Vill du bli en bättre man?

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du våra bästa tips, råd och guider, rätt i din inkorg varje fredag!

Hur är det nu, har den där lilla knappen ett eget namn???

Vi vet ju alla att en klocka är en klocka, och kanske du även koll på skillnaden mellan en pilotklocka och en dykarklocka, men vad heter egentligen den där lilla ”knappen” som man vrider på för att ställa in tiden? Och vad heter de där utstickande metallpinnarna som man fäster armbandet i?
Det finns en hel del olika delar på en klocka och i den här guiden går vi igenom dem allihopa, för att du ska ha en enkel och överskådlig guide att kolla igenom om diverse klock-diskussioner börjar glida iväg från dina kunskaper.

I de detaljerade beskrivningarna längre ned på sidan har vi även tagit med namnet på klockans delar på Engelska, eftersom man ofta hamnar på diverse Engelskspråkiga sidor och forum när man letar specifik information, så som vart man kan få tag på reservdelar till en Rolex Submariner eller något liknande.

Klockans Olika Delar ritning

1: Boett (Case)

Boetten är kroppen på själva klockan, det är skalet som alla andra delar sitter inuti eller är fästa på.

2: Urtavla (Dial)

Om boetten är klockans skal så är urtavlan motsvarande klockans display, det är på urtavlan som siffrorna eller tecknen är fästa.

klockans delar på engelska

3: Skänklar (Lug)

Skänklarna är de utstickande metallpinnarna som man fäster klockans armband i.

4: Visare (Hands)

Klockans visare helt enkelt. Det finns så gott som alltid en tim-visare och en minut-visare (förutom på 24-timmarsklockor), men även sekundvisare är vanligt.
kronografer så finns det ytterligare visare för tidtagning.

olika delar på en klocka

5: Krona (Crown)

Kronan är den knapp som sitter fäst på sidan av boetten, den som man drar ut och vrider på för att ställa in tid och/eller datum. Kronan ska dock inte förväxlas med de andra knapparna som sitter på en kronograf, de som används för att starta och stoppa tidtagning.

klockans olika delar namn

6: Armband (Strap)

En ganska självförklarande del av klockan, armbandet kan vara i stål, tyg, läder eller gummi.

Sammanfattning av klockans olika delar

Mannens huvudsakliga accessoar består av ett flertal olika delar, alla med sitt unika namn. Här nedanför är alla delarna listade, med den Engelska motsvarigheten inom parentes bredvid:

  1. Boett – (Case)
  2. Urtavla – (Dial)
  3. Skänklar – (Lug)
  4. Visare – (Hands)
  5. Krona – (Crown)
  6. Armband – (Strap)

Förhoppningsvis kan den här guiden över klockans olika delar hjälpa dig få lite utökad förståelse för klockor och det fantastiska hantverk som ligger bakom dem.

Följ oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram