Italiensk stil är en perfekt avvägning av propert och avslappnat…

Italiensk stil handlar om att hela din outfit ska vara genomtänkt och perfekt i passform och utförande, men att det ska se ut som att det bara skett av en slump – 'effortless' helt enkelt.

I den här guiden går vi igenom de 5 nyckelplaggen inom Italienskt herrmode, samt hur du ska använda dem för att få till din alldeles egna Italienska stil!

5 Nyckelplagg inom Italienskt herrmode

Vissa plagg är synonyma med Italienskt herrmode, och utan dem blir det helt enkelt ingen riktig Italiensk stil. Så vill du klä dig som en Italiensk man så behöver du ha alla dessa plagg i garderoben, och sen måste de så klart sitta perfekt och matchas med varandra på ett snyggt sätt, men steg 1 är som sagt att äga plaggen. Alla dessa plagg hittar du självklart på Care of Carl och Arket, två webbshoppar som är dedikerade till tidlöst herrmode.

1: Blazern

italienskt herrmode blå kavaj chinos

I Italien brukar man säga att blazern är din kanvas och accessoarerna är dina penseldrag. Blazern kommer i många olika utföranden och är hjärtat i den Italienska stilen.

Blazern bärs primärt till chinos och en av nycklarna inom Italienskt herrmode är att alltid bära den udda, alltså inte med matchande kostymbyxor, utan chinos i en annan färg än din blazer.

Om du undrar vad skillnaden mellan blazer och kavaj är så känns det som ett perfekt läge att kolla in vår oerhört tydliga guide: ”Vad är det för skillnad på blazer och kavaj?”. *Spoiler* det är rent tekniskt ingen skillnad, men när man använder ordet ”blazer” så menar man generellt sett en kavaj som ska bäras udda, alltså utan matchande byxor. Därför använder vi det uttrycket i den här guiden.

Gillar du ostrukturerade kavajer och blazers så kan vi varmt rekommendera stickade blazers från Arket.

2: Chinos

italiensk stil loafers kavaj

I södra Europa är man tack och lov inte lika besatt av jeans som här uppe i norden. Nej, där nere är det chinos som är det huvudsakliga plagget på underkroppen.
Så ska du bygga en Italiensk garderob så kommer du behöva köpa in ett drös med chinos!

3: Loafers

italiensk stil loafers bruna

Skon som personifierar Italienskt herrmode är loafern. Inom Engelsk stil är det oxfordskon som är huvudpersonen, men i södern dominerar loafern.

Ofta bärs de utan strumpor (eller med så kallade steps, alltså balerinastrumpor med ett mer manligt namn) men det är inte ett krav för att få till den där skönt avslappnade men dressade Italienska stilen.

Tidlösa loafers i alla tänkbara stilar hittar du på Spartoo.

4: Armband och klockor

italiensk stil klocka armband

Blazern är som sagt din kavas och dina accessoarer dina penseldrag – Inom Italiensk stil är armband och klockor dina huvudsakliga accessoarer. Självklart spelar slipsar också en stor roll, men klockan och armbanden är bättre på att hjälpa dig uppnå den där härligt avslappnade men ändå dressade stilen du är ute efter.

Är du ute efter accessoarer av alla slag så rekommenderar vi Arket. De är i särklass bäst i Sverige på accessoarer för män.

Ute efter en ny klocka?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

5: Ljusa skjortor

italienskt herrmode hatt

Skjortan är ett givet plagg i Italien, men inte vilka skjortor som helst. Du kan inte slänga på dig en flanellskjorta, jeansskjorta eller oxblodsfärgad rackare och tro att du ska se ut som en Italiensk man. Nere på stövelhalvön är det ljusa och fräscha skjortor som gäller, gärna lite pastelliga i tonen. Ljusblå, ljusrosa och vita skjortor är nyckeln till att klä sig som en Italiensk man!

Så klär du dig enligt Italiensk stil

Nu har vi gått igenom vilka plagg och accessoarer det är som utgör basen inom Italienskt herrmode, och det har blivit dags att titta på detaljerna som utgör själva stilen. För du vet vad vi brukar säga, mode är det du köper, stil är vad du gör av den!

