Vi lär oss en hel del av att göra farliga saker…

Om du växte upp innan Internet så minns du hur det var att lära sig genom att göra saker. Vi har alla gjort en hel del dumma grejer som hade kunnat sluta i katastrof (skogsbränder, bilolyckor, avskurna fingrar, fallskador etc.) och tack och lov så klarade vi oss undan det allra mesta, men inte utan att vi lärde oss något väldigt värdefullt på kuppen.

Det är något magiskt med att med nöd och näppe undgå en allvarlig olycka och kunna titta tillbaka på det som hände och känna ”ohh shit, det där skulle jag inte ha gjort”. Det är ofta tusen gånger mer lärorikt än en predikan från föräldrarna.

Varför skall man låta sina barn göra farliga saker då?

Logiken bakom det hela är väldigt enkel: Ju mer ditt barn vet om farliga saker desto bättre rustad är hen att kunna fatta kloka beslut som rör just farliga saker och situationer. Har barnet ingen uppfattning om konsekvenser och risker så blir det väldigt svårt att tänka ett steg längre.

Man får alltid en helt annan förståelse för saker och ting om man har fått prova på dem. Teori är viktigt, men det är ingenting emot praktik.
Så packa inte in ditt barn i bubbelplats utan se istället till att hen får chansen att lära sig genom att göra saker. Men var självklart alltid där, och var närvarande.

Här är 5 farliga saker som du bör låta dina barn göra, trots att det låter som rätt dåliga idéer.

1: Montera isär olika apparater

plocka isär apparat

Den här kanske inte är så jättefarlig (det beror på vad man skruvar isär), men det är definitivt något som de flesta föräldrar ändå håller sina barn ifrån. Men gör som sagt inte det!

Har du en gammal brödrost som skall slängas, eller en tvättmaskin som måste köras till tippen? Vänta några timmar med det och sätt er tillsammans och skruva isär apparaten istället. Även om ingen av er riktigt kommer förstå hur allt hänger ihop och vad alla individuella delar gör så kommer ni båda att få en lite djupare förståelse för hur den här tvättmaskinen faktiskt fungerar. Ni kommer se fjädrar, muttrar, kretskort osv. och bara genom att veta att en tvättmaskin innehåller en hel del olika komponenter så blir ni båda lite smartare.

2: Leka med eld

leka med eld barn

Det här är något som alla föräldrar fasar för. Eld är i allra högsta grad farligt, och om det skiter sig så kan det skit sig rejält. Så med lek menar jag förstås kontrollerad lek. Självklart skall du inte skicka ut ungen i skogen med en tändare, skapa istället rätt förutsättningar för att ditt barn skall kunna utforska elden på ett säkert sätt. Låt hen sitta och pilla i brasan med en pinne, kanske slänga in ett papper då och då och framförallt, låt ditt barn vara med och hjälpa till när elden skall göras upp.
Det är oerhört lärorikt och givande att på ”egen hand” få lista ut hur man tyglar en av naturens starkaste krafter.

3: Äga en fickkniv

farliga saker barn fickkniv

Förr i tiden var det lite av en självklarhet att man hade en fickkniv som barn. Nu för tiden är det nästan helt otänkbart.
Precis som med elden så får du som förälder vara med och styra lite här. Kanske lämpar det sig bäst att ha en sommar-fick-kniv som barnet får ha på landstället?

Hur du nu än väljer att lägga upp hela fick-knivs-grejen så är det väldigt lärorikt att få lista ut hur extremt flexibel en liten fickkniv kan vara och vilka intressanta saker man kan använda den till.

4: Köra bil

låta barn köra bil

Precis som med elden så handlar det inte om att skicka ut ungen ensam på motorvägen. Ha barnet i knäet när ni kör på en enskilt grusväg ute på landet någon gång då och då. Låt hen styra och prova gasa lite, som med allt annat så är det oerhört lärorikt att få klämma och känna.

Att få styra ett fordon är inte bara en mäktig känsla, det ger även ditt barn en djupare förståelse för hur en bil funkar, hur tung den är, vilka risker som finns och i slutändan så ger det ditt barn en annan typ av respekt för bilar.

5: Använda kraftfulla verktyg

farliga saker verktyg barn

Nu menar jag inte skruvmejslar och skiftnycklar, de är alldeles för trista. Nej, det jag menar är borrmaskiner, limpistoler och sågar.

Om ni gör det tillsammans, och du förklarar vad som kan hända om man inte är försiktig så kommer det med 99% säkerhet att gå bra. Och du kommer att få se en helt annan sida av ditt barn än när ni kollar på Netflix, för tro det eller ej, alla har en självbevarelsedrift och den instinkten gör ditt barn väldigt skärpt.

Vad är ditt farligaste hyss?

Som sagt så gjorde vi alla hyss när vi var små, väldigt ofta hade de kunnat sluta i katastrof, men tack och lov så klarade vi oss undan gång på gång. Men vad var ditt allvarligaste hyss, och vad hade egentligen kunnat hända?

Vad hade ditt grövsta hyss kunnat resultera i? om du inte hade haft turen på din sida

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om farliga saker barn bör göra

Som du förstår vid det här laget så handlar det inte om att barnen ska göra farliga saker bara för att, nej målet är att göra dessa saker tillsammans med dem under kontrollerade former, för att de ska lära sig nya saker.

Att själv få göra något skapar en oerhört mycket starkare minne än att någon berättar om det. Att själv få sitta i knäet och styra bilen på en enslig grusväg hjälper barnet förstå att en bil är inget man leker med, det är svårare än man tror att styra den och de kommer få en känsla för bilens enorma vikt.

Så curla inte barnen för mycket, och packa inte in dem i bomull, låt dem istället få vara med när du gör lite farliga saker, så att de kan få lära sig varför det är farligt, och hur de ska agera för att det ska bli säkrare.

Föregående artikelEkonomiskt Krisläge – Sms-Lånens Popularitet Ökar
Nästa artikelKlädkod Udda Kavaj – Vad Betyder Det? Och Hur Gör Man Det Snyggt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.