Visst är det både roligt och trevligt att bli bjuden hem till andra?

Att sedan bli välkommen in till värdens hem och verkligen känna sig välkommen är nästan en självklarhet man bör uppleva som gäst. Viktigt att komma ihåg dock, men lätt att glömma, är att man även som gäst tar ansvar för att tillställningen blir trevlig.

För att det ska bli så trevligt som möjligt krävs det att både gästerna och värden strävar efter god stämning. Värden kommer att göra sitt för att få gästerna att känna sig välkomna, men det finns en del att tänka på även som gäst. Det är vissa regler som alltid är smarta att tänka på när man är bortbjuden.

Här är våra 7 regler för hur man är en bra gäst! Följer du dessa så kommer det gå galant!

1. Var glad, för det kommer att smitta av sig

hur är man en bra gäst var glad

Glädje och positivitet är något som smittar av sig mer än vad man många gånger kan tro. Att visa tacksamhet för att få vara gäst kommer att resultera till att värden ger glädje tillbaka. Det låter väl som en trevlig början att visa glädje direkt när man plingar på dörren dessutom och sedan ha med sig glädjen under hela middagen. Genom att visa glädje och ha en positiv inställning så kommer det bli en trevlig upplevelse för alla inblandade. Ni kommer att ha kul och stämningen kommer att bli trevlig. Kanske blir det till och med en middag som ni kommer att prata om efteråt eftersom den var kul och minnesvärd på alla sätt och vis. Sanningen är den att glädje och positivitet är något som vi kan komma långt med och kanske i synnerhet som gäst hos vänner, släkten eller varför inte bekanta.

Kortfattat om att vara glad

 • Var glad och positiv
 • Ansträng dig och ta aktivt ansvar för att det blir trevligt

2. Ge komplimanger

vara en bra gäst komplimanger

Kanske att det går hand i hand när man visar glädje och positivitet men ibland kan det glömmas bort att det faktiskt är viktigt att ibland ge komplimanger. Vid en middag exempelvis är det alltid trevligt att kommentera det positiva med maten eller varför inte inredningen i hemmet. Genom att värden hör komplimanger gällande maten som värden lagat eller hur värden har inrett sitt hem så kommer det då resultera i att värden blir glad av komplimangerna och på så sätt blir det en trevlig stämning helt enkelt. Sannolikheten är också stor att värden ger komplimanger tillbaka vilket är extra trevligt.

Kortfattat om att ge komplimanger

 • Ge komplimanger, det smittar av sig

3. Visa intresse

vara en bra gäst intresserad

Kommunikationen är så otroligt viktig när det kommer till god stämning. Det är därför det är ytterst viktigt att ge värden uppmärksamhet. Uppgiften som gäst blir därför naturligtvis att tydligt visa intresse och fråga frågor. Genom att man som gäst ställer frågor så kan det vara en inledning till ett trevligt och intressant samtal vilket resulterar till en trevlig middag. En bra start för en intressant och trevlig diskussion kan vara att tänka på en gemensam nämnare. Finns det något ämne som skulle vara intressant för alla i gruppen att prata om? Det är såklart enklare att veta detta om man är gäst hos vänner än om man är gäst hos några bekanta men det är ändå en bra ingång att tänka just så. Vad har alla gemensamt? Vad skulle alla kunna diskutera? Det kan vara klurigt till en början om middagen är hos bekanta men det är inget konstigt med det. Några tips kan vara att börja diskutera en aktuell film som kanske går på bio just nu, en tv-serie som många tittar på eller finns det kanske något land som alla varit i eller kanske i framtiden skulle vilja resa till, diskutera det. Att prata själv och samtidigt visa intresse för övriga som också sitter vid bordet är vad som behövs för bra samtal och en trevlig stund tillsammans.

Kom ihåg detta – visa intresse!

Kortfattat om att visa intresse

 • Visa intresse
 • Ställ frågor kring det som ni har gemensamt

4: Följ klädkoden

klädkoder för män herr

Ska du på en mer uppstyrd tillställning, till exempel ett bröllop, en 30-årsfest eller en promovering, då kommer det med största sannolikhet vara en specifikt klädkod som gäller.

Klädkoden står alltid med på inbjudan. Om det inte står något på inbjudan, men du ändå misstänker att det är en speciell klädkod som gäller (kan lätt hända att man missar detaljer när man planerar ett bröllop, det är sjukt stressigt) så bör du ringa värden/värdparet och fråga. Bättre att veta säkert än att komma dit i helt fel klädsel.

