Gör din backpacker-resa lite smidigare…

Då en backpacking-resa oftast sträcker sig över en lång tidsperiod är det viktigt att du förbereder dig på rätt sätt. I den här artikeln listar vi sju tips som täcker det mesta, och kan appliceras både innan och under resans gång.

1. Packa på rätt sätt

Att packa på ett smart och effektivt sätt är av stor vikt. Du bör bland annat ha vetskap om vilka bagageregler som specifika flygbolag tillämpar, samt se till att du packar lagom mycket pryttlar. Mer specifikt: packa bara med så mycket kläder som verkligen behövs, om något specifikt plagg skulle gå sönder eller tappas bort kan du alltid köpa ett nytt på plats. Tänk även på att du ofta kommer att kunna tvätta kläderna, så att packa inte ner alltför många plagg, det blir bara tungt att bära på.

Utöver det är sättet du packar på viktigt. Tänk på att låta kläder, skor och annat som plockas fram mer sällan vila i botten av väskan – medan resedokument, såsom Visum/Pass, samt solglasögon och likvärdigt hamnar närmare toppen – och därmed blir enklare att nå.
Sist men inte minst – glöm inte att packa ner all nödvändig medicin, gärna även behovsmedicin. Att springa runt och leta efter en specifik halsmedicin på utländska apotek kan vara lite av en pärs.

2. Budgetera – och var beredd på att spräcka budgeten

Alla backpackers bör ha en grov budget att leva efter, då restaurangbesök, turistattraktioner, fester och mycket annat enkelt kan bidra till att resekassan tar slut i förtid.

Att behöva tänka på huruvida budgeten håller eller inte är aldrig kul, i synnerhet när du reser och vill kunna slappna av – istället för att tänka på ekonomin.

backpacker resa att tänka på

3. Ta med ett kreditkort på resan

Ett kreditkort är en mycket bra idé för dig som backpacker. De fungerar ungefär som ett betalkort. Den största skillnaden är dock att betalkortet är kopplat mot ditt bankkonto, medan kreditkorten är kopplade mot kreditkonton. Mer specifikt kan du låna pengar med ett kreditkort, medan betalkorten slutar att fungera så fort bankkontot är tomt.

Kreditkort som nischats mot resor kallas logiskt nog för resekort. Många av dessa är helt gratis, och inkluderar alltid reseförmåner av olika slag, såsom ersättning för försenat/stulet bagage, ersättning vid olycksfall, hyrbilsförsäkring samt mycket mer. Att skaffa ett resekort kan i många fall vara en ren plusaffär i jämförelse mot betalkorten, i synnerhet vi räknar in de bonusar som erbjuds. I bästa fall får du tillbaka en betydande del (oftast en till två procent) av inköpen i rena pengar, och i många fall kan ni växla in de bonuspoäng som samlats in mot nya flygresor samt hotellövernattningar. Ni bör dock tänka på att hela (eller i vissa fall en betydande del av) resan måste betalas med kreditkortet för att reseförmånerna ska aktiveras.

Om du väl fastnar för ett specifikt resekort, tänk på att använda det ansvarsfullt. För att nämna ett exempel bör du inte nyttja kortet för impulsköp, dvs. för inköp av dyra klädesplagg och dylikt, utan för exempelvis övernattningar, flygbiljetter och andra oförutsedda kostnader som du kanske inte kunde planera för i förväg.

4. Gör research

Även om mycket av nöjet med en backpacking-resa är att bli överraskad, är det viktigt att ni har någorlunda bra koll på destinationen – primärt för att ni inte ska kunna bli lurade. Taxi-chaufförer kan vid somliga tillfällen vässa sina taxametrar, för att kunna klämma ur lite extra slantar från turister. Likaså kan vissa av dem vara lögnaktiga, och säga att ett resmål eller en reseattraktion är stängd – för att lura iväg dig på en längre resa än vad du planerat.

Utöver det bör du även ha koll på vilka Visumregler som gäller, så att du inte vistas i landet för länge – och därmed riskerar att kastas ut.

resa som backpacker

5. Förboka med försiktighet

När man backpackar kan det vara svårt att boka flygbiljetter och hostell/hotell-övernattningar i förhand, i synnerhet om du tänkt att resa runt under en längre period.
Om du däremot tänkt att backpacking-resan ”bara” ska bestå av några enstaka destinationer, kan du spara en slant på genom att förboka rubbet. Men om du gör så försvinner samtidigt lite av spontaniteten – tråkigt nog.

6. Ladda ner offlinekartor så fort du får tillgång till WiFi

Google Maps är räddaren i nöden när du backpackar, då all data lagras i appen. Även om ditt datapaket skulle ta slut, eller om du skulle tappa WiFi-uppkopplingen – finns alla viktiga vägar/destinationer på plats – så att du alltid hittar hem igen.

7. Försök att inte se ut som en turist

Turister är lätta byten för bland annat tjuvar och bedragare. De ”yrkesgrupperna” kan sniffa fram en turist på nolltid, så det skadar inte om du försöker bete dig som lokalbefolkningen gör i den mån det går.

Med detta sagt: undvik papperskartor, släpa inte runt på jättelika väskor i folksamlingar och lek inte runt med plånböcker och andra värdehandlingar. Om du följer de råden minimerar du risken för att någonting otrevligt händer.

Men allt som allt – du är ju faktiskt en turist i ett främmande land. Det ska du knappast behöva skämmas för, men samtidigt bör det inte skrika ”här kommer en turist!” när du traskar fram. Detta då även allvarliga brott gentemot backpackers fortfarande är vanligt förekommande, inte minst i Australien.

resa backpacking

Sammanfattning

Här är en kort sammanfattning av våra bästa tips inför din backpacker-resa:

  1. Packa rätt saker, och packa på ett smart sätt som gör det lätt att bära väskan och få tag på alla prylar
  2. Sätt upp en budget!
  3. Ta med ett kreditkort för de där nödfallen
  4. Gör research om alla destinationer så att du vet vad du ska undvika och vara försiktig med
  5. Förboka inte allt för mycket, men heller inte allt för lite, ha en lagom nivå
  6. Ladda ned offlinekartor
  7. Försök att inte se ut som en turist, du gör dig bara till ett lätt mål för kriminella

Trevlig resa!

Föregående artikelInstoppad Skjorta På Rätt Sätt, Oavsett Linne Under Skjortan Eller Ej
Nästa artikel7 Saker Att Testa Om Du Känner Dig Nedstämd Utan Anledning
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.