Låt oss tala kungligheter…

Det finns en hel del olika klädkoder, men överst på tronen hittar vi fracken. Det är tyvärr väldigt sällan man bör frack, och tråkigt nog så får de flesta faktist aldrig chansen att bära en.

Men om du har tur så dimper det en vacker dag ned en inbjudan till en fest, ett bröllop eller en akademisk högtidlighet där det med snirklig text står: ”Klädkod: Frack”!

Här är allt du behöver veta om fracken, vad du behöver ha på dig, vilka accessoarer man kan ha till samt tips på hur du kan få till en personlig touch på din outfit, trots att fracken är den striktaste av alla klädkoder.

Vad innebär klädkod frack?

När det står ”frack” på en inbjudan så finns det väldigt lite utrymme för fri tolkning. Eftersom fracken är den mest formella av alla klädkoder så är reglerna och ritualerna kring fracken är väldigt strömlinjeformade.

Fracken i sig består av en frackkavaj, frackbyxor, vit frackskjorta (anpassad för fluga samt stärkt/räfflad på bröstet) vit väst, vit fluga (guide: ”Hur knyter man en fluga?), vit bröstnäsduk, samt eventuellt manschettknappar, vita handskar och cylinderhatt. Hatten och handskarna är högst frivilliga.

Kolla även in vår artikel ”Frack – Allt du behöver veta!” För lite mer historia om fracken.

klädkod frack guide

Hur formell är klädkod frack?

Frack är den allra mest formella av alla klädkoder. Snäppet under frack hittar du smoking eller mörk kostym beroende på tillfället.

Vad är det engelska namnet för klädkod frack?

På Engelska säger man ”White tie” om klädkod Frack. Andra namn som också förekommer är ”Tailcoat” och ”Full dress”.

När brukar det vara frack som gäller?

Det är tyvärr ganska sällan man bär frack. Det är så gott som uteslutande på akademiska högtider samt bröllop, men inte alla bröllop utan då endast de där man specifikt skrivit ”Klädkod Frack”. Så kom inte i frack till ett bröllop där man inte specificerat klädkoden, för då kommer det bli riktigt oskön stämning.

klädkod frack accessoarer

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

Fracken är som sagt den mest formella av alla klädkoder, vilket gör att det kan vara svårt att sätta en personlig prägel på sin outfit. Men det går faktiskt, här är några tips!

Allmänt

Även om alla förväntas ha exakt likadana kläder på sig så kommer passformen ändå att kunna skilja sig. Så var noga med att välja en frack som sitter riktigt bra.

Överkroppen

Det är aldrig fel med en cylinderhatt när det vankas frack! Eftersom så ytterst få väljer att bära hatt till frack så är den ett ypperligt sätt att få till en personlig touch på din outfit utan att bryta klädkoden.

Ett annat sätt att ytterligare höja din outfit är att införskaffa ett fickur, du vet ett sånt där med kedja, det är nämligen ansett som en av få godkända accessoarerna man kan ha till frack.

Längst ut på armen hittar vi ytterligare något vi kan jobba med, manschettknapparna! De flesta hyr eller köper ett par släta i silver/stål, eller kör på ett par i svart tyg. Så här har du din chans att vara unik. Bäst av allt är så klart ett par med familjevapnet, har du inte det så är dina initialer 'the next best thing'.

Och absolut allra längst ut på armen hittar vi den sista detaljen du kan jobba med, nämligen de frivilliga vita handskarna. Gillar du handskar så tycker jag du ska köra med ett par. Precis som med hatten så kommer väldigt få välja att använda handskar, så känner du att du kan bära upp ett par med självförtroende, ja då är de ett perfekt sätt att få till en skön detalj i din outfit.

klädkod frack hatt

Underkroppen

Traditionellt sett så är det svarta lackskor som gäller till frack, detta är dock något som väldigt många tummar på och istället kör svarta Oxfords. Vill du se till att vara stiligast i rummet, ja då är det lackskor som gäller.

Utöver ditt val av skor så finns det tyvärr väldigt lite man kan jobba med på underkroppen för att få till en personlig touch på sin frackoutfit.

Vilka accessoarer bör man ha till?

Som nämnt ovan så är det följande accessoarer som generellt sett bärs till frack. Vissa är som sagt högst frivilliga.

 • Cylinderhatt – högst frivillig
 • Vit fluga – obligatorisk
 • Vit bröstnäsduk – obligatorisk
 • Vit väst – obligatorisk
 • Manschettknappar – behövs, men stilen på dem är frivillig
 • Vita handskar – högst frivilliga
 • Fickur – ovanligt och så klart frivilligt

frack vita handskar accessoar

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Frack, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

 1. Klädkod Udda Kavaj
 2. Klädkod Kavaj
 3. Klädkod Kostym
 4. Klädkod Mörk kostym
 5. Klädkod Smoking

Läs vidare och bli fullärd!

Sammanfattningsvis

”Klädkod frack” (eller ”White tie” som den oftast kallas på Engelska) är den mest formella av alla klädkoder, och är därför även väldigt strikt.

Står det Frack på inbjudan så innebär det: frackkavaj, frackbyxor, vit väst, vit frackskjorta (anpassad för fluga samt stärkt/räfflad på bröstet), vit bröstnäsduk, vit fluga och svarta lackskor. Utöver de delarna så är det valfritt om man vill addera cylinderhatt, fickur och vita handskar som accessoarer.

 

Föregående artikelGöra Entré På Ett Kraftfullt Sätt – 3 Saker Du Bör Tänka På
Nästa artikelCoola Eller Fula? Bästa Jultröjor 2022
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.