Jag lovar att du inte kunde namnet alla de här olika skjortkragarna…

Vi har tidigare skrivit om olika slipsknutar och vikten av snygga manschettknappar, så det känns ju bara rimligt med en guide till olika typer av skjortkragar, även kallade kragtyper.

Skjortkragen är en ganska intressant detalj. Det finns en drös olika typer och de kan alla vara riktigt snygga, förutsatt att resten av outfitten lirar så klart. Olika typer av skjortkragar kan också göra väldigt stor skillnad på din outfits helhet, en cutaway får dig att se mer avslappnad ut än en klassisk krage, och en kineskrage gör skjortan till ett helt annat plagg än man är van vid att se.

Här är 9 olika skjortkragar som du bör känna till och en kort beskrivning av varje krage.

1: Spread / Cutaway krage

En lite knepig krage som passar bäst utan slips. Om du är sugen på att köra slips till en cutaway krage så rekommenderar jag att knyta en riktigt bred slipsknut för snyggast effekt.

olika skjortkragar
Kör du slips till en cutaway krage så blir det snyggast med en så bred slipsknut som möjligt

2: Klassisk krage

En helt vanlig skjortkrage. Kragen lägger sig över slipsen och omfamnar den riktigt snyggt. Utan tvekan den bästa kragen om du kör slips.

olika typer av skjortkragar
Klassisk skjortkrage, inga konstigheter

3: Button Down krage

En lite mer casual variant av den klassiska skjortkragen. Här rekommenderas inte slips, och generellt sett rekommenderas inte button down till full kostym. Det är snyggare att köra lite mer avslappnat, t.ex. chinos och loafers till en button down.

Våra favoriter bland button-down-skjortor är GANT. Deras skjortor är både bekväma och har bra stabila kragar som sitter snyggt både med och utan tröja över.

slips till button down-skjorta 2

4: Mandarin / Kineskrage

En krage helt utan kragsnibbar. Jäkligt snyggt till rätt typ av kläder. Av förståeliga skäl så skall du självklart undvika slips till kineskrage.

olika typer av skjortkragar
Kineskragen funkar bättre än man tror

5: Nålad krage

Kragnålen är ett ganska konstigt föremål som egentligen inte har något vettig funktion. Jag har aldrig sett någon bära en, utom på bilder, och jag tvivlar på att jag kommer se någon den närmsta tiden. Men nu vet du i alla fall vad den här typen av krage heter.

6: Wingtip krage / Smokingkrage

Den klassiska smokingkragen, gör sig bäst med fluga och bärs mycket sällan vid något annat tillfälle.

klädkod smoking

7: Tab

En minivariant av en klassisk skjortkrage med kortare kragsnibbar. Precis som med Club kragen så funkar det med slips, även om det finns snyggare alternativ.

8: Club

Den här typen av krage är absolut vanligast på kvinnliga skjortor och blusar. Den är ganska ovanlig på herrskjortor. Det är inte den krage som gör sig bäst med slips, men det funkar om du lyckas få till ett bra kombo, som på bilden nedan.

club krage med slips
Club kragen är inte den som gör sig bäst med slips, men det funkar

9: Kontrast-krage

Det här är egentligen inte en typ av krage utan en design-detalj. Kragen sys i ett annat tyg och skapar ett tydligt kontrast mot skjortan. Ett perfekt läge att knåpa ihop en snyggt färgmatchad outfit.

skjortkragar kontrast tyg

9 olika skjortkragar/kragtyper

Här är en enkel infographic som sammanfattar och visar upp alla de 9 skjortkragarna på ett och samma ställe, vilket gör att du enkelt ser skillnaden mellan dem.

olika skjortkragar
9 olika skjortkragar du bör känna till

Ute efter nya skjortor?

Kolla då in Arket, Oscar Jacobson eller Stenströms, de har alla stabila webbshoppar där du enkelt hittar rätt typ av skjortkrage för dig!

Vilken av dessa kragtyper är din favorit?

Vilken av alla kragtyper är din favorit?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Det finns ett gäng olika skjortkragar, troligtvis fler än du hade hört talas om innan du läste den här guiden. Många av dem har specifika användningsområden, som t.ex. wing tip som bör bäras till fluga, medan andra, som t.ex. cutaway-kragen kan användas till det mesta.

Här är de 9 typerna du bör ha kolla på:

  1. Cutaway / spread
  2. Klassisk
  3. Button-down
  4. Mandarin / Kineskrage
  5. Nålad krage
  6. Wing tip / smokingkrage
  7. Tab
  8. Club
  9. Konstrast-krage

Förhoppningsvis kan det här ge dig lite inspiration till nya outfits och stilar.

Föregående artikel5 Saker Att Göra I Åre – Få Ut Det Mesta Vår Alp-miniatyr
Nästa artikelStudentboende I Sverige: Tips För Att Hitta Ett Nytt Hem
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.