Låt oss prata hederligt hyfs…

Det kan vara knepigt att diskutera vad man oftast kallar för ”gammalt hederligt hyfs” utan att låta som en 70-årig arg gubbe med käpp. Men faktum är att mycket av det som klassas som just ”gammalt hederligt hyfs” håller på att gå förlorat, och det ersätts inte med något nytt. Detta hade så klart inte varit ett problem om dessa gamla etikettsregler bara var stela och präktiga gamla ritualer, men det är de inte, de är viktiga hörnstenar i vad som bygger upp en omtänksam och medveten människa. Så gör en ansträngning och hjälp oss återuppliva detta 'hyfs'!

De här gamla etikettsreglerna må verka självklara, men tyvärr är det som sagt allt för många som inte anammar dem och förstår vikten av helt vanligt hyfs. Även om världen förändras så är många gamla etikettsregler fortfarande lika aktuella. Följer du dessa 10 så kommer du helt enkelt att bli en bättre människa!

Om du vill läsa mer om vett och etikett så finns det ett flertal bra böcker på ämnet, bland annat ”Ribbings etikett”. Du hittar boken på Bokus.se/Vett-och-etikett. Föredrar du ljudböcker så har Nextory eller Bookbeat en mängd bra böcker på ämnet.

1: Håll upp dörren för folk

Den här oerhört enkla gest säger väldigt mycket om en person. Att bara titta sig över axeln för att se om man kan hjälpa någon är som sagt väldigt enkelt, men det vittnar om att man är en person som bryr sig om sina medmänniskor. Den typen av person bör alla vara.

2: Var hjälpsam mot äldre människor

Det är bara några år kvar tills det är du som står där och fumlar med plånboken, eller behöver en rullator för att ta dig fram. Hur vill du då bli behandlad? Vill du att folk ska sucka för att allt går så långsamt?

Var hjälpsam mot de äldre, de har uppfostrat dig, och snart är du där själv.

Gamla Etikettsregler hjälpsam mot äldre
Det är inte långt kvar tills det här är du

3: Titta folk i ögonen när du pratar med dem

Det finns ingen anledning att titta någon annanstans än i ögonen på personen du pratar med. Detta gäller oavsett om det är din mamma, din flickvän eller kassörskan på affären du pratar med.

Får ögonkontakt dig att bli nervös? Ta då tag i ditt problem och gör det ändå. Med tiden kommer du vänja dig och bli en lite bättre människa.

4: Tacka och säg varsågod

Får du något så säger man tack, oavsett om det är en present eller om någon räcker dig den där brickan du glömde ta i början av lunchkön.

Om du du är den som ger någon något så säger man varsågod, eller likvärdigt, t.ex. ”ingen orsak”, ”ingen fara” eller ”inga problem”.

5: Skaka hand ordentligt!

Att skaka hand är inget nytt påhitt, det är en tradition som sträcker sig tusentals år bakåt. Något som däremot verkar vara en växande trend är riktigt pissiga handslag. Ett slappt handslag utan engagemang är värre än att inte skaka hand över huvud taget. Ska du ta i hand (och det ska du) så ska du göra det ordentligt. Kolla in vår guide: ”Hur får man ett manligt handslag?”, där hittar du en steg-för-steg-guide till ett ordentligt handslag.

Gamla Etikettsregler skaka hand
Släng inte fram en slapp fisk, mottagaren tappar bara respekten för dig då

6: Ha alltid med dig en gåva när du är bortbjuden

Det är så klart inte hela världen om alla värdar och värdinnor som bjuder in till middagar och fester inte får små gåvor av gästerna. Men de små gåvorna gör ju livet så mycket roligare för både dem och dig – och när det är din tur att bjuda in så kommer du märka hur sjukt kul det är att få något litet av dina gäster. Så låt oss tillsammans hålla den här lilla traditionen vid liv, den är bara positiv!

7: Prata inte med mat i munnen

En självklarhet. Du har inte så bråttom, och det du säger är garanterat inte så viktigt att du inte kan tugga ur först.

Gamla Etikettsregler äta mat
Prata inte med mat i munnen, och ställ inte frågor till folk med mat i munnen

8: …Och ställ inte frågor till folk med mat i munnen!

Du vet mycket väl hur stressande det är när du precis stoppat in en stor tugga mat och någon ställer dig en fråga.

9. Sträck dig inte efter saker på ett bord

Fråga istället personen bredvid dig om han/hon kan skicka saltet, eller vad det nu är du är ute efter. Det är så enkelt, men gör så stor skillnad för personen du helt och hållet blockerar när du sträcker dig tvärs över bordet.

10: Tacka nej direkt om du inte tänkt komma till ett event

Att varken säga ja eller nej in i sista sekund i hopp om att det dyker upp något bättre är oerhört ohyfsat och extremt irriterande för den som bjuder in. Att tacka ja men sen inte komma är så klart oacceptabelt beteende och förvänta dig inte att någonsin bli inbjuden igen.

Om du vet att du inte kommer gå på ett event så bör du omedelbart tacka nej så att den som arrangerar det hela har gott om tid att planera efter antalet gäster som faktiskt kommer komma.

Gamla Etikettsregler inbjudan
Avvakta inte med ditt svar i väntan på att något bättre ska dyka upp. Det är bara ett äckligt beteende

Låter allt det här jobbigt?

Tycker att alla de här etikettsreglerna känns som alldeles för krävande och som att de förespråkar ett stelt och präktigt liv? Då har du inte bara fel, du har också diskvalificerat dig själv från vuxenlivet och bör för alltid behandlas som ett barn tills du lär dig vara vuxen.

Sammanfattningsvis

Dessa gamla etikettsregler är inga konstigheter egentligen, det är bara gammal hederlig hyfs. Tyvärr har den delvis gått förlorad i både yngre och äldre generationer. Så gör samhället en tjänst och återuppliva den klassiska gamla hyfsen!

Följ dessa 10 råd om du vill framstå som vettig, vuxen, trevlig och intelligent:

  1. Håll upp dörren för folk
  2. Var hjälpsam mot äldre
  3. Titta folk i ögonen när du pratar med dem (oavsett om du är introvert eller inte)
  4. Säg ”Tack” och ”Varsågod”
  5. Skaka hand ordentligt
  6. Ha alltid med dig en gåva när du är bortbjuden
  7. Prata inte med mat i munnen
  8. Ställ inte frågor till någon som har mat i munnen
  9. Sträck dig inte efter saker på andra sidan bordet
  10. Tacka nej direkt om du inte tänkt komma till ett event (du vet mycket väl hur din kalender ser ut)

Om du vill läsa mer om vett och etikett så finns det ett flertal bra böcker på ämnet, bland annat ”Ribbings etikett”. Du hittar boken på Bokus.se/Vett-och-etikett. Föredrar du ljudböcker så har Nextory eller Bookbeat en mängd bra böcker på ämnet.

Föregående artikelDärför Går Träning Och Framgång Hand I Hand
Nästa artikelKlädkoder För Män – 6 Stycken Du Bör Känna Till!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.