Vad ska man ha i en verktygslåda???

Som modern man boende i en storstad så öppnar man inte sin verktygslåda så ofta, många män har faktiskt inte ens en verktygslåda. Man kan tycka att det inte borde behövas om man bor i en bostadsrätt och jobbar på ett kontor, men det är en dåraktig tanke, för du har väl tavlor hemma? Möbler? Ett handfat? Skåp? En byrå? och så vidare, har du någon av dessa saker hemma så kommer du behöva verktyg med jämna mellanrum.

Men vilka verktyg behöver man egentligen? Det kommer vi besvara i den här guiden, så att du kan ha en komplett men inte allt för överfull verktygslåda, och vara redo för så gott som allt.

Var kan jag köpa alla dessa verktyg?

En rimlig första fråga är så klart, var får man ens tag på verktyg? Du kan så klart besöka en fysisk butik, vilket är nice för då kan du passa på att ställa lite frågor, och få några svidande blickar från fackmännen när du frågar var ”de helt vanliga sågarna” är… Eller så handlar du online, t.ex. hos Vepax. Där hittar du alla de verktyg vi nämner i listan nedan, och mycket mer! Vepax verktyg är från välkända varumärken och handlar du för över 624kr så får du fri frakt!

vad ska man ha i en verktygslåda bits skruvdragare

Lista på 11 vanliga verktyg du bör ha

Den här listan med 11 bra verktyg att ha hemma är sammanställd för att passa den Svenska ”vardagsmannen” alltså en man som bor i en lägenhet i en storstad och har ett jobb som inte kräver verktyg. Bor du på landsbygden i en villa, ja då kommer du behöva betydligt många fler verktyg. Med det sagt, här kommer listan med vanliga verktyg:

1: Skruvmejsel-set

Du kommer behöva stjärnmejsel, platt mejsel och torx (ser ut som en stjärna med fler spetsar) så det mest effektiva är att köpa ett mejsel-set där kan byta ut huvudet och får med alla olika sorters bits (skruvhuvuden). Då har du allt på ett och samma ställe och behöver inte oroa dig för att en byrå eller en lampa ska kräva en mejsel du inte har.

2: Hammare

En helt vanlig snickarhammare med en sida du kan slå med och en sida du kan dra ut skruv och bända bort saker med. Hammaren är en klassiker i verktygslådan.

bra verktyg att ha hemma tång hammare

3: Snickarkniv

Man tänka sig att man inte behöver en riktig snickarkniv, för i värsta fall kan man väl kapa en kabel eller ett snöre med en kökskniv, men gör inte det är du snäll. Köksknivar är extremt ömtåliga om man jämför med en snickarkniv, de kommer gå av och då riskerar du att det flyger vassa metallbitar i hela hallen. Snickarkniven är en ovärderlig del av alla verktygslådor, den går att använda till en miljon saker och med tiden kommer du inse hur du aldrig hade kunnat göra ens hälften av dem med en kökskniv.

4: Skruvdragare

Tekniskt sett så kan du alltid skruva för hand med ditt kompletta mejselkit nämnt ovan. Men skruvdragaren är faktiskt inte bara en skruvdragare (udda namn egentligen), för du kan nämligen fästa en borr i den och vips så har du en enkel och behändig borr för hemmabruk, och DET är betydligt svårare att göra för hand.

Lägg gärna lite extra pengar på din skruvdragare, för skillnaden mellan en billig och en rimlig skruvdragare är enorm. Den billiga skruvdragen kommer knappt kunna borra i en gipsvägg (något du kommer göra mycket oftare än du tror nu) och ska du dra i en skruv i en tight plugg, ja då kommer den bara dö. Så lägg några hundralappar extra och köp en skruvdragare som kommer hjälpa dig med allt i 10 år framåt.

5: Tång

Av alla bra verktyg att ha hemma så är tången det mest bortglömda, trots att den är så ovärderlig. När du behöver en tång, då duger inget annat, så glöm inte denna.

Det du vill ha är en kombinationstång, alltså en med platt ”spets” så du kan gripa tag om diverse saker, men som också ha en avbitar-funktion längre in, för kablar, spik etc.

verktyg man måste ha skiftnyckel

6: Vattenpass

Vattenpasset behöver ingen detaljerad presentation känner jag. Har du någonsin försökt få något rakt utan ett vattenpass?

Du har dock två alternativ här, du kan köpa ett långt vattenpass som kommer fungera som måttstock, eller så köper du ett litet och behändigt vattenpass, det är upp till dig vad du känner, men har du ont om utrymme (vilket alla som bor i lägenhet har) så hade jag valt ett litet och behändigt vattenpass.

