Här är alla klädkoder du behöver känna till!!!

Det är inte varje dag man behöver gå igenom sin garderob och fundera på om man har allt som behövs för att matcha en viss klädkod. På jobbet är det oftast ganska straight forward, man kör skjorta, kavaj eller kostym, svårare än så är det inte. Men när det kommer till festliga tillställningar, ja då blir det genast lite knepigare. För vad innebär egentligen ”Mörk kostym”? och vad är skillnaden mellan ”Kavaj” och ”Udda kavaj”?

I den här guiden hittar du allt du någonsin kommer behöva veta om de 6 vanligaste klädkoderna, allt från vilka accessoarer som hör till och passar till hur formell en klädkod och är vad den engelska motsvarigheten är.

First things first

Innan vi drar igång och knäcker klädkoder som Alan Turing så ska vi reda ut vad som här menas med att skriva exempelvis ”Kavaj”.

Ordet här är en klädkod och alltså inte vad du ska ta på dig. Det vill säga, du ska inte läsa Kavaj och sedan direkt tro att du kan välja vilken kavaj som helst. Då hade vi inte behövt skriva en guide om det, eller hur?
Samma sak gäller för damen i sällskapet. Hon ska alltså inte bära kavaj, utan klä sig enligt klädkoden ”kavaj”. Rörigt, ja, men så är det.

1: Udda kavaj

Vi börjar med den minst formella av alla klädkoder nämligen, ”Udda kavaj”. Vad det innebär är i grund och botten en kavaj som bärs till ett par byxor som inte matchar kavajen. Vanligast och enklast att få till snyggt är så klart beiga chinos till marinblå kavaj – väldigt standard och alltid lika snyggt.

Men hur formell är den egentligen, och vilken typ av skor bör man bära? Och måste man ha slips till udda kavaj? Svar på alla dessa frågor och mycket mer hittar du i vår stora guide: ”Klädkod udda kavaj”!

2: Kavaj

klädkod kavaj förklaring

Med klädkod kavaj menas i stort sett bara helt vanlig kostym. Du hittar alla detaljer och allt du behöver veta i vår stora guide: ”Klädkod kavaj

3: Kostym

klädkod kostym

Den här är den av alla klädkoder som är mest lurig, för rent traditionellt så finns det ingen klädkod som heter ”kostym”. Antingen skriver man mörk kostym om man vill ha en lite mer formell klädsel, eller så skriver man kavaj om man vill att folk bär kostym men om färgen är av mindre vikt.

Trots detta så ser man ofta kostym stå som klädkod vid olika tillställningar, så vi har så klart anpassat oss till folket och tagit fram en guide – ”Klädkod kostym – allt du behöver veta!”.

4: Mörk kostym

klädkod mörk kostym

Som nämnt ovan så är klädkod kavaj och mörk kostym ganska lika. Man förväntas i båda fallen bära full kostym. Mörk kostym är dock mer formell och ens utrymme för fri tolkning är betydligt mindre.

I vår guide ”Klädkod mörk kostym – Allt du behöver tänka på!” hittar du allt du någonsin kommer behöva veta och ta hänsyn till när en inbjudan dimper ned i brevlådan.

5: Smoking

klädkod smoking

James bond favorit! Smokingen är den där typen av plagg som man bara går runt och njuter i, det är utan tvekan det stiligaste en man kan bära, och vår absoluta favorit bland klädkoder.

Men utöver en fluga och en vodka martini, vad mer behöver man känna till när man ska bära smoking? Allt du behöver veta hittar du i vår guide: ”Klädkod smoking

6: Frack

klädkod frack

Den mest formella av alla kläder, man kan kalla den klädkodernas kejsare. När man ska bära frack så finns det en hel del att hålla koll på, bland annat den stora mängden accessoarer, där vissa är obligatoriska och andra frivilliga. Allt detta och mycket mer hittar du i vår guide: ”Klädkod Frack”.

Bonus: Sommarfin

Sommarfin är inte en av de officiella, klassiska, klädkoderna vi nämnt ovan, men den är vanligt förekommande på inbjudningar. Därför har vi så klart även en guide för den. Kolla in: ”Klädkod sommarfin – Vad innebär det och hur ska man klä sig?”.

Kom alltid rätt klädd

Om du är osäker på vad som menas med klädkoden på inbjudan så snälla, var lite smart och ring värdparet. Få saker är så obekväma som att komma felklädd till en unik tillställning. Att exempelvis vara den enda med en blå kostym där alla bär svart, eller att alla har slips utom du.

Även om vi brukar säga ”skit i vad andra tycker” så är det inte roligt när alla undrar (inklusive du själv) hur du är den enda av hundra gäster som inte lyckades knäcka klädkoden.

Behöver du komplettera garderoben?

Kolla då in Arket, Oscar Jacobson eller Asos, där hittar du mängder av tidlösa och stilrena kläder för män.

Sammanfattningsvis

Det finns en handfull olika klädkoder, alla med sina egna små regler och traditioner. Förhoppningsvis kan du med hjälp av den här guiden tyda alla koderna och komma rätt klädd i alla lägen, oavsett om det står frack eller udda kavaj på inbjudan!

Föregående artikel10 Gamla Etikettsregler Du Fortfarande Bör Leva Efter
Nästa artikel5 Svenska Licenser Du Inte Visste Om
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.