Pilot, dykare eller atlet? Olika typer av klockor för olika personer och tillfällen

Herrklockor är en enorm marknad. Bara under 2014 omsatte schweiziska klockor dryg 15 miljarder kronor. Det finns inte heller en klocka som är one-fits-all. Allt handlar om personliga preferenser och vilka herrklockor du själv föredrar. Vilken stil du har bestämmer i allmänhet vilken klocka du väljer. Men även tillställningen, exempelvis bröllop, arbetsintervju eller utekväll bör bestämma vilken klocka du väljer.

Nu kan jag höra hur alla klockentusiaster mumlar saker som att ”välj en tidlös pjäs” eller ”har du en riktig klocka behöver du inte oroa dig”. Alla är berättigade till sin egen åsikt, även om den i min mening är fel. Det finns inte en klocka som fungerar över allt. Du söker inte jobb på McDonalds och tar på dig din Brietling Avenger II. Oavsett hur mycket du älskar den klockan så kommer din potentiella arbetsgivare se dig som något av en sprätt.

Med det sagt, en tidlös och klassisk klocka är trots allt ett säkert kort. Men klockan för 40 000 kronor kanske inte alltid följa med på handleden.

En klassisk urtavla

Den klassiska urtavlan är runt 40 till 42 mm och vill du ha något som är lite annorlunda ska du istället gå upp i storlek och välja något som är runt 48-50 mm.

Armbandet

När du väljer klockarmband är det viktigt att du väljer något som går i stil med klockan i sig. Har du en uppsättning klockor kan du även matcha klockan med dina övriga accessoarer eller skor. Ett brunt bälte, skor och klockarmband kan vara den perfekta kombinationen för en marinblå kostym. Välj en vit skjorta med extreme cut away krage, och exempelvis en gul- och mörksilverfärgad slips.

Det finns flera kategorier av klockor och för att göra det enkelt går vi kort igenom de olika.

Pilotklocka

Omega Speedmaster Professional
En av de mer klassiska piltoklockorna, Omega Speedmaster Professional

Den första vi tittar på är Pilot. Det finns kronografer men också vanliga manuella och automatiska modeller. Det finns modeller med dubbelriktad roterande bezel för mätning av mellantider (t.ex. Tutima eller Hanhart) eller utan roterande bezel. Det finns navigationsklockor som Longines Lindbergh eller Longines Weems vilka kan användas vid beräkning av positioner. En annan viktig funktion är skydd mot magnetism. Månklockan, Omega Speedmaster, är en välkänd pilotklocka.

Kända pilotklockor är:

 • Breitling Navitimer
 • Omega Speedmaster Professional
 • IWC Big Pilot
 • Citizen Nighthawk

Dykarklocka

Rolex Submariner
Den ikoniska dykarklockan, Rolex Submariner

En dykarklocka, också kallad en dykare eller dykklocka är en klocka utformad för dykning som har åtminstone en vattenbeständighet som är större än 1,0 MPa (10 atm), motsvarande 100 m (330 fot). Exempel är Breitling Avenger Seawolf som är vattenbeständig ner till 3 000 meter eller 10 000 fot. Även Rolex Submariner är en känd dykare.

Kända dykare är:

 • Citizen Eco-Zilla
 • Rolex Submariner
 • Omega Seamaster Professional
 • Omega Seamaster Planet Ocean
 • Seiko Orange Monster
 • Seiko Marine Master
 • Oris Aquis

Sportklocka

Sportklockor har ingen tydlig definition på samma vis som en Pilot eller Dykare. Dock bör den vara utrustad med en kronograf för tidtagning. Sport är ett kort som kommer från gamla franskan och betyder egentligen vardaglig eller ledig. Det handlar alltså inte om en klocka du har när du sportar utan en klocka du kan ha till vardags.

Skillnaden på de tre

Ibland görs ingen skillnad på sport- och dykarklocka. Så gränsen är som sagt lite luddig. Det finns även andra typer av klockor, som militär och dressad klocka.

En dressad klocka är möjligtvis något som för tankarna till en Daniel Wellington-klocka eller liknande. En klocka som fungerar ypperligt för vissa tillfällen. Men köper du en lite dyrare klocka bör du satsa på någon klassiker istället. En dressad klocka kan många gånger hänföras till vad som menas med Mode-klockor. Det vill säga klockor som får sitt utseende beroende på vad som är trendigt just nu. Inte särskilt tidlöst, alltså.

Angående militärklockor kommer vi återigen tillbaka till de tre klassiska kategorierna ovan. Ofta menas klockor som bärs av den amerikanska militären. De i sin tur klassificerar dem som dykarklockor och navigationsklockor.

olika typer av klockor dressad klocka
Klockorna från Svenska Daniel Wellington är ett perfekt exempel på vad man kan kalla en dressad klocka

En dykarklockas mest karaktäristiska drag är dess roterande infattning, ringen kring urtavlan (bezel). Typiskt är också att den roterar motsols (säkerhetsåtgärd). Den fungerar så att om en dykare har 10 minuters syre kvar, och klockan är 14.00, ska han rotera pilmarkeringen (pip) så den är i linje med minutvisaren. När minutvisaren sedan är i linje med siffran 10 på infattningen måste dykaren påbörja sin stigning för att inte bli utan syre.

Vad gäller en pilotklocka hjälper infattningen dig med att utföra aritmetik eller omvandlingar i luften. En omvandling kan exempelvis vara mellan en nautisk mil och kilometer. Eller om du behöver räkna hur mycket bränsle du har i tanken.

Det är inte heller ovanligt att hitta kronografen på en pilotklocka. Eller funktionen att se tiden i andra världsdelar (du flyger ju trotts allt).

Ute efter en ny klocka?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

Föregående artikel5 Underbara Och Populära Resmål För Pensionärer
Nästa artikelPlastrong – Allt Du Behöver Veta Om Denna Eleganta Accessoar
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."