Vad kallas den där delen som sitter bakom örat nu igen???

Vet du namnet på ett par glasögons olika delar? Nej det gjorde inte jag heller, inte förrän jag skrev den här enkla men utförliga förklaringen. Alla äger vi antingen ett par glasögon eller ett par solglasögon, kanske till och med både och. Men trots det så är det väldigt få som vet vad de olika delarna på ett par glasögon faktiskt heter. Man skulle kunna tro att det är någon slags yrkeshemlighet som bara glasögonmakare får lära sig.
Låt oss avmystifiera det hela, för egentligen är det väldigt enkelt.

Om du är ute efter ett par nya solglasögon så kan vi varmt rekommendera Arket, de har ett bra utbud av olika varumärken, bland annat Ray-Ban, Polo Ralph Lauren och Le Specs.

Behöver du nya solglasögon?

Är du ute efter ett par nya solglasögon så kan vi rekommendera att kolla in Arket, de är fantastiska på accessoarer och kläder för män.

Här nedanför får du lära dig namnet på de 4 olika delarna av ett par glasögon/solglasögon!

1: Båge

Bågen är dina glasögons stomme. Utan den blir det helt enkelt inga glasögon. Bågen håller glasen på plats och från bågen sträcker sig skalmarna ut bakom dina öron och det är även på bågen som sadlarna är fästa. Mer om alla dessa delar nedanför.

2: Glas

Det säger kanske sig självt, men oavsett om det handlar om glasögon som ska hjälpa dig med diverse synfel eller helt vanliga solglasögon så är glasen den allra viktigaste delen. De hålls på plats av bågen, kommer i alla möjliga färger och former och kan vara i antingen plast eller glas.

3: Skalmar

Det vore extremt ostadigt om glasögonen bara hängde på din näsa, därför finns skalmarna. Det är den del av dina glasögon som sträcker sig från bågen till bakom ditt öra, för att hålla dem på plats.

4: Sadlar / Näskuddar

För att dina glasögon ska sitta stadigt och bekvämt så har många glasögon små kuddar som vilar mot sin näsa. Dessa heter ”sadlar”, men kallas också för ”näskuddar”. Det finns inga egentliga regler för när man använder sadlar och när man inte gör det, det finns glasögon i både metall och plast som använder sadlar, och det finns de i både metall och plast som inte använder sadlar. Det är helt enkelt upp till designern.

glasögon delar namn

Hur vet man vilka glasögon man passar i?

Som du säkert märkt så passar inte alla i alla typer av glasögon. Vissa ser oerhört stiliga ut i ett par wayfarer, medan andra bara ser töntiga ut. Detsamma gäller aviators, clubmasters och alla andra modeller av glasögon och solglasögon. Allt handlar om vilken form du har på ansiktet. Beroende på om du har ett runt, trekantigt, kvadratiskt eller kanske hjärtformat ansikte så passar du olika bra i olika modeller. För att ta reda på vilken ansiktsform du har så kollar du in vår utförliga guide: ”Hur vet man vilken ansiktsform man har?”. När du vet vilken ansiktsform du har så kollar du in vår stora guide: ”Solglasögon för alla ansiktsformer”, även om den primärt handlar om solglasögon så hittar du allt du behöver för att välja rätt form även på dina vanliga glasögon, idén är ju densamma, rätt form på bågen baserat på din form på ansiktet.

Ute efter nya solglasögon?

Om du är på jakt efter ett par nya solglasögon så kan vi som sagt varmt rekommendera att kolla in Arket, där hittar du prisvärda och snygga glasögon, oavsett om du föredrar klassisk eller modern stil.

Sammanfattningsvis

Oavsett klassiska glasögon eller solglasögon så sitter glasen (som kan vara av plast) på plats av det som kallas bågen. Från bågen så sträcker sig skalmarna ut bakom dina öron. Slutligen så vilar glasögonen mot din näsa på sadlarna, också kallade ”näskuddar, detta för att göra dem lite mer bekväma och för att de ska sitta stadigare.

Föregående artikelSå Ordnar Ni Bästa Svensexan
Nästa artikel3 Tips För Att Skapa Den Perfekta Trädgården
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.