7: Tumstock / Måttstock

Vem mäter ens saker i tum på 2000-talet? Ett ganska befängt namn faktiskt. Men hur som helst, du kommer aldrig klara dig utan en tumstock/måttstock. Den används så fort du ska mäta saker, vilket är typ bokstavligen varje gång du öppnar verktygslådan. Så glöm inte detta ovärderliga verktyg.

vilka verktyg behöver man skruvdragare

8: Skiftnyckel

Visst du att skiftnyckeln är en Svensk uppfinning? 1892 uppfann Svensken Johan Petter Johansson detta fantastiska verktyg, som du kommer behöva i tid och otid.

9: Fogsvans

Den mest ikoniska av alla sågar. Fogsvansen är vad lekmän skulle kalla; ”en helt vanlig såg”, vilket det är. Det är inte varje dag du kommer behöva en fogsvans i en lägenhet, men ibland sker det och då finns det inget annat som funkar, så se till att ha en helt vanlig såg hemma.

10: Hörselkåpor

Ska du jobba med något som låter (typ allt) så bör du ha hörselkåpor, det är inte coolt att ha dålig hörsel.

11: Skyddsglasögon

Ett av de mest underskattade föremålen i verktygslådan. Nästan oavsett vad du gör så kommer det flyga bitar, och får du dem i ögonen så kan det vara kört. Jag har hört historier om folk som spikat i en spik och fått en träflisa i ögat, det är lätt hänt att du skadar ögonen oavsett vilket byggprojekt du jobbar på, så snåla inte och spela inte allan ballan, ha skyddsglasögon på dig!

lista på vanliga verktyg fogsvans sag

Lite mindre vanliga verktyg du också vill ha

Vill du gå ett steg längre och vara ännu mer förberedd, ja då kan du komplettera din verktygslåda med följande verktyg:

 1. Spärrskaft – Allt blir så mycket lättare med ett spärrskaft istället för en skruvmejsel. Spärrskaftet är som en skruvmejsel men du behöver inte släppa mejseln och vrida handen för att börja skruva ett nytt varv, utan spärrskaftet går att vrida tillbaka utan att det drar ur skruven, på så sätt blir det oerhört mycket lättare att dra i skruvar och muttrar
 2. Sticksåg – Sticksågen låter dig börja såga mitt i ett föremål, förutsatt att du först borrar ett litet hål, vilket du enkelt gör med din skruvdragare. På så sätt kompletterar sticksågen din ”helt vanliga såg” – fogsvansen.
 3. Slagborr – Bor du i lägenhet så kommer du ha några väggar av betong, och förr eller senare kommer du behöva sätta upp en hylla i dessa väggar, och då måste du ha en slagborr.
 4. Måttband i metall – Tumstockens uppgraderade kusin, på vissa sätt bättre än en tumstock, men på andra sätt sämre, de kompletterar varandra helt enkelt.

verktyg att ha hemma måttband

Sammanfattningsvis om bra verktyg att ha hemma

Nu för en sammanfattning, ett kort och koncist svar på frågan: ”Vilka verktyg behöver man?”, se till att ha dessa 11 vanliga verktyg i din verktygslåda:

 1. Skruvmejsel-kit – Välj gärna ett med utbytbara bits (skruvhuvuden) och ett kit som har stjärna, platt och torx
 2. Hammare – En klassisk hammare
 3. Snickarkniv – Snåla inte, dina köksknivar kommer bara gå sönder…
 4. Skruvdragare – Se till att köpa bits (skruvhuvuden) och borrar till också
 5. Tång – Du vill ha en kombinationstång
 6. Vattenpass – Det finns inget substitut
 7. Tumstock/måttstock – Omöjligt att jobba utan
 8. Skiftnyckel – Den Svenska stoltheten i verktygssvängen
 9. Fogsvans – En helt vanlig såg
 10. Hörselkåpor – Det är inte coolt med dålig hörsel
 11. Skyddsglasögon – Det kommer flyga bitar oavsett vad du jobbar på

Har du dessa 11 verktyg hemma så är du väl förberedd för 99% av allt som kan behöva meckas med i en lägenhet. Bor du som sagt på landsbygden i en villa, ja då behöver du en hel del andra grejer också, men det får bli en separat lista!

Så kila iväg till Vepax butik eller onlineshop nu, så du är redo när en köksstol går sönder, en taklampa ska bytas eller en ny hylla ska skruvas upp på väggen.

Föregående artikel5 Tips Till Dig Som Planerar En Backpacker-resa
Nästa artikelViktiga Saker Att Veta Innan Du Använder Ett Onlinekasino
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.