Om du är ute efter en tidlös klocka så bör du börja med de här 6

Har du pengar att spendera (läs investera) är detta en lista du kommer uppskatta. Speciellt om du letar efter en tidlös klocka.

Att klä sin handled med en tidlös och klassisk pjäs är inte bara en utsmyckning som kommer dra blickarna till sig, den har också ett väldigt högt tidsvärde. Det vill säga att det är en investering.

Det finns en anledning till varför inte klockor tillverkade av exempelvis Hugo Boss, Certina, Tissot, Gucci, Casio eller Fossil rankar in på en sådan här lista. Det är därför att dessa klockor är mer eller mindre modeklockor. Certina gör förvisso väldigt klassiska klockor, men de sätter inte trenden och tidlösheten på samma sätt som en Omega, Rolex eller IWC.

Omega Speedmaster

Tidlösa klockor Omega Speedmaster

Av alla Omegaklockor är detta den mest ikoniska. Detta är en klocka som har varit nästintill oförändrad sedan dess introduktion 1957. Det är den första klockmodellen som burits på månen (1969) och har även varit NASAs första val när det gäller kronografer. Speedmaster är ett riktmärke för klockor när det gäller kvalitet. Det är dessutom en av 60-talets ikoniska kronografer.

Klockan ligger i pris från 35.000 kronor för de absolut billigaste och uppåt några hundratusen. Å andra sidan är den en investering som sällan sjunker i pris (om någonsin). Den mest klassiska kommer med svart eller mörk urtavla och har ett armband i borstad stainless steel. Den passar lika bra till brunt som svart och blått. Har du en vigselring i guld är det okej, andra smycken bör matchas i metall.

Rolex Submariner Steel

Tidlösa klockor Rolex Submariner Steel

Av många ansedd som den ultimata statusklockan. Vill du sprida mystik och lyx kring dig är Rolex ditt förstahandsval. En klassisk klocka som först introducerades 1953 och har knappt ändrats sedan dess. Trots sina allmänt sportiga rötter förblir Submariner en ultimat klocka för män.

Den passar utmärkt till det mesta i klädväg men har en ganska sportig look. Precis som Omegan bör den matchas i metall. Den är dyrare än Omegan och nypris börjar på runt 100.000kr. Eftersom en Rolex sub är så svår att få tag på så är den i regel dessutom dyrare begagnad än ny.

Longines Heritage

Tidlösa Klockor Longines Heritage

Detta är en serie klockor som är mycket mer subtil än de andra två ovan. En klassisk klocka för en mer dressad look. Vanligtvis en ljusare urtavla med ett brunt eller svart läderarmband. Väljer du ett svart armband matchas den perfekt till den grå eller svarta kostymen. Den fungerar också väldigt bra till ett par chinos och en färgad skjorta. Tänk dock på att svart och mörkblått inte alltid är bästa färgkombinationen.

För en standardklocka i Heritageserien finns den till försäljning för omkring 10.000 kronor, men stiger uppåt till över 50.000 kronor för de lite mer speciella.

Breitling Transocean

Tidlösa klockor Breitling Transocean

“You simply don’t become official supplier to world aviation by chance”. Så uttrycker Brietling sig själva som klockleverantör. Grundaren, Léon Brietling är dessutom uppfinnaren till den moderna kronografen. Hans tidiga arbete var ämnat för sport, vetenskap och industri.

Transocean är modellen som använder Beckham som ansikte. Klockan är perfekt om du ska ut och resa, eller reser mycket i arbetet. Den har nämligen en patenterad lösning som tillåter klockan att anpassa sig till alla 24 tidszonerna.

Priset för en vanlig Breitling Transocean ligger från runt 35.000 kronor och upp till flera hundratusen. En Breitling Transocean Kronograf ligger omkring 90.000 kronor.

Precis som övriga modeller på den klassiska listan passar den till ett flertal olika outfits. Just Transocean i stål är väldigt allround. Brietling har (som många andra) flera modeller som skiljer sig mycket åt och därför kan det vara bra att bestämma sig för en modell som ligger i linje med din vardagliga stil.

Hamilton Ventura

Tidlösa klockor Hamilton Ventura

Är du omedveten om Hamilton så bar Elvis en sådan på scen. Den kostade honom 15 dollar 1950. Män med speciell smak kommer gå i god för Hamilton Ventura eftersom det är en elegant kombination av amerikansk design och schweizisk skicklighet. Dessutom är det svårt att missa Venturan när Will Smith bär den i filmen Men in Black. Med en sin V-form och svarta läderband samt en polerad svart urtavla, är Ventura en klassisk klocka som är en ikon för design och innovation.

Den är betydligt billigare än andra klassiker och Ventura Quartz ligger på cirka 10.000 kronor. Det är möjligtvis inte klockan för den klassiska kostymen men mycket väl passande till en lite festligare tillställning eller en utekväll. Det är definitivt en conversation-starter.

IWC Classic Pilot Mark XVI

Tidlösa klockor IWC Classic Pilot Mark XVI

En klocka som burits av bland annat Bruce Willis, Robin Williams och John Cusack för att nämna några. IWC Classic Pilot Mark är urtypen. Pilot Mark från 1936 är dess mest komplicerade klocka. Den skyddar sig emot höjdförändringar samt magnetfält. Den perfekta pilotklockan.

En IWC Classic springer iväg från 35.000 kronor och uppåt där specialmodeller finns för uppåt miljonen. Den går att matcha till de flesta outfits men är mer lämplig till något mer dressat. Den är vanligare förekommande med en mörk urtavla och mörkare armband. Varför den inte är den ultimata sommarklockan.

Bonus: Cartier Tank

Tidlösa klockor cartier tank

Om du inte är absolut klockfantast kanske detta inte är en klocka du tidigare hört om. Cartier Tank är en fransktillverkad klocka som är den första klockan att vara utformad specifikt för att vara ett armbandsur. Klockan är gjord av guld och bärs i ett armband av krokodilläder och som namnet antyder har den inspirerats av en pansarvagn från 1917 som heter Renault.

Priset för en Cartier Tank ligger från cirka 20.000 kronor och uppåt.

Mode vs. Klassisk

Det är perfekt att investera sig själv i en lite finare klassisk klocka från exempelvis Omega eller Longines för att sedan skaffa en eller två modeklockor. Exempelvis en lite mer vardaglig Hugo Boss Blå Stål, en Casio Digital Guld för utekvällar och en Longiness Heritage för mer speciella tillfällen eller särskilda vardagar.

Föregående artikelVentilation – Det Viktigaste I Ditt Hus
Nästa artikelSå Lyckas Du Dressa Ned En Kostym Med Stil – 3 Tips
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."