Du vet nog egentligen vad du borde göra…

Om googlar upp den här frågan och klickar in dig på någon av alla dessa efterblivna ”Framgångsbloggar” (Typ Addicted2success) så kommer svaret på frågan ”Hur får man bättre självförtroende?” Vara: Sätt mål, slå dem och bli en vinnare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”. Men det är inte så självförtroende funkar, och därför är det rådet helt retarderat. Självförtroende är inte en magisk dryck du bara kan smälla i dig, och att sätta upp mål som du övervinner är bara en kortsiktig boost för ditt självförtroende.

Vårt självförtroende är vår bild av oss själva. Det är dock oftast inte en korrekt avspegling av vår person och vad vi är kapabla till eller hur vi är som människor. De flesta som lider av dåligt självförtroende är bara drabbade av sina egna hjärnspöken.

Vi är alla kapabla till stora saker, och vi kan alla vara trevliga människor som folk gillar att umgås med. Men tyvärr så kan vi inte alltid förstå det själva.

Här är 4 saker du kan göra för att få bättre självförtroende (egentligen så är det dock bara nr 1 som egentligen funkar i längden), vissa lite mer abstrakta och andra väldigt handfasta. Självklart så kanske inte alla 4 saker på listan funkar för alla, men det finns garanterat något som kan hjälpa dig här, oavsett vad ditt problem är.

1: Ta tag i dina problem

Den absolut vanligaste orsaken till dåligt självförtroende är att man har olösta problem, något man vet att man borde ta tag i men kanske inte orkar, har möjlighet till eller vet hur man skall lösa. Men oavsett vad problemet i sig är så vet du alltid innerst inne vad det första steget mot en lösning är. Det kan vara terapi, konfrontation eller helt enkelt att börja gå till gymmet om det till exempel är din kropp som är problemet. Det viktigaste att ta med sig är dock som sagt att alla vet innerst inne vad de behöver göra för börja ta tag i sina problem, det gäller bara att lyssna på sig själv.

Få Bättre Självförtroende 1
Att ta tag i sina problem är egentligen det enda sättet att få bättre självförtroende

2: Bli bättre på något

Ditt självförtroende är som sagt din egen bild av ditt jag, och hur duglig, uppskattad och kapabel du uppfattar dig själv. Lider du av dåligt självförtroende så har den bilden sällan något med verkligheten att göra, och det är just det som är problemet.

Ett enkelt sätt att ändra din självbild är att bli bättre på något, det kan vara vad som helst, snickra, ett specifikt spel, cykla, springa, åka skidor, korsord, what ever floats your boat som man säger. Om du blir bättre på något och märker det så kommer din självbild att ändras och du kommer känna dig mer kapabel. Det i sin tur leder successivt till att du får bättre självförtroende.

Det kanske inte löser de underliggande problemen (se punkt 1) men det kan vara en kritisk förändring som ger dig orken att ta tag i punkt 1, för det är alltid den som kommer göra alla skillnad.

3: Börja träna

Jag har sagt det förut och kommer säga det många gånger igen; träning gör allting lite bättre. Man blir på bättre humör, man känner sig levande, blodet rusar snabbare och man känner sig levande på ett helt annat sätt. Ett träningspass ger dig självklart inte drömkroppen, men att få lite motion gör väldigt mycket positivt för din hjärna, och när hjärnan mår bra så är det lättare att se på saker på ett konstruktivt sätt, istället för att sjunka djupare ned i sina problem så kanske du hittar en lösning, allt kan hända när man har rätt inställning.

Få Bättre Självförtroende 2
Fysisk aktivitet är positivt på många olika sätt. Att aktivera kroppen kan både göra dig mer kreativ och framförallt mer positiv

4: Sitt inte där och tyck synd om dig själv

Det här rådet låter alltid lika hårt, men det är också alltid lika sant. Inget blir någonsin bättre av att man sitter ensam och grubblar eller grottar ned sig i sina problem. Ofta kan de jobbigaste sakerna bli oerhört mycket lättare att hantera om man bara är i närheten av personer man tycker om. Så gå ut och träffa dina vänner, har du inga vänner, häng med din sambo, har du ingen sambo, åk hem till dina föräldrar, det finns alltid någon som kommer uppskatta ditt sällskap och när ni är tillsammans så kommer alla problem att kännas lite mindre, och lite lättare att lösa.

Slutsats

I slutändan handlar allt om att ta tag i punkt nr 1. De övriga 3 punkterna är ofta medel för att kunna hitta energi eller kreativitet för att ta tag i just punkt 1. Så vill du få bättre självförtroende så är det bara att sätta dig ned i lugn och ro och se över dina problem och utmaningar och ta tag i dem.

Föregående artikel4 Otippade Saker Du Kan Göra För Att Spara Pengar
Nästa artikelKulturarvsväxter – Överraska Vid Grillen Med Glömda Grönsaker!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.