Konsten av skapa förtroende, i 7 steg

Att inge och skapa förtroende hos någon är oftast svårt. Från det första ögonblicket du träffar en ny person börjar ni bygga förtroende emellan er.

I det fall ert första möte är i samband med något negativt – exempelvis att du råkar knuffa till en tjej på krogen med ditt ölglas, så kommer det resultera i ett klart negativt förtroende om ni skulle fortsätta prata.
Tack och lov finns det enkla knep att ta till som gör det enklare för dig att bygga upp förtroende.

1. Ett ärligt leende

Ett leende är så otroligt viktigt. Varför ler vi inte mer? Vädret kanske?
I vilket fall som helst så är ett genuint leende ett ypperligt sätt att skapa förtroende er emellan. Ett leende är som att säga att du inte vill något illa och det tar kanske 1 sekund att le. Men tänk på att ditt leende måste komma på ett naturligt sätt. Om du tvingar fram ett leende kommer det märkas. Försök istället att finna dig i situationen.

2. Skapa ögonkontakt

Med ögonkontakt kan du bygga förtroende på två sätt:
Du säger till den andra personen att du bryr dig om vad denne säger och att du lägger din uppmärksamhet till dem.
Det förmedlar känslor och din hjärna registrerar om personen är glad, ledsen, förvirrad, irriterad eller blyg.

Skapa förtroende 1

3. Avspegla personen

Det finns flera sätt att avspegla en person. Både uppenbart så det nästan blir läskigt men också ett mer subtilt sätt. Är du på en första dejt och ska avspegla den du dejtar kan ett sätt vara att dricka samtidigt som den du träffar.
Ett annat sätt att avspegla någon är när du exempelvis sitter på en jobbintervju. Här kan du istället subtilt flytta din kropp tills den avspeglar hur personen mittemot dig sitter. Huvudet åt sidan, armarna i kors eller liknande.

4. En lätt fysisk kontakt

Fysisk kontakt är kraftfullt om du använder det på rätt sätt. På en jobbintervju är den fysiska kontakten ett handslag. Därefter bör du undvika fysisk kontakt. Om du istället har träffat en person tidigare eller står i en situation där fysisk kontakt är mer ok, exempelvis en bar.
Det finns dock några regler att förhålla sig till. Ta aldrig på en annan person under midjan, detta inkluderar låren. Ta aldrig en person på magen, nedre ryggen eller vid halsen.
Alla dessa områden kan uppfattas som hotfullt eller sexuellt ofredande – så bete dig.
Men att lätt lägga handen på personens yttre axel, precis ovanför överarmen, kan vara ett sätt att säga att man kan lita på dig.
Om en annan person berättar något ledsamt kan en lätt klapp på personens underarm vara ett sätt att säga att du förstår eller känner medlidande.

Skapa förtroende 2

5. Var nyfiken

Folk älskar att prata om sig själva. Punkt.
Detta kan du använda dig av när du ska skapa förtroende. Det bästa är att ställa frågor. Lyssna noga på vad personen säger och ställ frågor som:
”vad tycker du om det?” eller ”varför hände det?”.
Kom ihåg att hålla ögonkontakt och inte famla efter mobilen. Då tappar du hela poängen med att ställa frågor och vara nyfiken.

6. Visa din uppskattning

Att visa uppskattning är oftast svårt. Det handlar om att ge uppskattning för rätt saker och i rätt tid. Om en person säger att den älskar ost är det inte korrekt uppskattning att säga: ”Wow, du gillar ost, jätte duktigt!” – Ingen säger så.
Däremot om personen berättar att den förra Julen var med och lagade soppa till 100 hemlösa är det korrekt att säga: ”Jag blir väldigt imponerad av att du lagade mat till 100 hemlösa. Det måste finnas fler som du!”
Visa genuin uppskattning för bedrifter och driv.

7. Understryk en viktig konversation ni just haft

När en konversation börjar lida mot sitt slut och ni ska skiljas åt ska du understryka eller lyfta fram något. Detta ger dem känslan av att ert första möte var värt att minnas. Säg att personen du just träffat pratade om deras resa till Thailand. Då kan du lämna konversationen och säga: ”Det var verkligen kul att prata med dig och din resa till Thailand verkade helt otrolig.”
Men undvik att tacka personen för att denne delade med sig. Er konversation har varit ömsesidig och du är ingen terapeut.

Sammanfattningsvis

Att bygga förtroende hos andra människor är en färdighet du har stor användning för. Jag säger inte att du ska använda den för att manipulera andra människor, utan snarare använda förmågan till att bygga meningsfulla och givande relationer. Om det sedan kan leda till att du får fördelar i livet, ja då får det väl vara en trevlig bieffekt.

Här är, kort sammanfattat, 7 saker du kan göra för att bygga förtroende hos någon annan:

  1. Ett ärligt leende
  2. Ha ögonkontakt med personen
  3. Spegla personens beteende, rör dig likadant, sitt likadant osv. Det är dock viktigt att du inte gör det på ett creepy sätt!
  4. Lite lätt fysisk kontakt
  5. Var genuint nyfiken
  6. Visa din uppskattning
  7. Understryk en viktig konversation ni haft

Där har du det, 7 beprövade sätt att skapa förtroende hos någon!

Följ oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram

Föregående artikelVanliga Ätstörningar Och Hur De Behandlas
Nästa artikelKlädkod Kavaj – Vad Betyder Det? Och Vad Skall Jag Ha På Mig?
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."