Att dressa ned en kostym handlar om att lägga stilen på lagom…

Kostymen hänger allt för ofta och dammar i mannens garderob på tok för länge. Detta på grund utav att den tvådelade dräkten förknippas så stark med något du enbart använder vid specifika högtidstillfällen. Men så måste det absolut inte vara! Det enda du behöver lära dig är några enkla knep att ta till för att dressa ned en kostym. Dessa tre tips funkar lika bra att använda allihopa samtidigt som att bara ta till ett av dem. Låt oss ta in kostymen i vardagen!

Behöver du accessoarer, pikétröjor eller chinos att dressa ned din kostym med så rekommenderar vi varmt Arket.

1: T-shirt istället för skjorta

dressa ned kostym tshirt

Det lättaste sättet att dressa ned en kostym på är att byta ut skjortan mot en enkel vit t-shirt. Något som alla har i sin garderob och som inte kostar en förmögenhet om man är tvungen att komplettera. Välj en t-shirt i lite finare kvalité för att inte bryta av helt ifrån kostymens uppklädda känsla.

Urringningen måste inte nödvändigtvis vara lika djup som på bilderna om du inte känner att du kan bära upp det, men en liten urringning är att rekommendera. Känns det bekvämare med en högre hals är det bättre att gå all-in och köra på en polo. Allt eller inget!    

Känns skjortan som ett måste på grund utav klädkod eller liknande? Välj i så fall en skjorta i grövre material för att bryta upp det stela glansiga. En bomullsskjorta eller linneskjorta exempelvis.

Snygga t-shirts i olika material hittar du på Arket, vill du ha lite mer exklusiva överdelar så bör du kolla in Arket.

2: Välj slipslöst

dressa ned kostym slips

Släng av dig slipsen och håll dig till enbart skjorta. Detta är en klassisk lösning för dig som  är tvungen att bära slips på jobbet men sen ska vidare direkt till after work. Av med slipsen, stoppa den i innerfickan och knäpp upp någon skjortknapp. Du uppfattas lätt som allt för stel om du sitter med slipsen på när du möter upp polarna för en öl.

En bra tummregel är att knäppa upp max tre stycken knappar på skjortan. Även om du lagt många timmar vid bänkpressen och jobbat upp en bröstmuskulatur utan dess like, kan det lätt övergå till lite sliskigt. Man vill ju inte gärna framstå som skrytsam.

Om slipsen är nödvändig väljer du en grovstickad slips med rakt avslut för att fortfarande dressa ned kostymen på ett stilfullt sätt.

Snygga slipsar i både klassisk och lite med ned-dressad stil hittar du hos Arket.

3: Variera dig nedtill

dressa ned kostym strumpor

Något man ofta glömmer är möjligheten att leka med nederdelarna. Vilken typ av sko och byxa du väljer gör stor påverkan på hur helhetskänslan blir i slutändan. För att dressa ned en kostym med hjälp av skorna väljer du helt enkelt en mer avslappnad sko. Allt ifrån sneakers, loafers till espadrilles funkar till kostymen. Strunta gärna i strumpor om vädret tillåter.

Känns en klassisk kostymsko nödvändig är lättaste sättet att dressa ned en kostym på att välja bruna framför svarta. Bruna kostymskor är givetvis inte lika avslappnat som ett par espadrilles, men ändå snäppet bättre än svarta. Välj gärna konjaksbruna och matchande bälte.

Icke att förglömma är vikten av byxans vidd och längd. En lite smalare och kortare modell på byxa är absolut att föredra. En rak byxa som kryper ner över hälen är svår att få snygg när skorna ska vara i fokus. Känns dina kostymbyxor lite långa kan det fungera att vika eller rulla upp dom. Ett uppvik är snäppet mer dressat och funkar vid de flesta tillfällena. Upprullade kostymbyxor skulle jag säga nästan enbart fungerar om du har ett par i riktigt grovt linnematerial.

Slutligen så är färgglada strumpor ett klockrent sätt att dressa ned en kostym och göra den mer lekfull. Kolla in Happy Socks, de har ett brett utbud strumpor i alla tänkbara färger och mönster.

Sammanfattningsvis

Vill du få mer användning för dina kostymer men samtidigt känner att det är lite väl uppklätt med kostym, då är lösningen helt enkelt att dressa ned din kostym på ett stilfullt sätt.

Våra tre bästa tips på hur du gör detta är:

  1. Byt ut skjortan mot en t-shirt
  2. Skippa slipsen, eller byt ut den klassiska slipsen mot en i grovt stickat material
  3. Variera dina nederdelar, byt kostymskorna mot stilrena sneakers, eller loafers och prova ett par kortare kostymbyxor eller chinos istället för de klassiska kostymbyxorna. Kolla in Spartoo om du är ute efter lite sköna loafers att dressa ned din kostym med

Förhoppningsvis kan de här tipsen hjälpa dig få mer användning för dina kostymer som bara hänger där i garderoben och dammar.

Föregående artikel6 Tidlösa Klockor Du Vill Ha I Din Samling
Nästa artikel4 Möbler Och Inredningsdetaljer Du Inte Bör Snåla Med
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.