Bakom mina solglasögon kan jag va mig själv…

Är det inte fascinerande att man genast känner sig lite coolare och snyggare så fort man tar på sig ett par solglasögon? Men vad beror det på?

Det finns faktiskt 3 huvudsakliga förklaringar till varför man ser coolare ut i solgalsögon, en väldigt intressant, en ganska logisk och en relativt spekulativ. Här nedanför går vi igenom dem alla 3!

1: Icke-verbal dissociation – Den intressanta

Vi människor är bättre än vi tror på att göra en korrekt första bedömning av andra människor. I dagens samhälle så talas det så klart varmt om att inte bry sig om första intryck och att ge alla människor samma chans och så vidare. Men faktum kvarstår att vi är oerhört bra på att göra bedömingar av andra människor – det finns en anledning till att du är oerhört bra på att upptäcka andra Svenskar när du är utomlands.

Det här med att göra bedömningar av andra människor och placera dem i fack är ett av svaren på frågan: ”Varför ser man coolare ut i solglasögon?”.
Forskning tyder nämligen på att ”hög-status-individer” är mindre benägna att bry sig om sin omgivning, detta möjligtvis för att de tack vare sin kontakter eller resurser inte behöver något från de flesta andra omkring dem och därför lugnt kan ignorera dem. Det här med att inte bry sig om sin omgivning är en del av vad man kallar 'icke-verbal dissociation', alltså att utan ord frånkoppla sig sin omgivning.

Om vi då slår ihop ett par solglasögons fysiska egenskaper med ovanstående fenomen så får vi en rätt intressant förklaring till varför man uppfattas som coolare när man har solglasögon på sig.
Man framstår helt enkelt som någon som inte bryr sig, precis som någon som skulle kunna vara väldigt rik och inflytelserik skulle göra.

varför framstår man som coolare i solglasögon

2: Symetri – Den logiska

Vi människor är nedärvt fascinerade av symmetriska ansikten, och ett par välplacerade solglasögon kan få även det mest skeva ansikte att se symmetriskt ut. Men varför är vi så fascinerade av symmetriska ansikten? Jo, för att ett symmetriskt ansikte är ett tydligt tecken på bra gener, och alla vill ju så klart para sig med någon med bra gener!
Mer komplicerat än så är det inte!

På tal om symmetri, om du inte läst vår stora guide: ”Vilka solglasögon passar jag i?”så bör du göra det. Där får du lära dig vilka solglasögon just du passar i baserat på din ansiktsform.

varför ser man coolare ut med solglasögon på sig

3: Mystik – Den spekulativa

Att dölja ögonen skapar omedelbart en känsla av anonymitet, vilket gör att folk omkring oss uppfattar oss som mystiska. Men varför skulle mystik vara något attraktivt? Borde det inte bara framkalla känslor av oro och vaksamhet?

Man kan med stor sannolikhet härleda dragningskraften i det mystiska i vår drift att undvika inavel. Någon som inte tillhörde vår flock bör ha uppfattats som något nytt och mystiskt. Att para sig med någon som inte redan tillhör vår flock minimerar självklart risken för inavel, och vips så har vi ett relativt starkt argument!

varför ser man coolare ut i solglasögon studie

Vill du lära dig mer om solglasögon?

Kolla då in vår enkla och kortfattade guide till ett par glasögons olika delar. Där får du lära dig namnet på de olika delarna, jag tror minst en av dem kan vara en nyhet för dig.

Sammanfattningsvis

Det finns 3 huvudsakliga förklaringar till varför man ser coolare ut med solglasögon på än utan.

Den första handlar om att vi framstår som någon som inte bryr sig om sin omgivning, precis som någon som är rik eller inflytelserik skulle kunna göra.

Den andra handlar om att solglasögon gör våra ansikten mer symmetriska, och ett symmetriskt ansikte är oftast en produkt av bra gener. Och alla vill ju så klart att deras barn ska ha bra gener.

Den tredje handlar om att vi uppfattas som mystiska när vi döljer våra ögon. Men varför är då mystik attraktivt? Någon vi inte känner till sen tidigare har troligtvis en helt annan genpol än den i vår nuvarande flock, och vi människor vill så klart alltid undvika inavel när vi parar oss.

Vilken förklaring tror du mest på? Lämna gärna en kommentar här nedanför och starta en diskussion eller två.

Föregående artikelRengöra Klocka – Så Håller Du Din Klocka Fräsch Och Blank
Nästa artikel7 Saker Att Tänka Igenom Innan Du Börjar Bygga Pool
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.