna och lämna utrymme för andra så kan du öva på att alltid vara närmare ett leende än att se sur ut. Du behöver inte köra på den Amerikanska Hollywood-stilen och alltid gå runt med ett påklistrat leende. Men det gör stor skillnad i din utstrålning om du tänker på att vara liiiiite närmare ett leende än en nollställd min.

Hur får man folk att respektera en?

Som nämnt ovan så är det kompetens det handlar om här. Det utstrålar du bäst genom att ha en god hållning (rent fysiskt alltså), att prata tydligt och medvetet (inte sluddra, stamma etc.) och genom att tro på det du själv säger. Är du vacklande i det du säger och förmedlar så kommer folk väldigt sällan att ta dig på allvar. Har du en idé som du vill få igenom så behöver du först och främst övertyga dig själv innan du kan övertyga någon annan.

Andra detaljer som påverkar om du uppfattas som kompetent eller ej är ditt lugn, din energi och din attityd. Vill du ha ett bra exempel på någon som utstrålar kompetens så är det bara att titta på Don Draper från serien Mad Men. Även om han gång på gång visar att han har extremt dåligt omdöme så lyssnar folk på honom och tar honom på allvar.
Han är faktiskt extra intressant att titta på, just eftersom han är ett klassisk exempel på person B ovanför, någon som utstrålar kompetens men ingen värme.

första intryck fest

Sammanfattningsvis

Det är uppenbart att värme är den viktigare aspekten av de två. Varför? Som du ser i exemplen ovanför (A och B under Värme och Kompetens) så är du på god fot med någon, oavsett om du utstrålar kompetens eller ej, men så fort du inte utstrålar värme så blir du starkt ogillad.

Och oavsett hur mycket kompetens du än besitter och utstrålar så blir det inte en fördel för dig om du inte samtidigt får folk att lita på dig, annars uppfattas du endast som ett hot.

Därför bör du fokusera på att bli bättre på att utstråla värme, bli bättre på att lyssna och få den andra personen att känna sig sedd.

Ett varningens ord!

Det är extremt viktigt att komma ihåg att inte låtsas vara någon du inte är, för resultatet av det är alltid att man drar till sig folk man inte trivs med från början.

Så var dig själv, men försök stärka dina svaga sidor. Och kom ihåg; Du förlorar aldrig något på att vara trevlig, tillmötesgående och genuint intresserad av andra människor. Är du det, och inte helt inkompetent på allt i hela universum så kommer du göra ett väldigt gott första intryck.

Läs mer om det här med först intryck

Vill du läsa mer om detta så rekommenderar vi som sagt boken: Presence Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges. Har du tur så finns den att lyssna på Nextory och Bookbeat.

Föregående artikelSkall Strumporna Matcha Skorna Eller Byxorna?
Nästa artikelHur Viker Man Upp Byxor Snyggt? 4 Stilar Att Testa
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.