Låt oss knäcka ännu en klädkod…

Vad förväntar sig en värd att man ska ha på sig om det står ”kKlädkod: Kostym” på inbjudan? Är det samma som mörk kostym eller något helt annat?

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om ”kostym” som klädkod. Allt från hur formell klädkoden är till vad du bör ha på dig och vilka accessoarer som hör till!

Vad innebär klädkod kostym?

Egentligen är inte ”kostym” en klassisk klädkod, utan en modern tolkning av den klassiska ”Klädkod mörk kostym”. Står det endast kostym i inbjudan så innebär det fri tolkning när det gäller färg, snitt och mönster – men att du så klart förväntas ha två- eller tredelad kostym med slips.
Och på tal om fri tolkning, du vet vad Spindelmannens farbror Ben säger: ”Med stor kraft kommer stort ansvar”. Vad menar vi med det då? Jo, att när det är fri tolkning så hamnar ansvaret på dig som gäst att säkerställa att din tolkning kommer lira med tillställningen.
Du bör till exempel ta reda på vart eventet kommer vara, hur formellt det förväntas bli och om det finns någon slags tema. Sedan matchar du din kostym därefter.
Är bröllopet till exempel på en herrgård i juli så kommer en beige eller kornblå kostym vara fantastiskt snyggt. Är bröllopet på ett fint hotell mitt i februari så är marinblå eller askgrå snyggast.

klädkod kostym blå

Hur formell är klädkod kostym?

Ska vi behandla klädkod kostym som en ”riktigt” klädkod (vilket vi så klart ska) så hamnar den mellan kavaj och mörk kostym i formalitetsskalan.

Vad är det engelska namnet för klädkod kostym?

Ska du skicka ut en inbjudan, eller har mottagit en inbjudan på Engelska så är det korrekta namnet helt enkelt bara ”Suit”. Svårare än så är det inte.

När brukar det vara kostym som gäller?

Det här är en svår fråga att ge ett definitivt svar på, eftersom klädkod kostym är så pass informellt och mångsidigt. Det funkar helt enkelt på allt från födelsedagsfest, dop och jobbfest till nyårsmiddag, bröllop och begravning.

klädkod kostym grå

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

Eftersom det är så pass fri tolkning om det bara står ”Klädkod: Kostym” på inbjudan så handlar det mycket om att välja rätt kostym för årstiden, lokalen och brudparet.

Allmänt

Generellt när du bär kostym så är passformen fullkomligt kritisk för att det ska se bra ut. på plats nummer 2 över ”viktigt att tänka på” är så klart färgmatchningen av kostym, skjorta, bröstnäsduk och slips.

För att lära dig allt om det här med att färgmatcha så bör du kolla in vår guide: ”Färgmatchning av kläder – Så gör du det snyggt!” samt vår andra guide: ”Ska bröstnäsduken matcha skjortan eller slipsen?”.

På överkroppen

Om en inbjudan specat ”Kostym” som klädkod så kan kavaj och byxa kan vara vilken färg som helst, så länge färgen funkar med årstiden, platsen för festen och det eventuella temat. Kraftiga mönster bör dock undvikas då det tar ned formaliteten på kostymen, och även om ”kostym” in är någon klassisk klädkod så förväntar sig personen som skrivit inbjudan ändå en viss nivå av formalitet.

Skjortan bör vara enfärgad när du ska klä dig för ett tillfälle där en klädkod specificerats. Om den ska vara ljus eller mörk är mycket upp till vilken årstid det är, samt om det finns någon slags tema på festen.

klädkod kostym beige

När man pratar om kostym så är slipsen en självklarhet. Det går så klart att bära kostym utan slips, men inte när det är en del av en klädkod. Hade brudparet, födelsedagsbarnet eller vem det nu än är som arrangerar tillställningen önskat sig en slipsfri fest så hade klädkoden varit kavaj istället.

Utöver slipsen så rekommenderar vi starkt att börja använda bröstnäsduk till dina kostymer och kavajer. Det är en fantastisk accessoar som verkligen kan höja din outfit och sätta en personlig touch på den.

På underkroppen

Som nämnt ovan så kan kostymen vara vilken färg som helst, men kraftiga mönster bör undvikas. Utöver det så är det mörka strumpor (helst svarta) som gäller, samt ett par välputsade skinnskor, generellt sett ett par oxfords. Men i vilken färg? Kolla in vår guide: ”Matcha färgen på skorna med kostymen”, där hittar du allt du behöver veta om att välja rätt färg på skorna till färgen på kostymen!

klädkod kostym grå 2

Vilka accessoarer bör man ha till kostym?

Utöver den obligatoriska slipsen och den starkt rekommenderade bröstnäsduken så är klockan den mest givna av alla accessoarer till kostym. Kolla in vår stora guide: ”Hur matchar man klockan med resten av outfiten?”, där hittar du en tydlig lista med vilka typer av klockor som passar till kostym.

Vill du addera en personlig touch till din outfit så rekommenderar vi att addera ett stilrent armband som matchar klockan och kostymen i färg, material och stil. Kolla in vår artikel: ”Armband för män”, för inspiration och tips!

Ute efter en ny klocka?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Kostym, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

  1. Klädkod Udda Kavaj
  2. Klädkod Kavaj
  3. Klädkod Mörk kostym
  4. Klädkod Smoking
  5. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

Sammanfattningsvis

”Klädkod kostym” (eller ”Suit” som den oftast kallas på Engelska) är egentligen inte en traditionell klädkod. Men man ser den ändå ofta på inbjudningar av olika slag. Den är mindre formell än ”Klädkod mörk kostym” men mer formell än ”Klädkod kavaj”.

Det personen som skrivit inbjudan förväntar sig är 2-delad kostym i en färg om matchar årstiden och eventet. Kör inte beige på vintern, och undvik gärna svart på sommaren – och glöm för böveln inte slipsen! Svårare än så är det inte.

Föregående artikelDe 5 Bästa Skidorterna I Alperna – Skidäventyr Väntar!
Nästa artikelDe 3 Mest Populära Slotsen Med Frukttema
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.