Så lång får skjortan vara

Skjortan är ett utav det svåraste plagget att få till en passform på som funkar för alla. Den är sällan uppsydd i ett särskilt stretchigt material, vilket gör den svårare att passa olika kroppstyper. Vissa har långa armar och andra kortare. Vissa har bred midja och andra är smalare. Vissa har lång överkropp och andra kortare. Det blir därför omöjligt att en storlek på skjortan passar perfekt till alla med så många mönsterdelar som skjortan faktiskt har.

Den viktigaste passformen att spika är trots allt längden på skjortan. Det är också den lättaste passformen att åtgärda om man har lite talang vid symaskinen.
Att få till den rätta längden på skjortan du har nedstoppad är nästan aldrig ett problem, men hur lång ska skjorta vara om du har den utanpå byxorna? Vi har riktlinjerna för dig att gå efter!

Mät med gylfen

Oavsett vilken kroppstyp du har är gylfen en perfekt måttstock att gå efter! Skjortans slut ska vara från mitten av gylfen och inte gå längre ner än där gylfen slutar. Slutar den högre upp än mitten av gylfen är den för kort och det är lätt att den ser för liten ut. Den ska då inte heller vara längre än gylfens slut.
Man kan också utgå ifrån framfickorna på byxorna. Då ska skjortan gå några centimeter nedanför där framfickan börjar och du når då samma resultat som om du mäter med hjälp utav gylfen.

I vissa fall kan det fungera att även utgå ifrån ärmarna på skjortan för att få den rätta längden. Skjortans slut ska då gå lite ovanför eller i linje med där ärmlängden slutar. Detta sätt fungerar dock inte för alla eftersom ärmlängden är något som skiljer sig en hel del från person till person.

Hur lång ska skjortan vara

Glöm inte baken

Hur lång en skjorta ska vara gäller inte bara framsidan, även om det är det vi ser först i spegeln. Baksidan är minst lika viktig! Här kan du ta bakfickorna till hjälp och följa samma tips som med gylfen på framsidan. Skjortan ska tidigast sluta på mitten av bakfickan och som längst gå ner till där bakfickan slutar. Detta förutsätter att du inte har världens störta häng på byxorna, men det ber vi till gudarna för att du inte har tillsammans med en skjorta.

Föregående artikelUnna Mamma Något Fint På Morsdag!
Nästa artikelSerie- Och Filmtips Inför En Lat Helg I Soffan
Modedyrkande småstadskille som lever livet i huvudstaden. Älskar livets goda och finner livsglädjen i materiella ting så som nya skor. Trivs bäst en lördagskväll på dansgolvet tillsammans med vänner, fuldansandes till Beyoncé.