Ta väl hand om din investering…

De är inte billiga, men tar du väl hand om dem så kan en lyxklocka kan vara är en riktigt härlig investering. Till skillnad från aktier och konst så får du möjligheten att faktiskt bära din investering medan den successivt ökar i värde. Men för att inte sabotera din investering så är det viktigt att du tar ansvar för och sköter om din klocka.

Även om lyxklockor är gjorda i några av de mest tåliga materialen på jorden så behöver de fortfarande tas om hand om och rengöras. Här nedanför är en enkel och tydlig guide till att rengöra en klocka.

Först av allt, säkerställ att klockan är vattentålig

De allra flesta moderna klockor är vattentåliga, och många finare modeller är även vattentäta upp till ett visst djupt. Men har du fin gammal familjeklenod från mitten av 1900-talet så finns det en risk att den inte alls är byggd för vare sig vatten eller dammiga miljöer. Så innan du går vidare i den här guiden, säkerställ att din klocka är vattentålig.

Det är inte svårare än såpa

Den mest beprövade och effektiva metoden är faktiskt helt vanligt varmvatten med såpa i. Du behöver inte köpa några dyra rengöringsprodukter eller särskilda redskap. Lite vatten, såpa, en mjuk tandborste och en mikrofiberduk är allt du behöver.

Så gör du rent en klocka

  1. Häll 1 droppe såpa i ca 2-3 dl ljummet vatten.
  2. Låt klockan ligga i mixen i ca 15 minuter.
  3. Borsta alla små skrymslen och vrår med en mjuk tandborste och skölj klockan med jämna mellanrum i det ljumna vattnet
  4. Putsa sedan rent klockan med en mikrofiberduk.

Skippa alla tunga rengöringsmedel som klorin, fönsterputs och andra ”specialare”, de är inte mer effektiva och du riskerar bara att skada klockan.

rengöring av klocka
Det är inte svårare än lite såpa i ljummet vatten

Hur rengör man en icke vattentålig klocka?

Har du en riktigt anrik klocka från mitten av 1900-talet eller ännu tidigare så finns det som sagt en risk att den inte tål vatten. I dessa fall så kan du så klart inte använda ljummet vatten och såpa, utan då får istället förlita dig på en mjuk borste och mikrofiberduk. Du kommer ha svårt att få klockan lika ren som med hjälp av vatten och såpa, men du har inte mycket val.

Din klocka behöver service då och då

Precis som din bil så mår klockor bra av en service. Detta är särskilt viktigt för lyxklockor som är tänka att vara en långsiktig investering. Det är rekommenderat att ta klockan till din klockhandlare för en service ungefär var tredje år.

Under en service så ses alla rörliga delar över och man säkerställer att allt fungerar som det ska. Man kan även byta ut eventuella delar som inte är i optimalt skick.

Så undviker du att din klocka blir smutsig

Om du bär din klocka regelbundet så är det oundvikligt att den blir smutsig, men du kan minimera hur smutsig den blir och på så sätt gå längre mellan rengöringarna.

Duscha inte med klockan

Duschen kan verka som ett smidigt sätt att rengöra en klocka på, eftersom det skulle ske automatiskt när du ändå tvättar dig själv. Men faktum är att du alltid ska ta av dig klockan innan hoppar in i duschen. Detta eftersom tvålrester, smuts och död hud fastnar i klockan och armbandet och gör den ännu skitigare. Så ta alltid av dig klockan när du duschar, badar eller tränar, på så sätt utsätts de helt enkelt för mindre smuts och väta.

Ta på dig klockan sist av allt

Det är rekommenderat att ta på dig klockan sist av allt när du klär på dig och gör dig iordning. Detta för att undvika att klockan utsätts för parfymer, hårprodukter och damm från kläderna.

Satsa på en professionell polering då och då

Klockor och klockarmband i metall får med tiden en matt yta. Vill du att den ska glänsa och skina som när den var ny så kan du ta den till en juvelerare och få den professionellt polerad. Detta kan vara värt att göra ungefär var 3-5 år.

hur gör man rent en klocka
För att bibehålla den där härliga glansen som en ny klocka har så kan du lämna in den för professionell polering

Undvika alla ”gimmick-prylar”

Hålla dig långt borta från alla slags ultra-ljuds-rengörings-mojänger och liknande TV-shop-prylar. Ljudvågorna kan nämligen rubba mekanik i klockor och få ädelstenar att lossna i både klockor och smycken. Så håll dig borta från dem, de är riskabla och slöseri med både tid och pengar.

Sammanfattningsvis om att rengöra en klocka

Att rengöra en klocka är inte svårare än såpa, vatten, en mjuk tandborste och en mikrofiberduk. Men ungefär var tredje år så bör du lämna in lite dyrare klockor på service. Vill du bibehålla den där härliga glansen som en ny klocka har så kan du även lämna in din klocka för professionell polering.

Kom ihåg att ta väl hand om din klocka och inte gå för länge mellan rengöringarna. Syftet med en dyr och fin klocka är ju att den ska vara en långsiktig investering. Låter du den bli skitig, och vara skitig allt för länge så riskerar du att skada klockans finare delar, vilket kan sabotera hela din investering.

Föregående artikelSemestra I Finland – 4 Riktigt Finska Saker Du Inte Vill Missa!
Nästa artikelVarför Ser Man Coolare Ut I Solglasögon? De 3 Förklaringarna!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.