Det är alltid läge att svepa lite tyg runt halsen…

Ber man en man att räkna upp alla manliga accessoarer som finns att tillgå så blir listan troligtvis väldigt kort. De vanliga svaren är: ”Hmm, klocka, förlovningsring och ehhhh skärp?”, vilket är förståeligt, för det pratas inte så mycket om just manliga accessoarer. Ber man samma man räkna upp kvinliga accessoarer, ja då blir listan lång, allt från örhängen till ringar, hårspännen och scarfs… Men vänta nu, scarfen är ju inte en kvinlig accessoar, den är 100% unisex, precis som klockan och armbandet.

Ja, det finns en hel del accessoarer för män, fler än man först tänker på. I den här artikeln tänkte jag prata lite mer om just scarfs för män och hur man bäst kombinerar dem med andra kläder för att få till en riktigt snygg outfit.

Men först…

Blanda inte ihop scarfs och halsdukar

Först och främst så är det viktigt att särskilja dessa två accessoarer. I vår guide: ”Vad är det för skillnad på scarf och halsduk?” hittar du allt du behöver veta. Kortfattat så är halsduken ett praktiskt plagg medan scarfen är ett dekorativt plagg.

Olika typer av scarfs

Det finns ett flertal olika typer av scarfs och det är primärt materialet som skiljer dem åt.

Sidenscarf

sidenscarf herr

Den mest dressade typen av scarf är sidenscarfen. Det extremt tunna tyget gör att scarfen tar upp väldigt lite plats i din outfit. En grov bomullsscarf adderar på sätt och vis ett helt nytt plagg till din outfit, en sidenscarf å andra sidan smälter in i siluetten och din outfit men adderar färg och mönster för att göra den mer intressant/enhetlig/skrikig, lite som ett armband.

Bomullsscarf

bomulls scarf herr

Den vanligaste typen av scarf är den gamla klassiska bomullsscarfen. Den finns i en mängd olika tjocklekar och stilar.

Ju tunnare scarf desto mer dressad delikat. En grov bomulls-scarf blir lätt som ett eget plagg och kan ta över outfiten. En tunn och delikat scarf (bomull eller siden) å andra sidan blir som en klocka, ett sätt att förhöja outfiten utan att ta över den.

Infinityscarf / Infinity-halsduk

infinity halsduk scarf till kavaj

Infinityscarfen ser man inte speciellt ofta. Generellt sett så är de väldigt grova och agerar mer halsduk än scarf. Men tunnare varianter finns. Infinityscarfen är den minst dressade av de 3 olika scarftyperna.

Ullscarf / Halsduk

En halsduk är som sagt ingen scarf, läs vår guide: ”Vad är det för skillnad på scarf och halsduk?” för en tydligare bild av skillnaden.

Scarf för män, vilken passar min outfit?

Då kommer vi till det intressanta, vilken typ av scarf passar till just din outfit? Hur bör de matchas och vad bör man välja om man vill dressa ned/dressa upp en outfit?

Dressad

Scarf Till Kavaj herr stil

Vi anser att en stil/outfit kan klassas som dressad om man undviker jeans, t-shirts och sneakers och istället baserar sina outfits på chinos, kostymbyxor, skjortor, koftor och klassiska herrskor.

-Dressa upp outfiten

Vill du piffa till en redan dressad outfit så är sidenscarfen ditt enda alternativ.

 • Sidenscarf

-Dressa ned outfiten

En tunn bomullsscarf i rätt mönster och färg kan bibehålla dressighetsnivån på din redan dressad outfit, men adderar du en grövre sådan, eller en infinityscarf då dressas den genast ned.

 • Grov bomullsscarf
 • Infiinityscarf

Smart Casual

Scarf för män kavaj smart casual

Med smart casual menar vi t.ex. svart jeans, skjorta och kavaj med en snygg näsduk i. Eller kostymbyxor, piké och välputsade skinnskor. Inte kostym, men heller inte bara ett par jeans och en skjorta.

-Dressa upp

Vill du dressa upp en stil som denna så har du både sidenscarfen och den tunna, delikata bomullsscarfen till ditt förfogande. Sväng den runt halsen lite ledigt och bara dominera.

 • Sidenscarf
 • Tunn bomulls-scarf

-Dressa ned

För att dressa ned en smart casual-outfit så funkar resterande scarftyper alldeles utmärkt.

 • Grov bomulls scarf
 • Infinityscarf

Casual / Sport

Scarf för män casual stil

Samlingsnamnet Casual/Sport är i det här fallet lite trubbigt, kör man en casual stil som på bilden ovanför så kan en scarf passa alldeles utmärkt. Men är det en sportig stil med hoodie, joggers och sneakers, ja då bör du hålla dig långt borta från scarfs, om du inte vill se lite smått efterbliven ut så klart.

-Dressa upp

Här är det bara att köra på vilken sorts scarf som helst, alla bör höja dressighets-känslan i din outfit. Men tänk efter både en och två gånger innan du försöker kombinera en skinnjacka, t-shirt och jeans med en sidenscarf, troligtvis kommer det bli väldigt skevt, och det krävs en viss typ av person för att bära upp det.

 • Sidenscarf
 • Bomullsscarf
 • Infinityscarf

-Dressa ned

Det är lite oklart om man faktiskt kan dressa ned den här typen av outfit, prova gärna och skicka in lite bilder i forskningen namn!

 • Prova gärna

3 Snabba stiltips för scarfs

 1. En scarf kan användas för att både dressa upp en outfit, och för att dressa ned den. Allt handlar om vilket material du väljer, och vilken outfit du bär scarfen till
 2. Dressighets-hierarkin är följande: Sidenscarf -> Bomullsscarf -> Infinityscarf
 3. Outfiten kan bli mer eller mindre proper beroende på hur du väljer att knyta din scarf. Kolla in vår guide: ”6 Sätt att knyta en scarf” för inspiration

Sugen på att förstärka garderoben med lite scarfs?

Scarf för män accessoar smart casual

Om du känner att scarf-utbudet är alldeles för tunt i den garderob så är det uppenbarligen hög tid att investera i lite nya hals-accessoarer.

Kolla in Neckwear.se, de har ett brett utbud av scarfs (pun intended) i alla olika slag.

Till Neckwear.se

Sammanfattningsvis

Vi män har betydligt fler accessoarer att välja på än man först tror. För de flesta så tar fantasin slut vid klockan, men det finns så mycket mer att leka med, till exempel scarfen.

Vill du bära upp scarfen på bästa sätt så handlar det som alltid om att tänka på färg, mönster och material, och sedan matcha den med resten av din outfit, sen är du hemma.

Föregående artikelVad Är Det För Skillnad På Blazer Och Kavaj? Vi Vet!
Nästa artikel6 Saker Man Måste Göra I Barcelona!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.