Har din klocka stannat?
Nej. Det är en kronograf.

Vet du inte vad en kronograf är, tycker du säkerligen inte heller att skämtet är speciellt roligt. En kronograf är en speciell typ av klocka som används som stoppur och kombineras med en vanlig klocka.

Om du istället är lite kunnig på klockor och vet vad en kronograf är har du fattat skämtet. Om du har en kronograf på armen (grattis) är chansen stor att den har tre längre armar samt tre mindre urtavlor. Personen som ovan frågar om klockan har stannat syftar på ”sekundvisaren”.

Men det är just vad det inte är. Det är kronografen. Har du en kronograf och låter sekundvisaren gå hela tiden, kan man säga att du konstant går runt och mäter tiden. Problemet är att du inte vet vad du mäter tiden för.

Kronografen är alltså ett tidtagarur. Om du placerar kronografen (klockan) på sin rätta plats (din vänstra handled) kommer du ha två knappar med kronan i mitten riktad mot din hand. Den övre knappen (placerad vid klockan två) i det här fallet är start- och stoppknapp. Den undre knappen (placerad vid klockan fyra) återställer tidtagaren till noll.

Om du klickar igång kronografen kommer en av de mindre tavlorna att registrera minuterna.

Vad Är En Kronograf 3
En av nackdelarna med en mekanisk klocka är att de regelbundet behöver rengöras

Kronografen uppfanns 1816 av Louis Moinet i syfte att mäta astronomiska objekt. Idag används moderna kronografer vid flyg, racing, dykning och ubåtsmanövrering.

Ursprungligen användes termen kronograf i samband med artilleri och mätning av missilers hastighet. Kronografens huvudsakliga funktion var att möjliggöra en tidsobservation av en händelse. Exempelvis var ett av de första tillämpningsområdena att mäta tiden vid hästkapplöpningar.

I dagens samhälle är kronografer kanske vanligare än vad du först tror. De går att finna på sjukhus, på idrottsarenor och arrangemang men de förekommer också i köket.

Det var storyn om kronografen, men de andra typerna då? De mekaniska, kinetiska och batteridrivna klockorna, vad skiljer dem åt?

Kinetisk klocka

En kinetisk klocka drivs av en intern spiraldrivfjäder som i sin tur driver växlarna som flyttar visarna. Fjädern tappar energi när klockan går. I en manuell klocka måste fjädern vridas upp manuellt med jämna mellanrum. Vanligtvis är det kronan du måste vrida på. Annars stannar klockan när fjäderns energi tar slut.

En självuppdragande klocka har en mekanism som gör att den vrids upp av sig själv. Klockan innehåller en så kallad excentrisk vikt (rotor) som får momentum av att den flyttas. När du har klockan på dig kommer dina normala handrörelser få rotorn att röra sig i en cirkelformad rörelse. Detta i sin tur gör att drivfjädern dras upp.

Kinetiska, enkelt uttryckt, är standard quartz-klockor som drivs av rörelse från armen.

När det gäller daglig användning kommer din kinetiska klocka fungera fint så länge som din arm rör sig tillräckligt för att hålla klockan tillräckligt laddad.

Vad Är En Kronograf 2
Så länge din arm rör sig så laddas din kinetiska klocka med energi

Batteridriven klocka

Idag drivs många klockor med batteri. Även de lite dyrare klockorna har batteri i många fall. Ett klockbatteri, eller en knappcell som det också kallas, är format som en liten platt cylinder.

Detta är den automatiska klockan men kallas även elektronisk kvartsklocka (om den använder en elektronisk oscillator som styrs av en kvartskristall för att hålla tiden).

Mekanisk klocka

En mekanisk klocka är en klocka som använder en mekanisk mekanism för att mäta tiden, i motsats till moderna kvartsur som fungerar elektroniskt. Den drivs av en fjäder (som kallas en huvudfjäder) som måste dras upp regelbundet.

Den mekaniska klockan är heller inte lika noggrann som en elektronisk kvartsklocka och de kräver regelbunden städning av en skicklig urmakare.

Det krävs mycket mer rörelse för en kinetisk klocka att nå full laddning, vilket är en av anledningarna till att de oftast är uppbackade av en batterikälla. Mer moderna kinetiska klockor har en sex månaders batterireserv.

I termer av energireserver är varaktigheten hos en kinetisk klocka vida överlägsen en mekanisk (vilket också är fallet med en batteridriven kvarts).

Ute efter en ny klocka, eller kronograf?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

Håller du din kronograf ren?

Oavsett om du föredrar kronografer eller klassiska klockor så är det viktigt att du håller dem rena, annars försämras livslängden, och de ser sjukt sunkiga ut. Kolla in våra guide: ”Rengöra klocka – Så håller du din klocka ren och fräsch”. Där hittar du allt du behöver veta om hur du tar hand om din kronograf, eller klocka för den delen.

Föregående artikelRaka Dig Som En Gentleman! Tips Som Hjälper Dig Välja Rakkniv
Nästa artikelNågra Tips För Att Hjälpa Dig Hitta Stilen I Vår
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."