Här nedan hittar du våra stora och heltäckande guider till alla de klassiska klädkoderna:

 1. Klädkod Udda Kavaj
 2. Klädkod Kavaj
 3. Klädkod Kostym
 4. Klädkod Mörk kostym
 5. Klädkod Smoking
 6. Klädkod Frack

Kortfattat om klädkoder

 • Följ alltid klädkoden om en sådan finns
 • Om du ska på ett uppstyrt event där man generellt sett har klädkod, men det saknas i inbjudan, ring då och dubbelkolla

4. Meddela om allergi eller annan specialkost

hur är man en bra gäst allergier

När man som gäst tackar ja till inbjudan kan det vara smart att samtidigt meddela värden om allergier eller om man är vegetarian exempelvis. Genom att meddela detta i god tid så blir det inte bara smidigare för personen som är i behov av att det inte bör vara nötter i maten (som exempel) utan det kommer också att bli enklare för värden att kunna laga en god middag som kan ätas och avnjutas av alla inbjudna.

Kortfattat om allergier och specialkost

 • Var ute i god tid att meddela om ev allergier. Anta inte att värden kommer att fråga

5. Ha med en flaska vin eller blommor

vara en bra gäst vin blommor

Som tack för inbjudan så kan det vara trevligt att börja bra med att ha med sin en liten gåva till värden. Det behöver inte vara något stort utan en flaska vin eller en bukett med blommor är egentligen helt perfekt. Vet man om att värden älskar chockad exempelvis så är det smart att ha köpt det i stället så beroende på vem middagen är hos så vet man kanske lite mer om vad som passar. Vanligtvis är något litet som en flaska med vin eller blommor den ultimata gåvan att ge till värden och brukar vanligtvis vara något som verkligen uppskattas.

Kortfattat om gåvor

 • Ta med dig en present
 • Se till att det är något som uppskattas
 • Vet du inte vad, kör på blommor/vin

6. Vid övernattning var en extra bra gäst

hur är man en bra gäst sova över

Ibland blir man bjuden dit det ingår att även stanna över natten. När det gäller att stanna över natten så finns det ytterligare några detaljer att tänka på för att vara en så bra gäst som möjligt.

Det är samma regler som innan, och att du ska vara trevlig är fortfarande viktigt, men den goda stämningen ska nu hålla i sig lite längre.

Eftersom det inte är ett hotell man bor på utan vanligen hemma hos någon man känner så är det såklart viktigt att hålla ordning i rummet där man ska sova.

Gästens ansvar blir att bädda sängen och att det ser ut som när man kom när det sedan är dags att åka hem.

På morgonen innan hemfärd är det möjligt att det serveras frukost som man äter tillsammans, det är därför viktigt att du inte sover för länge på morgonen. Sover du så tungt att du inte vaknar av ljuden när värden/värdparet plockar fram frukosten så bör du ställa klockan på en rimlig tid och sysselsätta dig med något tills du hör att värden vaknat och börjar med frukosten, varpå du då självklart går ut och hjälper till med frukosten.

Kortfattat om övernattningar

 • Visa respekt för värden och deras hem
 • Ta ansvar för att lämna hemmet i det skick som den var när du kom
 • Frukosten äter man tillsammans, så sov inte för länge på morgonen

Sammanfattningsvis

Det är lätt att tro att allt ansvar ligger på värden/värdparet när man man är bjuden på en tillställning. Men så är självklart inte fallet, ”it takes two to tango” som man säger. Här är våra 7 regler för hur man är en bra gäst:

 1. Var glad, och ta ansvar för att det blir trevlig stämning
 2. Ge komplimanger, det smittar av sig
 3. Var intresserad, eller försök åtminstone starta konversationer kring saker ni har gemensamt
 4. Följ klädkoden
 5. Informera om dina eventuella allergier i god tid
 6. Ta alltid med en gåva!
 7. Vid övernattningar; visa respekt för värdens hem och sov inte för länge på morgonen

Där har du det, våra 7 regler för hur man är en bra gäst. Följer du dessa så kommer du alltid anses som en härlig gäst man gärna bjuder tillbaka igen!

Föregående artikelSpelkväll Planerad? Hitta Bäst Casinot För Just Dig
Nästa artikelSå Bär Du En Scarf Till Kavaj, Och Dominerar
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.