Passformen är allt!

klä sig som en italiensk man

Vi har sagt det många gånger och i Italien säger man det ännu oftare – passform är det absolut viktigaste när det kommer till att klä sig snyggt. Plaggens pris är oftast helt irrelevant, materialet gör viss skillnad och färgmatchar du rätt så blir din outfit så klart snyggare, men om passformen inte är rätt så ser allt ut som skit, hur snyggt du än färgmatchat dina chinos med din slips.

Inom Italiensk stil är det en smal och skräddad passform som gäller. Här är några riktlinjer när det gäller passformen för nyckelplaggen:

– Blazern

Dina blazers behöver vara perfekta i axelbredd, ganska runt midja mage och rygg samt något kortare i ärmar och midja – annars syns ju inte dina klocka och dina armband!

– Chinos

Dina chinos ska på sin höjd vara 'quarter break' i längd, men helst 'no break'. Kolla in vår guide: ”Hur ska ett par byxor sitta?” för en detaljerad beskrivning av vad det innebär.

– Skjortan

Precis som din blazer bör skjortan vara relativt tight runt midja, mage och rygg samt inte för lång i ärmarna. Det du vill uppnå är att din klocka alltid syns eller åtminstone sticker fram, om den döljs helt av din manschett så är skjortärmen för lång.

Lär dig älska bomull och linne

italienskt herrmode bomull och linne

Inom Engelskt herrmode så är ull en huvudsaklig komponent. Allt från kostymer till gubbkepsar och värmande tröjor är i ull. Men i Italien så är linne och bomull de huvudsakliga tygerna.

I vår guide: ”Kavaj till jeans” så pratar vi lite om fördelarna med bomull och linne, och kontentan av det hela är att de tygerna är betydligt mycket mer avslappnade än t.ex. ull och tweed, något som passar den dressade men avslappnade Italienska stilen väldigt bra.

Plagg som du vill ha i bomull och linne är allt från skjortor till blazers och chinos. Man kan lite slarvigt sammanfatta det så här: Där Engelsk stil kör ull kör italienaren bomull och linne.

Sy ett slag på dina kostymbyxor

hur ska ett par byxor sitta

När Italienaren kör kostymbyxor, ja då är det ofta med ett slag sytt längst ned.
Men vad är då ett slag? Jo ett slag är i grund och botten bara ett uppvik och en söm. Man viker alltså upp ett vik och syr sedan en söm så att byxan stannar kvar så. Du ser ett exempel på bilden ovanför. Vad är då syftet med detta? Ja det handlar då inte om att Italienska skräddare inte kan måtta byxor, så att alla blir för långa och måste sys upp – nej det ska helt enkelt bara se snyggt. En sån där liten Italiensk detalj som gör större skillnad än man tror!

I vår guide: ”Hur viker man upp byxorna snyggt?” hittar du mer information om att sy ett slag på kostymbyxorna.

Blazern är huvudrollen i dina outfits

italiensk stil lila kavaj

Det blir tredje gången vi pratar om blazern och vilken viktig roll den har inom Italienskt herrmode, men det tåls att upprepas, särskilt när den bör anses som hjärtat i så gott som alla dina outfits.

Vill du bygga en garderob som är väl anpassad för outfits i Italiensk stil så bör du investera i en mängd olika blazers, så att du kan mixa och matcha fram ett bra antal riktigt snygga outfits.

En rekommendation är att äga följande 4 varianter:

 1. En marinblå blazer
 2. En beige, vit blazer eller ljusblå
 3. En blazer med ett subtilt mönster
 4. En dubbelknäppt blazer

Men glöm för guds skull inte att välja färger/nyanser som passar till din hud- och hårton. Även om vi skriver att du ska köpa specifika färger så ska du så klart kolla om du passar i färgen i fråga eller inte, och välja något motsvarande som du faktiskt passar i.

