Det är dags att knäcka koden…

Det har landat en inbjudan till din brors bröllop, en gala eller bara en flashig fest. På inbjudan står det: Klädkod Kavaj.
Med inbjudan i din vänstra hand och din smartphone i den högra söker du febrilt efter svar på vad klädkoden betyder, för du vill ju inte stå där och skämmas i helt fel kläder.
Obsid hamnar i toppen… Du klickar och Boom! Skämt och sido, låt oss knäcka det här med klädkod kavaj en gång för alla!

Vad innebär klädkod kavaj?

Rakt på sak så innebär klädkoden att du ska klä upp dig för en fin tillställning. Du kan alltså inte välja ett par mörka jeans och favoritkavajen.
Du förväntas helt enkelt bära kostym som går i samma färg och nyans.

  • Kostym – Alltid samma tyg och nyans på byxa, kavaj och väst (om du bär detta). Ju mörkare desto mer formell
  • Skjorta Här kan du välja relativt fritt. Vitare är mer formellt
  • Skor – Skinnskor i en färg som matchar kostymen (vilken färg på skorna passar till kostymen?) Det sägs att man inte får ha bruna skor efter kl 18:00, men vem kom på den idiotiska idén egentligen?
  • Accessoarer – Slips eller fluga obligatoriskt. Bältet ska matcha skorna. Klocka är att föredra. Läs vår guide: ”Matcha klocka med outfit” för att se vilken typ av klocka som passar till klädkod kavaj

klädkod kavaj herr

Hur formell är klädkod kavaj?

Kavajen ligger mitt emellan udda kavaj och mörk kostym. Den är alltså näst längst ned på skalan över formalitet.

Vad är det Engelska namnet för klädkod kavaj?

När engelsmännen eller amerikanerna bjuder till fest så skriver de ”Business casual” när de menar Klädkod Kavaj.

bra passform kostym herr

När brukar det vara kavaj som gäller?

Med kavaj så menar man som sagt kostym (förvirrande…..), så tillfällen där den här klädkoden passar är så klart väldigt många. Allt från dop och bröllop till jobbfester och jubileumsmiddagar.

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

När inbjudan är märkt med kavaj är det vanligtvis en formell tillställning eller fest som gäller. Oftast ett bröllop, ett jubileum eller något liknande. Här är några tips på hur du kan få till en ”Kavaj-outfit” så snyggt som möjligt.

Allmänt

Ett allmänt tips är att tänka på följande: mörkare kostym = mer formell. Så tänk noga igenom hur formell du tror att tillställning kommer att vara. ”Klädkod kavaj” är ganska brett, och lämnar mycket utrymme för fri tolkning. Så välj en färg på kostymen som matchar tillfället så bra som möjligt. Detsamma gäller även för skjortan, fast här handlar det om mycket eller lite färg, en färgglad skjorta är mindre formell än en vit.

Överkroppen

Klädkoden innebär som sagt kostym, så beroende på vad du valt för färg på kostymen så behöver du välja en skjorta en slips/fluga och en näsduk som matchar den i färg. Kolla in vår guide: ”Hur färgmatchar man kläder?” för inspiration och tips.
Det är också viktigt att tänka på att din slips/fluga och din näsduk inte ska matcha i färg. Det kan kännas som en naturlig sak att ha dem i samma färg men om du kollar in vår guide: ”Ska näsduken matcha slipsen eller skjortan?” så kommer du förstå varför du vill matcha näsduken med just skjortan och inte slipsen eller flugan.

Utöver kavaj, skjorta samt slips/fluga och näsduk i matchande färger så är det inte så mycket att tänka på när det gäller överkroppen.

Underkroppen

Byxorna ska som sagt matcha kavajen (så att det blir en kostym istället för en udda kavaj) och på fötterna ska du ha ett par skinnskor, vilken modell är upp till hur formell tillställningen är. Kolla in vår guide ”Klassiska herrskor” så får du lite inspiration om vilka modeller som finns och vad som skulle passa tillfället bäst. När det gäller färgen på skorna så finns det vissa färger på kostym och skor som passar bra ihop, och andra som funkar mindre bra, kolla in vår guide för full koll på vilka skor som passar till vilken färg på kostymen.

matcha slips med skjorta

Vilka accessoarer bör man till kavaj?

Det är svårt att säga exakt vilka accessoarer som funkar till kostym, eftersom typen av kostym och tillfället är avgörande för vad som blir snyggt och acceptabelt.

Men det första du bör tänka på är om din klocka funkar till kostymen, det kan du enkelt avgöra genom att kolla in vår guide: ”Matcha klocka med outfit”, där hittar du precis vilka modeller som passar till kostym.

Utöver klockan så är ett armband alltid snyggt. Tänk dock på du ska på en relativt formell tillställning, så välj ett diskret armband.

Halsband bör du skippa då de aldrig kan anses som en dressad accessoar, de passar bäst på semestern eller en grillfest här och där.

Hattar, kepsar och mössor bör du skippa om det inte står något om dem i inbjudan.

Känner du att du behöver uppdatera din garderob med snygga accessoarer så rekommenderar vi att du kollar in Arket, de är i särklass bäst på accessoarer för män, oavsett om du behöver en slips, bröstnäsduk, hängslen eller en kavajnål.

klädkod kavaj skor

Vad ska man undvika vid klädkod kavaj?

Här är några saker du alltid ska undvika när det står kavaj på menyn:

Ta aldrig på dig jeans, det går inte, dem har du på jobbet.
Du kan heller inte ta på dig en tweedkavaj. Även lackskor eller lackväska är något man inte tar på sig när kavaj råder.
Bär heller aldrig helsvart (så som svart skjorta och svar kostym) eller helvitt.

Du ska också undvika att ta på dig dina medaljer eller utmärkelser. Du hade visserligen aldrig tagit på dig din medalj från Stockholm maraton, men dina militärbragder fungerar heller inte här, sorry.

Är det bröllop så undvik att bära pärlhalsband då det kan införliva skrock och symboliserar tårar (gäller troligtvis mest damen…).

klädkod kavaj för män

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Kavaj, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

  1. Klädkod Udda Kavaj
  2. Klädkod Kostym
  3. Klädkod Mörk kostym
  4. Klädkod Smoking
  5. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

Det finns även en rad informella klädkoder, så som ”Klädkod sommarfin” och ”Cocktail, dessa ska inte förväxlas med någon av de ovanstående.

Sammanfattningsvis

Klädkod kavaj (eller ”Business casual” som man säger på Engelska) innebär kostym i en färg som matchar tillfället. Det innebär att du har ganska stor frihet i hur du vill komponera din outfit – men tänk på att anpassa dig till tillfället! Till kostymen ska skinnskor i matchande färg bäras. Det handlar helt enkelt om att ha kostym på sig.

Följ oss på Instagram!

Om du gillar det vi skriver så hoppas vi att du även vill följa oss på Instagram. Där är vi lite annorlunda och postar sammanfattade guider i enkla och tydliga format, samt tävlar ut presentkort, produkter och upplevelser med jämna mellanrum. Hoppas du vill följa oss!

Till Obsid på Instagram!

Föregående artikel7 Sätt Att Skapa Förtroende Hos Någon
Nästa artikelVilken Typ Av Casinospelare Är Du? Ta Reda På Det Här!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.