Så bär du bäst den lite bortglömda accessoaren…

Kavajnålen är en klassisk herraccessoar som man tyvärr ser ganska sällan – och eftersom man ser den så sällan så är många män osäkra på hur de ska bära den, matcha den och vad som egentligen funkar helt enkelt. Vilket så klart är förståeligt, eftersom en felplacerad kavajnål kan se skrattretande ful ut, precis som med slipsar och flugor. Men hittar du rätt nål och matchar den rätt med resten av din outfit, ja då kan det blir riktigt bra!

Om du är intresserad av accessoarer och att göra det mest av din outfit så är kavajnålen ett jäkligt härligt tillskott, den är lite old school och har en egen charm.

I den här guiden går vi igenom allt från hur man bär en kavajnål till vilka olika sorters kavajnålar som finns, samt lite klassiska sätt att kombinera den med resten av din outfit.

Om du är ute och letar efter snygga kavajnålar så kan vi varmt rekommendera Arket. De är i särklass bäst i Sverige på accessoarer så som slipsnålar, bröstnäsdukar och slipsar.

Hur bär man en kavajnål?

Först och främst så ska nålen alltid sitta på din vänstra sida, och alltid ovanför din bröstnäsduk.

Generellt sett så fäster man kavajnålen i knapphålet på ditt kavajslag, det hålet som är i höjd med axeln. Om din kavaj saknar ett sådant knapphål så sticker du bara kavajnålen igenom kavajslaget. Detta funkar dock bara om det är en tunn nål, annars förstör du bara tyget. Så forcera det det inte, leta istället efter en tunn nål, eller be en skräddare skapa ett knapphål.

När nålen sitter på rätt ställe så är det dags att säkerställa att den följer vinkeln på ditt kavajslag. Det här är extra viktigt om du använder en kavajnål med lång nål, till skillnad från till exempel en pin.

Olika typer av kavajnålar

Det finns 3 olika typer av kavajnålar, eller, beroende på hur man räknar så finns det egentligen bara 2 sorters ”officiella nålar”, du kommer förstå vad jag menar om du läser vidare.

Klassisk blomma

kavajnål riktig blomma

Det mest klassiska alternativet är så klart en helt vanlig blomma som du fäster med hjälp av en säkerhetsnål på baksidan av kavajslaget.

Problemet med en riktig blomma är att den kan vissna under dagen, vilket gör din fräscha och somriga look mer höstig och död.

Vill du undvika dödslooken så kan du satsa på en ”låtsasblomma” i tyg istället. Fäst den på samma sätt och njut av den mest klassiska av alla kavajnålar.

Kavajnål med lång nål

kavajnål blomma lång pin

De vanligaste typen av kavajnål är den med en lång nål. Det finns oändligt många variationer av den här typen, allt från blommor till djurhuvuden och sköldar.

Den här typen av kavajnålar har ibland en tjockare ände på nålen, vilket gör att det krävs ett knapphål att fästa den, om du inte vill förstöra tyget på kavajen.

Pins

kavajnål metall pin

Detta är den enklaste typen av kavajnål, den är lättare att bära upp och lättare att fästa. Perfekt för dig som vill addera något nytt till din outfit men inte känner dig äventyrlig nog att smälla på en stor blå blomma på kavajslaget.

Pins härstammar ursprungligen från militären då de bars som utmärkelser. Även här finns det ett oändligt utbud av olika motiv, färger och stilar.

4 Sätt att bära en kavajnål

Hur ska man bära en kavajnål då? Vad ska man kombinera den med för snyggast möjliga outfit? Här är 4 klassiska sätt att bära den, något som passar alla olika personer, tillfällen och outfits.

1: Formellt och blommigt

kavajnål blomma formell smoking

Ska du på formell fest eller middag där smoking står som klädkod? Satsa på en blomma (riktig eller i silke) i en färg som matchar resten av din outfit, tex vit, lavendel eller röd beroende på färgen på din fluga, gördel eller innertyget på din smokingjacka.

2: Kontrast

kavajnål kontrast blomma bröstnäsduk

Är du den typen som gillt att synas och sticka ut? Då är kavajnålen den perfekta accessoarer för dig. Den är annorlunda och finns i en mängd större och mer uppseendeväckande varianter. Satsa på kontrasterande färger som gör din outfit levande och dynamisk.

3: Matchande toner

kavajnål färgmatchad blomma

Känner du inte riktigt för att vara lika flamboyant och uppseendeväckande? Då bör du köra med en lite mindre kavajnål som går ton i ton med antingen din slips eller din skjorta. Klassisk färgmatchning helt enkelt.

4: Metall

kavajnål metall liten pin

Vill du inte ta fokus från din bröstnäsduk eller din slips? Kör på en liten pin i metall. Den kommer addera tillräckligt till din outfit för att göra den lite mer levande, men ändå inte ta över. En diskret 'conversation piece' helt enkelt.

Behöver du komplettera garderoben?

Kolla då in Arket, de har alla tänkbara accessoarer för män.

Sammanfattningsvis

Kavajnålen är en accessoar som inte många använder. Vilket gör den perfekt både för dig som vill sticka ut men också för dig som på ett lågmält sätt vill addera något unikt till din outfit.

4 korta stilråd för dig som vill addera en kavajnål till din outfit

  1. Färgmatcha med slips eller bröstnäsduk för att skapa en överväldigande effekt
  2. Färgmatcha med skjorta eller kavaj om du vill skapa en harmonisk effekt
  3. Kavajnålar med långa nålar syns mer än pins, så satsa på en enkel pin i metall om du bara vill addera något litet
  4. Ska du på smoking-event? Satsa på en riktig blomma för bästa möjliga effekt
Föregående artikel5 Kloka Investeringstips För Män I 20-års Åldern
Nästa artikelVad Vill Män Ha Hos Kvinnor? De 9 Viktigaste Egenskaperna!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.