Tjock kanske är lite klumpigt formulerat, vi kör på 'kraftig' istället…

Alla är tyvärr inte välsignade med en ståtlig längd, och sen är det inte alla som (än så länge) har tagit tag i sin vikt. Att vara kort och tjock är långt ifrån önskvärt. Kort kanske inte är så farligt egentligen, det går ju inte att påverka, så det är inget man bör hänga upp sig på.

Om man nu klassar sig själv som både kort och tjock och vill göra det mesta av situationen, ja då finns det tack och lov en hel del knep och trix som kan få dig att se både smalare och längre ut. Här nedanför är de 5 mest effektfulla och viktiga sakerna att tänka på.

Men nu, without further ado, låt mig presentera svaret på frågan: ”Hur ska man klä sig om man är kort och tjock?

1: Passform

Passformen är alltid en nyckel till en bra outfit, oavsett om du är vältränad och lång eller kort och tjock. Men beroende på kroppsform så finns det lite oskrivna regler för hur du får ut det mesta av din härlighet.

Undvik bylsiga kläder som pesten

Du tror att du lyckas dölja det du inte vill visa, och att det kommer att få dig att se smalare ut. Men effekten blir raka motsatsen. Ju bylsigare kläder desto mer volym får du, och helheten blir att du ser större ut än önskat.

Men nu får du inte missuppfatta mig, du skall självklart inte ha tighta kläder som smiter åt och visar veck och valkar. Nej du skall ha en mellantight passform. Kläderna behöver inte vara figursydda, men de skall heller inte hänga. Lagom helt enkelt.

Kläder med bra passform i bra kvalité hittar du bäst på Care of Carl.

Hur ska man klä sig om man är kort och tjock baggy byxor
Som pesten… undvik bylsiga och för långa kläder som om det vore pesten

Långa kläder

Sen så har vi det här med för långa kläder, tänk tröjor som hänger ned långt förbi höften eller för långa byxor som blir knöliga längst ned eller runt knäna. Även detta är en rejäl dödssynd om du vill få ut det mesta av din siluett. Långa kläder får under- och överkropp att smälta ihop, vilket gör din siluett kortare, tjockare och mer otydlig i största allmänhet. Ja du hör ju själv hur hemskt det låter.

Skräddaren är din vän

Beroende på din kroppsform så kan det definitivt vara värt att besöka skräddaren med alla nyckelplagg (dyrare plagg eller ”centerplagg” som kavajer och finare skjortor). Passformen kan göra så otroligt mycket för din figur så de hundralapparna du behöver lägga är väl värda investeringen.

2: Färger

Nu är säkert din första tanke att skrika: ”SVART! Jag vet att svart är bra!!”, och visst svart kan faktiskt få dig att se lite smalare ut. Men som vi skrev i vår artikel: ”11 Sätt att se längre ut” så skall du alltid undvika att klä dig helt i svart om du vill se så lång ut som möjligt. Och även om svart kan få dig att se smalare ut så är det inte lika effektivt som att jobba med en bra kombination av färger och mönster (mer om mönster längre ned) Marinblått är till exempel en väldigt smickrande färg på de flesta, och det är också en färg som inte får dig att smälta ihop till en blobb, som svart har en tendens att göra.

Först av allt bör du dock göra en färganalys, för att få reda på vilka färger du ser allra bäst ut it.

3: Mönster

Mönster som passar kort och tjock
Långrandigt är ett perfekt mönster för dig som vill se både längre och smalare ut. Och kom ihåg, skall du använda dig av prickigt så måste det vara över brösthöjd

Mönster du vill undvika är bredrandigt och blommigt. Blommiga och oregelbundna mönster i allmänhet gör din siluett svårdefinierbar och ser lätt större ut än den är.

Det mönster som passar bäst är smala ränder på längden. Långrandigt får din siluett att se både smalare och längre ut, vilket är väldigt tacksamt.

Prickigt bör undvikas på alla plagg som är längre ned än ovanför bröstet. Det innebär mer eller mindre att du bör hålla dig till prickigt på scarfs, bröstnäsdukar, slipsar och linkande. Varför? Vill du se längre ut så bör du alltid ”blinga toppen”, inte botten.

4: Skor

Klädsel kort och tjock skor
Du bör undvika spexiga skor. De har nämligen en tendens att få dig att se ut som en clown

Som alltid när det gäller att se längre ut så vill du ”blinga toppen” inte botten. Allt som får folk att fästa blicken långt ned kommer få dig att se kortare ut, och när det gäller bredden så ser man generellt inte lika kraftig ut upptill som nedtill och i mitten. Därför vill du fånga blicken högt upp.

Skor med lite sula ger dig en relativt diskret längdökning, och stilrena och klassiska skor har en tendens att ge dig en proprare och fräschare look, något du bör eftersträva om du har några extrakilon att släpa på.

Slutligen, undvik ALLTID spexiga skor, de kommer få dig att se ut som en seriefigur. På riktigt.

Oavsett vilken typ av skor du behöver köpa så hittar du ett brett utbud på Spartoo. De har dessutom snabba leveranser om du känner att du vill uppdatera din garderob asap.

5: Accessoarer

Hur ska man klä sig om man är kort och tjock hängslen

Scarfs är bra då de får folk att fästa blicken högre upp, men se till så de är i tunnare material (sidenscarfs eller tunna bomullsscarfs) och ha dem i en knut som gör scarfen kort. Är den för lång och bylsig så kommer den göra att du ser större ut än du egentligen är.

När det kommer till att hålla upp byxorna så är hängslen bättre än skärp, detta eftersom de smalnar av din figur till skillnad från skräp som klipper av den på hälften.

Ute efter nya kläder som passar just dig?

Om du vill klä dig väl och se bra ut som kort och tjock så rekommenderar vi att du kollar in Arket och Arket. Där hittar du garanterat något som passar, oavsett vilken stil du har.

5 Snabba stiltips när det gäller klädsel för korta och ”tjocka”

Slutligen, lite snabba stiltips att tänka på när det kommer till klädsel för dig som är kort och tjock.

  1. Gå till skräddaren om det behövs, det är värt det
  2. Bär aldrig helsvart
  3. Undvika bredrandingt och blommig…
  4. Men jobba gärna med långa smala ränder
  5. Använd aldrig pösiga eller extra långa kläder

Sammanfattningsvis

Som alltid så är passformen en avgörande faktor för om din outfit ser bra ut eller inte. Vill du få till detta på bästa sätt så är det tveklöst värt ett besök till skräddaren. Utöver passform så vill du hålla dig borta från stora oregelbundna mönster och saker som i största allmänhet får dig att se barnslig eller ”clownig” ut, typ spexiga skor.

Föregående artikel4 Viktiga Stilregler Som Även Välklädda Män Missar
Nästa artikelI Väntan På Nästa Bond: En Återblick I Senaste 007 Skådisens Liv
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.