Hur bedömer man egentligen en persons kändisskap?

Att vara kändis innebär att man lever i ett tillstånd där man är känd för andra personer innan tidigare möten. Det vill säga om jag skulle träffa Brad Pitt på en förfest skulle jag redan från början veta vem han var och känna till en hel del om hans liv. I motsatts skulle han inte ens veta att jag existerade innan min första presentation.

Bortsett från dagens kändisar som antingen blir populära genom film, sport eller antal likes på diverse hemsidor finns det en mängd historiska personer som är otroligt kända.

Faktum är att jag vågar påstå att höjden av kändisskap är att gå till historien. Brad Pitt, Johnny Depp eller Alexander Skarsgård må vara kända i vår tid, men de lär knappast gå till historieböckerna som framstående på något annat sätt än att de bjudit på helt okej underhållning.

Låt oss titta på de 6 mest berömda Svenskarna. Personer som, genom sina prestationer, gått till historien och är kända internationellt.

1. Carl von Linné

En svensk botanist, läkare och zoolog som är fadern till vår tids taxonomi. Han anses också vara en av grundarna till den moderna ekologin. Han la hela grunden för nomenklaturen och systematiken. De system som grupperar växter och djur.

Även om han blev adlad 1757 så är det nog inte många utomlands som vet vem han är till en början. Men läser du akademiska texter inom Linnés områden kommer hans namn på tal i vissa sammanhang.

Få svenskar kan mäta sig med hans historiska prestationer.

2. Astrid Lindgren

Mest Berömda Svenskarna 3

Barnfavoriten själv. Hon fick aldrig nobelpriset men blev 94 år gammal. Hon har sålt cirka 144 miljoner (!) böcker över hela världen och är den 18:e mest översatta författaren i världen.

Hon kvalar in jämte författare som H.C Andersen och Grimm.

Hon började sin karriär som sekreterare 1933 för Svenska Sommar Grand Prix. 1944 vann hon en författartävling som hölls av Rabén & Sjögren. Året efter vann hon samma tävling igen. Denna gången med boken Pippi Långstrump. Samma bok hade tidigare avvisats av Bonnier.

1976 uppstod en skandal då det visade sig att Lindgren hade en marginalskatt på 102 % – också kallad Pomperipossa effekten. Hela skandalen ledde senare till att Socialdemokraterna förlorade mandatet i riksdagen.

3. Ingvar Kamprad

Bokhyllebyggaren som grundade IKEA. Till sak hör att jag varit hemma hos grundaren till IKEA foods och ätit (inte IKEA mat dock). Han bjöd på en intressant historia om Kamprad. De var under tiden de lanserade IKEA foods i USA. Kamprad, som är känd för sin sparsamhet, hade fått lyxsviten på hotellet. Rasande gick han ner i lobbyn och fick slutligen byta rum till en mer blygsam prisnivå.

I all hets fick foods-grundaren (som jag inte vill nämna vid namn) också en utskällning.

Morgonen därpå gick Ingvar Kamprad och bad om ursäkt. Det hade tydligen visat sig att det var Kamprad själv som ägde hotellet och personalen ville bara visa sin bästa sida för chefen.

För övrigt finns IKEA i 40 länder och det har satt de svenska färgerna tillsammans med köttbullar på kartan.

4. Ivar Kreuger

Mest Berömda Svenskarna 2

Tändstickskungen själv. Utbildad civilingenjör lyckades han, under andra världskriget, förhandla fram ett monopol på tändstickstillverkning med europeiska-, sydamerikanska samt centralamerikanska regeringar.

Hans förhandlingar satte honom i position att kontrollera två tredjedelar av världens tändstickstillverkning.

1932 lämnade han ett avskedsbrev i sin bostad i Paris där han skrev: ”I have made such a mess of things…”

Kruger hade förfalskat italienska statspapper för 20 miljarder kronor. Han vilseledde systematiskt banker och fordringsägare. Samtidigt flyttade han runt finanserna mellan sina över 250 bolag i 43 länder.

Krisen blev total när 1929 års depression slog till och finanskrisen var ett faktum. Det finns även förespråkare som påstår att Kreugers fallande imperium var startskottet på en världsomfattande finanskris.

Totalt har man endast hittat 49 foton på Kreuger, varav inga han skrattar eller ler på.

5. Alfred Nobel

Nobel är kanske en av våra främsta kända svenskar som gått till historien. Inte nog med att han älskade att spränga med dynamit, han har också ett av forskningens främsta priser uppkallat efter sig.

Han höll 350 olika patent, där dynamit var hans mest kända. Hans rikedomar har senare gått till att finansiera nobelpriset.

6. Dag Hammarskjöld

Mest Berömda Svenskarna i historien

Förenta Nationernas generalsekreterare från 1953 till hans död i en flygolycka 1961. Olyckan inträffade i vad som nu är Zambia. Hans största ambition var att ge FN en aktiv roll vid internationella kriser och han är mannen bakom fredsbevarande styrkor under FN-flagg.

Han är en stor ikon inom internationell krishjälp och speciellt i FN-kretsar.

Föregående artikelUndrar Du Också Vad Du Har För Energibehov?
Nästa artikelHerrmode Höst 2015 – Trenderna Som Gäller När Löven Faller
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."