Vi hjälper dig välja rakkniv, så du kan få en lite lyxigare rakning…

Skägg och rakning har en särskild plats i kulturen. Barberare har traditionellt använt sig av speciella rakknivar och att vårda skägg kan nästan räknas till ett hantverksyrke.

Att använda en rakkniv kan vara ett sätt att göra en rutingrej lite mer glamorös och rolig, även hemma. En rakkniv som är vass och används på rätt sätt ger också ett snyggare slutresultat. I den här guiden ger vi dig tips och råd så det blir lättare att välja i utbudet av rakknivar.

Att välja rakkniv med ett blad som passar dig

Det går att dela in rakknivar i två huvudgrupper, de med fasta blad och de med utbytbara. Ofta säljs bägge typerna av rakknivar under samma kategori. Fördelen med utbytbara blad är att det är lätt att byta rakblad när bladet börjar bli slött.

Fasta blad räknas som allra mest klassisk. Materialet på bladet kan variera, den viktigaste egenskapen är att den ska vara riktigt vass. Kolstål har egenskaper som gör att det är en populär variant i valet av blad. Du måste se till att hålla bladet torrt vid förvaring och torka av efter användning för att undvika att bladet rostar.

Damaskerat blad är mer exklusiv och består av olika lager av järn och stål. Det syns på det vackra mönster som bildas. Priset för denna variant av blad är högre än kolstål. Rostfritt stål finns som alternativ men går inte att få vasst igen om bladet väl blivit slött.
Bredden på kniv och skaftets material

När det kommer till rakknivar anges bladets mått i tum. Är du mer oerfaren när det kommer till att använda rakkniv kan ett smalare blad vara att föredra. Att börja med 5/8 tum är i regel lämpligt och du får en mer lättarbetad rakkniv. Material på skaftet som plast eller pärlemo är att föredra för dig som vill ha en lättare rakkniv.

När du blivit lite mer erfaren, eller om du har lite grövre händer kan du istället välja ett blad på runt 6/8 tum. Har du lite grövre händer och behöver lite mer att ta i för att få ett bra grepp kan du även satsa på ett bredare skaft. Material på skaft som ben och trä passar dig som vill ha lite tyngd i handen när du rakar dig.

olika rakknivar

Tillbehör du måste ha

För att få den riktiga upplevelsen när du använder rakkniv måste du även införskaffa lite tillbehör. Rakborstar för att applicera raklödder eller raktvål är inte bara för syns skull, när du använder rakborsten lyfter du även hårstrån från huden. Det ger ett bättre och jämnare slutresultat.

Andra tillbehör kan vara olja till bladet och slippasta om du ska vässa dina blad själv. Det finns även hela set att köpa som nybörjare.

Har du rakat dig med en rakkniv någon gång?

Har du rakat dig med en rakkniv?

View Results

Loading ... Loading ...

Lycka till med rakningen!

Föregående artikelHur Ska Man Klä Sig Om Man Är Smal Och Spinkig?
Nästa artikelVad Är En Kronograf? Skillnaden På Klocka Och Klocka
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.