Instoppad skjorta eller inte? En ständigt återkommande fråga

Bär du skjorta (regelbundet eller inte) så hamnar du förr eller senare i ett läge där du ställer dig själv frågan ”Skall jag stoppa in skjortan, eller låta den hänga lite snyggt?”. Man behöver verkligen inte alltid stoppa in skjortan, men om det blir snyggt eller inte att låta den hänga, det är en helt annan fråga.

Skall man stoppa in skjortan?

För att skjortan skall vara godkänd att bära icke-instoppad så måste den vara tillräckligt kort för att inte täcka mer än hälften av gylfen. Och för att den skall sitta snyggt när den är instoppad så bör den vara så pass lång att den täcker hela grenen. Det finns alltså ett ingemansland när det gäller skjortlängd. De skjortor som faller in i ingemanslandet kommer inte vara snygga om de inte är instoppade, men de kommer heller inte att vara perfekta om du stoppar in dem. Undvik dessa skjortor.

Instoppad skjorta snyggt

Det är inte bara att pressa ned skjortan i byxorna och känna sig nöjd. inte om du vill stoppa in skjortan snyggt, troligtvis kommer det bli knöligt och du kommer se ut som en mupp. För att det skall bli så bra som möjligt så skall du till att börja med alltid stoppa in skjortan innan du knäpper byxorna.

Bär du ett linne eller en t-shirt under skjortan?

Här i norden är det väldigt vanligt att man bär en t-shirt eller ett linne under skjortan, speciellt under vinterhalvåret när det är kallt och grått.
För att få bästa möjliga resultat när du stoppar in skjortan, och bär t-shirt eller linne under, så bör du följa det här enkla rådet:

 1. På med underkläder
 2. På med T-shirt eller linnet
 3. Stoppa in T-shirten eller linnet i kalsongerna
 4. På med skjortan
 5. På med byxorna
 6. Stoppa in skjortan i byxorna
 7. Knäpp byxorna
 8. På med skärpet

Följer du den här metoden så kommer det definitivt nå ett mindre knöligt resultat. Se bilden nedan för en visuell guide.

skall man stoppa in skjortan
Ett enkelt sätt att få skjortan att sitta bättre när den är instoppad om du bär t-shirt eller linne under

Instoppad skjorta snyggt, även när du har lite för mycket tyg

Tyvärr hittar man inte alltid perfekta skjortor, de kan sitta bra i alla mått men ha lite för mycket tyg runt midjan, eller så har man helt enkelt gått ned en massa i vikt! När du står där och svär för dig själv ”Hur stoppar man in skjortan när man har för mycket tyg?”!!!, Då är läge för en ”Military Tuck”.

Military Tuck

 1. På med byxor och skjorta
 2. Nyp tag i tyget på båda sidorna och vik det bakåt, prydligt och tight. Själva vecket bör vara lite bakom dina höfter
 3. Knäpp byxorna och på med skärpet. Det är viktigt att byxorna sitter tight i midjan, annars kommer skjortan bara att skrynklas till
 4. Nu bör skjortan sitta betydligt mycket snyggare
hur stoppar man in skjortan
Har du lite för mycket tyg över? Kör en ”military tuck”

Har du 7 minuter över? Här är en videoguide

Vill du ha en komplett guide till de oskrivna reglerna kring att stoppa in skjortan så bör du investera 7 minuter i den här videon.

Hur stoppar man in skjortan?

Slipp att skjortan glider upp

Har du problem med att skjortan glider upp? Då bör du kolla in skjorthållare, de kan hjälpa dig slippa problemet med att skjortan glider upp när du rör dig. Vill du köpa skjorthållare så hittar du det på Arket.

Ute efter nya skjortor?

Kolla då in Care of Carl eller Arket. Det är våra absoluta favoriter när det gäller skjortor.

Sammanfattningsvis om att bära instoppad skjorta snyggt

För att du ska få ett snyggt resultat när du bär skjorta så är det 3 saker du bör tänka på:

 1. För att det ska vara ok att bära skjortan utanför byxorna så får inte skjortan vara längre än till halva gylfen. Går den förbi gylfen så kommer det se hemskt ut.
 2. Bär du t-shirt eller linne under skjorta så bör du stoppa in linnet i kalsongerna och sedan skjortan i byxorna. På så sätt får du ett mycket renare och mindre knöligt resultat än om du stoppar in både skjorta och linne i byxorna.
 3. Har skjortan lite för mycket tyg så vill du jobba med en så kallad ”Military tuck”, läs mer om den lite längre upp på sidan.

Lycka till!

Föregående artikelStödstrumpor För Män – Inte Bara Något För Äldre Damer
Nästa artikelSå Fixar Du Kontantinsatsen Till Drömlyan
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.