Glöm inte armbanden och klockan!

armband för män stil outfit

Armbandet och klockan lever i perfekt harmoni inom Italiensk stil. Det du vill uppnå är en dressad känsla tack vare klockan, skjortan, blazern och dina chinos, men sedan en jämnvikt av nonchalans med hjälp av dina armband. Bilden ovanför är ett relativt extremt men tydligt exempel på vad du försöker uppnå.

Vi har så klart även skrivit en utförlig guide som bara handlar om armband för män!, där kan du läsa om hur du snyggast matchar dem med resten av din outfit. Kolla in den först innan du investerar i 7 nya armband.

Som nämnt ovanför, Arket är i särklass bäst på accessoarer för män, så kolla in dem först.

Våga bära färg!

italiensk stil färg kavaj

Är du en modest person som helst inte sticker ut i ett rum med 20+ personer så är den Italienska stilen inget för dig, för färg spelar en mycket stor roll! Och nu snackar vi inte färg som i marinblåa jeans istället för svarta jeans (som en trist jäkla Svensk stereotyp) utan färg som i en rosa blazer, ljusblå chinos eller gul skjorta.
Jag vet, det tar emot i det kalla Svenska hjärtat, men det blir helt enkelt inte Italiensk stil om du inte jobbar in lite färger i dina outfits!

Kolla in vår guide: ”Hur bär man upp färgglada kläder?” om du känner dig osäker på hur du bäst inkorporerar en rosa blazer i din nya Italienska stil!

Stoppa alltid in skjortan

italienskt herrmode skjorta instoppad

Skjortan bärs självklart aldrig utanpå byxorna, det är bara slappt på fel sätt.
Har du problem med att få det snyggt när du stoppar in skjortan så är det bara att kolla in vår stora guide: ”Hur stoppar man in skjortan snyggt?”, där hittar du en mängd tips n' trix!

Våga prova att gå strumplös

italiensk stil inga strumpor i skorna

Som nämnt ovan så är loafern den officiella skon inom Italienskt herrmode, även om oxfords, monkstrap och brogue kan bli precis lika stiligt och Italienskt. Men oavsett vilken typ av sko du väljer så bör du prova att bära dem utan strumpor (eller med med steps) för den där Italienska pricken över i't!

Addera en unik twist

italiensk stil detaljer accessoarer

Slutligen så vill du addera den där lilla extra twisten till din outfit, den som gör att du sticker ut lite från mängden och blir ihågkommen.

Det är svårt att säga exakt vad du borde lägga till, eftersom det då inte riktigt blir unikt och personligt. På bilden ovanför ser vi några sköna exempel på hur du kan twista till din outfit:

 • De uppvikta manschetterna över kavajärmen
 • Plånbokskedjan
 • De många armbanden
 • Klockan som går utanför kavajärmen
 • De uppknäppta knapparna på kavajärmen

Förhoppningsvis ger detta dig lite inspiration!

Noga utvalt Italienskt herrmode

Är du sugen på att uppdatera din garderob med lite skön Italiensk stil? Då bör du kolla in Arket, de har både kläder och accessoarer i klassisk italiensk stil.

Sammanfattningsvis

Italiensk stil handlar om att hitta en klockren balans mellan dressade kläder och en nästan arrogant nonchalans i form av accessoarer eller mixar av plagg, t.ex. genom att addera ett flertal uppseendeväckande armband till en sober kostym, eller att skippa strumporna i skorna. Det handlar om att jobba med välplanerade outfits, men att allt ska se ut som en slump och som att vissa saker ”bara råkade” krocka med varandra.

De 5 nyckelplaggen inom Italienskt stil är:
 1. Blazerna
 2. Chinos
 3. Loafer
 4. Klockan och armbanden
 5. Ljusa skjortor

Jobbar du med dessa plagg och accessoarer på ett snyggt sätt (enligt den här guiden) så kommer du få till en riktigt skön och avslappnad Italiensk stil!

Behöver du komplettera garderoben med dessa plagg så rekommenderar vi först och främst Care of Carl och Arket.

Föregående artikel5 Saker Att Tänka På Om Du Ska Köpa Begagnad Klocka!
Nästa artikelVarifrån Kommer Svenska Språket Och Hur Många Ord Har Det?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.