Låt oss gå igenom de 3 gyllene reglerna för perfekt t-shirt-passform…

Få plagg är så ikoniska men samtidigt så simpla som t-shirten. Sedan den blev populär på 50-talet, efter att Marlon Brando burit en i filmen ”A street car named Desire”, så har den aldrig dalat i populäritet. Den är helt enkelt för klockren.

Det är faktiskt på grund av t-shirtens enkelhet som passformen blir extra viktig. Missförstå mig rätt här, passformen är alltid kritisk, för alla plagg. Men eftersom t-shirten är så otroligt simpel så är det en väldigt tunn linje mellan en sunkig look och en snyggt enkel och ledig sådan, och det är passformen som avgör det hela.

Men är t-shirten verkligen något för välklädda män?

Vissa så kallade modeälskare eller gurus påstår gärna att t-shirten inte har någon plats i en välklädd mans garderob, vilket självklart är fullkomlig idioti. Det är snarare tvärtom, alla män behöver en handfull riktigt snygga t-shirts, annars är deras garderob inte komplett.

Men nog om t-shirts och hur trevligt plagget är, låt oss gå igenom hur en t-shirt ska sitta!

Hur ska en t-shirt sitta?

När det kommer till passformen på en t-shirt så finns det 3 kritiska detaljer att titta närmare på.

  1. Axelsömmen
  2. Storleken
  3. Längden

1: Axelsömmen

Förutom de uppenbara måtten så som hur tight och hur lång den är så finns det ytterligare ett kritiskt mått, nämligen sömmen mellan ärmen och torson. Den här sömmen är helt avgörande för hur snyggt din tröja kommer att sitta, det du vill ha är en söm som går precis där axeln slutar och dyker nedåt. Ligger sömmen för långt upp (alltså närmare halsen) så betyder det att t-shirten är för liten. Ligger sömmen för långt ned så betyder det att tröjan är för stor.

hur ska en t-shirt sitta infographic guide

2: Storleken

En t-shirt som är för stor kommer se bylsig ut under armarna och troligtvis även runt magen, speciellt när du sitter ned.
En för liten t-shirt kommer skära in i armhålorna och se spänd ut över bröstet. Så vill du inte se ut.

Det du vill ha är en t-shirt som följer dina konturer så att man kan se dem relativt tydligt, men inte allt för tydligt.

3: Längden

Den perfekta längden på en t-shirt mäts bäst med ett par normala jeans, inte för höga i midjan och helt utan häng. Har du ett par sådana byxor på dig så ska t-shirten slutan ca 1cm ovanför framfickorna.
Var dock försiktig här, för det är en hårfin gräns mellan för lagom och för kort. Slutar den 3cm ovanför framfickorna så kommer den troligtvis att vara för kort, vilket gör att du visar halva magen när du ska plocka ned ett din väska från bagagehyllan på flyget.

Du vill självklart även undvika för långa t-shirts. För lång är den om den slutar mindre än 5-7cm ovanför grenen på ett par normalt sittande jeans.

hur ska en t-shirt sitta längd
Den perfekta längden på en T-shirt!

De 3 gyllene reglerna för en snyggt sittande t-shirt

  1. Sömmen mellan arm och torso ska vara perfekt i linje med din axel
  2. T-shirten ska vara tillräckligt tight för att följa med dina konturer men inte så tight att det ser ut som att du är med i en sunkig dokusåpa
  3. Längdmässigt ska den sluta ca 1cm ovanför fickan, förutsatt att du har helt vanliga jeans på dig, inget häng eller extra höga fairtrade-jeans gjorda av spirituellt välanpassade munkar

Ute efter nya fräscha T-shirts??

Om du är i behov av att utöka din garderob med nya T-shirts, förhoppningsvis med en klockren passform, så bör du kolla Arket, de har ett stort utbud av kvalitativa herrkläder.

Sammanfattningsvis

Passformen är den absolut viktigast egenskapen hos ett klädesplagg, och ju enklare plagg desto svårare blir det att dölja en dålig passform. Så glöm inte de 3 gyllene reglerna nästa gång du ska köpa en t-shirt.

Föregående artikelSvårt Att Hitta Rätt Deodorant? Så Här Väljer Du Deo Efter Tillfälle!
Nästa artikelEtt Par Idéer För En Lyckad Svensexa 2022!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.