Några tips till dig som backpacker-nybörjare…

Planerar du en backpacker-resa? Vill du känna dig ett med naturen och landet omkring dig så är det utan tvekan det bästa sättet att resa.

Det coola med att vara backpacker, alltså att resa runt relativt planlöst och ha hela sitt liv i sin ryggsäck, är alla människor man träffar. Man vet ofta inte var man ska, eller vad man ska göra, men något som är säkert är att man kommer träffa likasinnade, oavsett vart i världen man reser.

Om du förbereder dig för en ryggsäcksresa så kan den här infografiken (från ExpressVPN) som visar vad du bör ha i ett så kallat tech survival kit vara både värdefull och roande, jag menar, du behöver självklart inte ha med allt som står där, men man får ändå lite inspiration till vad som kan vara värt att packa, t.ex. powerbanks, extra laddare och liknande prylar, man vet ju aldrig vilken busstation man kan behöva sova på en hel helg. Det var ett litet bonustips, men låt oss nu komma till den riktiga listan!

1. Vänj dig vid att sova med främligar

Generellt sett bor man på hostel när man är backpacker. Hotell är allt för dyrt, och tält funkar tyvärr inte riktigt. I Sverige har vi allemansrätten, men så funkar det tyvärr inte i många andra länder, så tro inte att du kan ta med ett tält och bara bo var du vill.

Hostel är typ som ett vandrarhem (passande namn för en backpacker-resa), de är billigt boende och relativt enkel standard. Ibland är det sovsal som gäller, men oftast finns möjligheten att hyra in sig på ett mindre rum, dock får du räkna med att sova tillsammans med främmande människor så gott som varenda natt. Så packa öronproppar!

Ett annat alternativ kan vara Airbnb, där kan man ibland hitta väldigt billigt boende till helt vanlig ”människostandard”.

tips inför backpacker resa

2. Tänk på säkerheten

Som vi nämnde ovan så är det ingen idé att tro att man kan tälta som backpacker. I Sverige funkar det fint, med tanke på allemansrätten, men också rent säkerhetsmässigt. Sverige är ett fridfullt och rikt land, men backpackar du i Vietnam eller Sydamerika så kan en natt i tält mycket väl bli din sista. Var inte dumsnål, bo på hostel eller hotell i länder med tveksam säkerhet.

Förutom boende så behöver du tänka på säkerhet gällande dina pengar och dina värdepapper. Pengarna har man oftast på sig, eller i mer civiliserade länder så räcker det ju med bankkort bara. Men dina värdepapper, alltså reseförsäkringspapper, flygbiljetter osv. dem kommer du vilja ha bra koll på. I många länder så behöver du officiella papper, printade och klara för att få vård, eller för att kunna resa, t.ex. med en båt du bokat i förväg, eller ett flyg för den delen. Ha koll på dessa saker, ha dem gärna i en mindre väska som du kan låsa in eller gömma när du sover, så du inte blir av med dem om din stora väska försvinner.

3. Packa något ätbart

Som backpacker reser man generellt sett till billiga länder, så att laga mat är sällan något man behöver fundera på. Men det kan vara smart att alltid ha något ätbart i ryggsäcken, och att självklart alltid ha extra dricksvatten. Passande saker att ha i ryggsäcken är proteinbars, müsslibars eller annat torrt som håller länge. Man vet aldrig när en nattbuss går sönder under en resa tvärs genom den Thailändska landsbygden. I den här guiden hittar du fler tips på smarta saker att ha i väskan.

ryggsäcks resa tips

4. Maxa mobilsurfen

Innan du åker ska du se till att ha ett mobilabonnemang med så mycket och så billig surf som möjligt i de länder du tänkt besöka. Du kommer behöva surf till allt möjligt oförutsett, så slå på stort och ha hellre för mycket än för lite. Kolla in vad Telenor har för tips angående mobilsurf utomlands.

5. Undersök lokaltrafiken noga

Något du ska ha utkik efter är backpacker-pass för lokaltrafik i de olika länderna och städerna du besöker. Många gånger kan det finnas tidsbegränsade pass särskilt skapade för turister eller backpackers. Du kan spara väldigt mycket pengar på dessa, så håll utkik, eller ännu bättre, gör noggrann research innan du åker.

resa som backpacker tips

Sammanfattningsvis

Det här är långt ifrån en komplett lista med tips inför en backpacker-resa, men förhoppningsvis kan de ge dig lite inspiration och vägledning, så din resa blir så friktionsfri och angenäm som möjligt.

En sammanfattning av våra tips

  1. Vänj dig vid att sova med främlingar – Backpackers sover generellt sett på hostel, här är det ofta sovsal eller halvstora delade rum som gäller. Så packa öronproppar, för folk snarkar!
  2. Tänk på säkerheten – Det är inte bara dina pengar du behöver vara försiktig med, ha även bra uppsikt över dina värdepapper, som flygbiljetter, reseförsäkringspapper osv.
  3. Packa något ätbart – Som backpacker äter man generellt sett sina måltider ute. Men det är också klokt att alltid ha något ätbart i ryggsäcken, man vet aldrig när man fastnar någonstans.
  4. Maxa mobilsurfen – Du kommer behöver mer mobilsurf än du tror. Så teckna ett abonnemang med en bra deal på surf i de länder du tänkt besöka.
  5. Undersök lokaltrafiken noga – Många städer ha särskilt pass för turister och backpackers, kolla upp om det stämmer för de städer du tänkt åka till, på så sätt kan du spara massvis med pengar

Åk och se världen nu!

Föregående artikelSkillnader Mellan Casino Med Och Utan Licens
Nästa artikel11 Bra Verktyg Att Ha Hemma – Med Dessa Är Du Redo
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.