Från seriös gaming till blockflöjt

Alla behöver en hobby som man verkligen uppskattar, det är faktiskt en av de tydligaste gemensamma nämnarna bland både folk som blir riktigt gamla och folk som är lyckliga. Så vill du bli något av det bör du verkligen skaffa en hobby.

Och vill du även förena nytta med nöje så kan du välja en hobby som gör dig smartare, det låter ju inte helt fel, eller hur?

Här är 4 klassiska hobbys som gör dig smartare.

Lär dig spela ett instrument

hobby som gör en smart

Något som ofta återfinns i vardagen bland högintellektuella personer är musikaliska inslag. Det kan vara allt från ett piano i vardagsrummet till en guitar som plockas ned från väggen då och då. Och det är ingen slump. Att spela instrument höjer din kognitiva förmåga och barn som lär sig spela instrument visar tydliga tecken på både förbättrad verbal förmåga och snabbare processande av information.

Så kila ned till musikaffären och köp ett munspel eller något.

Satsa på gaming

hobby som gör en smartare

Bland den mindre upplysta befolkningen så anses gaming fortfarande som något negativt. Men till deras förtret så finns det ett flertal studier som visar på att regelbunden gaming märkbart förbättrar allt från spatial navigation och arbetsminne till motorik och strategisk planering.

30-minuter om dagen är tillräckligt för att få fördelarna med gaming, så tyvärr rättfärdigar inte forskningen de där 72-timmars-helg-maratonen, än.

En liten sidonot också. Vi väljer att skriva gaming eftersom uttrycket ”spel” och ”spelande” inte riktigt är ett adekvat uttryck. Spel kan ju syfta på gambling, hockey, guitar och teater. Det är alldeles för brett och det är bara en tidsfråga innan uttrycket ”gaming” kommer med i SAOL ändå, så vi kan lika gärna vara först.

Lär dig ett nytt språk

hobby som gör en smartare

Att lära sig nya språk skyddar faktiskt hjärnan från åldrande och förbättrar den huvudsakliga kapaciteten hos hjärnan, vilket innebär att allmänt krävande uppgifter kan utföras lättare. Det är med andra ord riktigt bra all-around-träning för hjärnan.

Det finns även studier som visar att tvåspråkiga personer är bättre på att lösa pussel‚ att planera och att hålla koll på olika uppgifter, tack vare deras förmåga att skifta mellan olika uppgifter eftersom de är vana vid att tänka på två olika språk samtidigt.

Läs böcker

bra hobbys

Att läsa förbättrar din vokabulär, något som gör det lättare för dig att förstå andra språk och i största allmänhet ta in och processa information.

Utöver det så aktiverar även läsning samma delar av hjärnan som förknippas med ämnet du läser om. Det vill säga, läser du om att köra bil så aktiverar du samma delar av hjärnan som när du kör bil. Det innebär att du genom läsning kan hålla ett flertal områden av hjärnan i trim.

Föregående artikelHur Får Man Magrutor? – Ja, Det Är Inte Som Du Tror I Alla Fall
Nästa artikelNikon Levererar Julklappar, Med Cashback – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.